Kinesisk marinindustri lockar Thailand

Den 5 september 2019, vid Wuhan-varven i den kinesiska CSIC-gruppen, ceremonin för kölläggning av ubåten S26T avsedd för de thailändska sjöstyrkorna. Denna byggnad, som måste levereras 2021, kommer att bli den första dränkbara båten i den thailändska flottan, också en av de största i södra Stillahavsteatern. Det var också en möjlighet för stabschefen för den thailändska marinen att underteckna ett kontrakt för förvärvet av ett attackfartyg av typen 071E, också byggt av den kinesiska koncernen. Den thailändska marinen, som redan implementerar 5 kinesiskt byggda 2000-tons fregatter av typen 053HT och 2 S25T fregatter på 3000 ton byggt i partnerskap med Kina, verkar därför förstärka dess övergång till kinesisk utrustning, åtminstone inom det marina området, trots de två DW3000F-fregatter som nyligen förvärvats från Sydkorea.

Men om relationerna mellan Peking och Bangkok verkligen är ganska bra, kan vi inte, som ibland är fallet, förklara dessa beslut med frågor om lojalitet till tillsynsmakten. I själva verket gjordes valet av den kinesiska modellen efter en tävling mellan, 2017, Scorpene-ubåtarna från Naval Group, typ 209 av TKMS, Russian Project 636 Kilo och DW1400T från sydkoreanska Daewoo, till en 2600-tonsmodell härledd från den kinesiska Typ 039A. Den kinesiska undervattensbåten presenterade dock, enligt de thailändska myndigheterna, det bästa förhållandet mellan prestanda och pris av konkurrenterna, det är sant, tack vare ett pris på endast 430 miljoner dollar, mycket spridd, och integrationen av många kompletterande tjänster, och ofta mycket dyrt, såsom utbildning av besättningen i 3 år, och 2 års garanti på själva byggnaden. Dessutom erbjuder Type 039A som S26T kommer från högpresterande anaerob framdrivning, vilket möjliggör en 21-dagars patrullering under vatten och har visat stor tillförlitlighet.

LPD typ 071 av den kinesiska flottan Defense News | Air Independent Propulsion AIP | Militär flottkonstruktion
Den kinesiska marinen implementerar 6 typ 071 LPD och har beställt ytterligare två enheter

Det överraskande beslutet att beställa en LPD Typ 071E (E för export) kommer förmodligen från liknande tänkande, även om villkoren kring detta kontrakt ännu inte är klart kända. Det verkar dock som att det pris som Kina föreslagit trotsar all konkurrens, eftersom det skulle vara runt 200 miljoner dollar för ett 210 meter stort fartyg på 25.000 4 ton, som kan hantera 2 helikoptrar inklusive 4 tunga, och sätta i land upp till 800 företag av amfibiska anfallsstyrkor, eller 3 man, med sin rullande utrustning. Detta är som jämförelse 16 gånger billigare än Mistral PHA från Naval Group som säljs till Egypten som, om de kan använda XNUMX helikoptrar av olika typer, har en betydligt högre nyttolast och projektionskapacitet liknande. Även här åtföljs det kinesiska erbjudandet verkligen av extremt gynnsamma avvecklingsvillkor och flera relaterade tjänsteerbjudanden. Låt oss minnas, i samma storleksordning, Kinas erbjudande till Pakistan om förvärv av 4 Fregatter av typ 054A till ett pris av 160 miljoner dollar per enhet, ett pris som är lägre än många lättare och mindre effektiva europeiska korvetter.

Dessa erbjudanden om kinesiska fartyg, som kombinerar ett oslagbart pris och tjänster och betalningsvillkor otillgängliga för västerländska grupper, förebådar den kinesiska strategin att ta kontroll över den globala militära varvsmarknaden. Inför sådana skillnader i priser och tjänster kommer inte ens europeisk kvalitet, även om den är avsevärt överlägsen kinesiska byggnaders, inte att stå emot sådana splittrande argument länge. Europeiska varv, vars överlevnad beror på deras förmåga att hitta exportmarknader, kommer faktiskt, med stor sannolikhet, att behöva möta den snabba nedgången på den adresserbara globala marknaden, särskilt som andra länder, såsom Turkiet och Sydkorea, också investerar på denna marknad. med allvarliga tekniska och politiska argument, och att både Ryssland och USA verkar fast beslutna att återta de marknadsandelar som förlorats under de senaste två decennierna.

Oavsett vilket positionerar Kina sig nu, och utan brådska, som en stor aktör i den globala militära sjöfartsindustrin och har för avsikt att ta kontroll över en stor del av den under de kommande åren.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna