Paris och Berlin anklagar Iran för attacker mot saudiska oljeanläggningar

På sidan av FN:s generalförsamling utnämnde Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson offentligt Teheran som ansvarigt för attacken mot saudiska oljeanläggningar.

Det är tydligt för oss att Iran bär ansvaret för denna attack. Det finns ingen annan rimlig förklaring

förklarade de tre europeiska ledarna och bröt med Paris och Berlins försiktiga ståndpunkter under de senaste månaderna i denna fråga.

Med tanke på det spända klimatet mellan europeiska huvudstäder och Washington kan vi inte föreställa oss att detta är ett enkelt positionsstöd, särskilt eftersom den franske presidenten inte sparar några ansträngningar för att försöka få tillbaka Teheran till förhandlingarna och försöka rädda Wienavtalen. Därför är det troligt att kanslierna fick information som lämnade föga tvivel om Irans inblandning i denna attack, och att denna information skulle kunna bekräftas av de två ländernas underrättelsetjänster.

Men när iranskt engagemang väl har etablerats är de alternativ som finns tillgängliga idag för både européer och amerikaner knappast tillfredsställande. Med de många ombud som Iran har i Mellanöstern skulle våldsanvändning mot Teheran utan minsta tvivel leda till en stor regional brand och destabilisering av många länder, av vilka några, som Irak, Syrien eller Libanon inte har gjort det. ändå läkt från ärren från de senaste konflikterna. I ett sådant scenario skulle Europa se nya vågor av flyktingar trängda sina gränser, medan terrorrisken, i Europa som i USA, skulle skjuta i höjden, med de risker som vi känner till förskjutningen av den västerländska allmänna opinionen. Dessutom, som Irak gjorde på sin tid, skulle en väpnad operation mot Iran med största säkerhet leda till ballistiska missiluppskjutningar mot israeliska städer, för att framkalla en reaktion från Jerusalem, och orsaka radikalisering av den allmänna opinionen, araber i hela Mellanöstern.

Typhoon KAS Tyskland | Försvarsanalys | Frankrike
Gulfmonarkierna har betydande militära resurser, men deras arméer saknar erfarenhet och effektivitet

Västvärlden kunde också frestas av militära åtgärder genom proxy, genom att stödja en sunnitisk koalition runt Saudiarabien för att genomföra militära operationer. Men riskerna är ungefär desamma som i fallet med direkt västerländsk intervention, särskilt när det gäller Israels sannolika inblandning. Dessutom, även om de har gott om avancerad utrustning, har Gulfmonarkierna aldrig stuckit ut för sina militära prestationer, även om vissa länder, såsom Förenade Arabemiraten, har visat verklig effektivitet de senaste åren. Egypten och Jordanien har å andra sidan vältränade och välutrustade styrkor, men dessa två länder är utsatta för iranska repressalier internt, vilket kan äventyra deras inblandning. Framför allt skulle ett sådant alternativ kunna få mycket betydande återverkningar på den globala kolväteproduktionen, och allvarligt påverka västerländska ekonomier som redan är mycket exponerade av deras nivåer av offentliga och privata skulder.

Det sista västerländska alternativet bygger på en intensifiering av ekonomiska vedergällningsåtgärder i samband med skyddet av gränsländer och sjötrafik. Det skulle på något sätt vara en förlängning av den amerikanska politik som förts under det senaste året. Men den iranska regimen är van vid den här typen av sanktioner och vet hur man begränsar deras effekter på dess makt. Dessutom skulle detta göra det möjligt för andra länder, som Kina, att stärka sin kontroll över Teheran, ett scenario som är långt ifrån tillfredsställande. Dessutom är det troligt att Iran i ett sådant scenario kommer att fortsätta sina hybridattacker, och särskilt sitt kärnvapenprogram, med den sannolika risken att provocera fram direkt ingripande från israelerna, och att leda till att Riyadh genomför, i enlighet med Princes uttalanden. Bin Salman, utvecklingen av ett saudiskt kärnkraftsprogram.

F25I Adir Tyskland | Försvarsanalys | Frankrike
Risken för israelisk intervention mot Teheran är kärnan i riskhanteringen i västvärldens internationella politik i Mellanöstern

Med andra ord, idag är inget av de alternativ som finns för att svara på attackerna som tillskrivs Iran mot saudiska oljeanläggningar tillfredsställande, och alla utgör betydande risker för stabiliteten i regionen, och därmed för världen. Vi förstår därför Paris ansträngningar att försöka få tillbaka Teheran i ett förhandlingssammanhang, för att blåsa nytt liv i Wienavtalen. Men ingenting säger att inför president Trumps oförsonlighet, som också kampanjar för hans omval, och inför de iranska ledarna, som vet att de måste möta betydande folkliga krav som hotar deras makt, kommer dessa ansträngningar att vara tillräckliga för att undvika i värsta fall.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna