Tidigt tillbakadragande av Jaguars, ingen andra order för Rafale, klargör det indiska flygvapnet sin förvärvsstrategi

Knappt dagar efter tillträdet gjorde Air Marshal Bhadauria, stabschef för det indiska flygvapnet, en poäng om klargöra det indiska flygvapnets förvärvsstrategi när det gäller stridsflygplan under de kommande åren, och detta ifrågasätter många förhoppningar och vissheter...

För det första kommer utrustningsstrategin att baseras på två stora tävlingar, programmet Flerrollsstridsflygplan, ibland presenterad som MMRCA 2, redan lanserad och syftar till att bygga 114 enheter för att ersätta Mig21 och Mig27 som fortfarande är i bruk, med en mångsidig och modern enhet. DE Rafale från Dassault, som vann den första MMRCA-tävlingen 2012, är motståndare till F16V, för tillfället kallad F21, från Lockheed-Martin, Gripen E/F från Saab, Typhon från Eurofighter, F18 E/F från Boeing, och den ryska MIG35, med osäkerhet om Su-35:s deltagande. Planering föreskriver att 4 skvadroner av denna typ av flygplan måste vara i drift 2025, och att de 6 skvadronerna måste vara operativa 2032.

2 Mig21 Bison of the Indian Air Force 1 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
IAF:s MiG21 ska alla pensioneras till 2032, medan hälften av dem kommer att pensioneras före slutet av 2021.

Den andra tävlingen är programmet Avancerat medelstora stridsflygplan, ett femte generationens flygplan avsett att ersätta Mig29, Mirage 2000 och Jaguar i drift. Tävlingen har ännu inte startat, men IAF planerar att ha minst en operativ skvadron 2032 utrustad med det nya flygplanet. Detta program var tidigare ett indo-ryskt samarbete som startade 2007 kring en enhet som härrörde från PAK FA, FGFA-programmet. Men inför problem med tekniköverföring och spänningar mellan New Delhi och Moskva, Indien drog sig ur detta samarbete 2018. Men de senaste operativa framstegen kring Su-57-programmet, och Moskvas aggressiva exportpolitik mot det, kan mycket väl få de indiska myndigheterna att ompröva denna lösning, i ett program där de redan har investerat mer än en miljard dollar. Notera också att på den ryska sidan hävdas det Indien drog sig aldrig officiellt ur programmet, och att det bara försenades på begäran av den indiska regeringen.

Samtidigt klargjorde Air Marshal Bhadauria att den pågående moderniseringen av IAF Jaguars, i syfte att förlänga deras operativa livslängd till 2030, avbröts efter annulleringen av deras re-motor, och att skvadronerna börjar tas ur tjänst från 2021, vilket inte kommer att ske utan att det skapas ett djupt operativt underskott vad gäller stridsskvadroner. Under det kommande decenniet kommer IAF verkligen att göra det förlora sina skvadroner av Mig21, Mig27 och Jaguar, samt en stor del av sina Mirage 2000 och Mig29, dvs nästan 240 flygplan, samtidigt som den bara kommer att ta emot 36 Rafales, 83 Tejas Mk1A och Mk2, 114 MRFA samt 21 Mig29 och 12 Su-30MKI, eller 266 enheter. Detta kommer inte att göra det möjligt att absorbera underskottet på 10 skvadroner av 40 teoretiska skvadroner som det står inför idag. Faktum är att även om man antar att alla program effektivt implementeras utan dröjsmål och i sin helhet, vilket sällan är fallet i Indien, kommer IAF fortfarande att sakna 7 skvadroner 2032 för att nå de 40 skvadroner som anses nödvändiga för att skydda landet mot Pakistan. och Kina.

De första Su57:orna kommer att träda i tjänst 2020 i det ryska flygvapnets försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
Ryssland distribuerar diplomatiska skatter för att sätta Su-57 i hjärtat av AMCA-programmet

Som alltid måste detta uttalande sättas i det mycket specifika sammanhanget av den indiska försvarspolitiken. Således, om flygmarskalk Bhadauria klargjorde, efter en journalists begäran, att det inte fanns någon annan plan än MRFA-programmet för förvärv av Rafale Dessutom måste detta uttalande förstås "i IAF:s officiella upphandlingsprogram idag". Men dessa förhandlingar, som skulle avse förvärvet av 2 nya skvadroner av Rafale över disk i Paris och New Delhi, är, enligt flera konsekventa källor från Indien och Frankrike, långt framskridna. Och det är osannolikt att IAF skulle surra om president Moodi beviljade det förvärvet av dessa 36 nya Rafale 2022, för att delvis kompensera för det tidiga tillbakadragandet av Jaguarerna.

Det är också troligt att AMCA-programmet under det kommande decenniet kommer att avancera snabbare än vad som anges i det schema som presenteras av IAF:s stabschef. Faktum är att om Rafales, Su-30MKI och 114 MRFA kommer att vara tillräckliga för att innehålla moderniseringen av Pakistans flygvapen som hittills planerats, med ibruktagande av JF-17 Block III utrustad med modern flygelektronik, och Turkiets modernisering av F16 C/D, är det helt annorlunda jämfört med Kina, som under det kommande decenniet kommer att ta emot minst 600 nya moderna flygplan, inklusive flera hundra 5:e generationens flygplan. Dessutom kan vi perfekt föreställa oss att Pakistan också kommer att försöka utrusta sig med en exportversion av en kinesisk 5G-enhet, eller från det turkiska T-FX-programmet som bör tas i bruk 2026.

JF17 Pakistans försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
Till skillnad från Tejas är den kinesisk-pakistanska JF-17, som nu utrustar mer än 5 skvadroner i Pakistan, ett högpresterande och effektivt flygplan, som tycks perfekt uppfylla de uppdrag som den har anförtrotts.

Det är ändå slående att notera bristen på evolution i industripolitiken för försvarsutrustning i Indien, och dess kroniska brist på förutseende, medan landet, även om det har en kärnvapenavskräckande effekt, hotas på flera fronter av motståndare som snabbt moderniseras. och stärkande. Alltså myndigheternas insisterande gentemot Tejas, en anordning som uppenbarligen är ogenomtänkt, ineffektiv och mycket dyr jämfört med andra lätta anordningar, och i synnerhet Gripen E/F som Saab mer än något annat vill placera i Indien, ger en uppfattning om den politiska miljö som villkorar beslut i New Delhi. Tyvärr, under dessa förhållanden, och inför mycket mer metodiska motståndare, är chanserna att se Indien gå segrande ur en konfrontation allt mindre, samtidigt som risken att se en konflikt urarta mot användning av kärnvapen ökar.

Till skillnad från 1962 kommer Ryssland, som inte längre är Sovjetunionen, den här gången inte att kunna påtvinga Kina återhållsamhet, lika lite som USA eller européerna kommer att kunna göra det. Det kommer förmodligen att krävas andra sammandrabbningar som den i februari 2019, mellan de indiska flygvapnen och dess grannar, för att otillräckliga resurser som ägnas åt det och bristen på förväntan i detta område av hela den indiska politiska klassen kommer att belysas. En situation som faktiskt påminner om den i europeiska länder...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna