Thailand vill inte att F35 ska ersätta F16

När bullret ökade klargjorde de thailändska myndigheterna, genom sin stabschef för Royal Thai Air Force, Air Chief Marshal Maanat Wongwat, att landet inte var intresserad av att F35 skulle ersätta de cirka 56 F16 A/B (av 103 initialt i drift) och 32 F5 E/F för närvarande i drift tillsammans med 18 Gripen C/D.

Faktum är att om landet faktiskt planerar att ersätta sina enheter med mycket liten potential, poserar det för förutsättning för att kunna göra de ändringar han önskar, och i synnerhet på källkodsnivån för den uppsjö av datorprogram som nu följer med alla moderna stridsflygplan. Nu, uppenbarligen, är detta villkor absolut inte i smaken av Lockheed eller den amerikanska administrationen, för vilka den "svarta lådan" som representeras av F35 är en garanti för hållbarhet och kontroll över sina kunder.

F16 B thailand Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Thailändska F16 har nu nått sina gränser när det gäller flygpotential

Framför allt har Bangkok utmärkta relationer med Peking och dess försvarsindustri, och den thailändska marinen gjorde det officiellt för några veckor sedan en beställning på ett kinesiskt LPD Type 071 attackfartyg, samtidigt som det firade starten på arbetet för konstruktionen av sin första S26T-ubåt vid Wuhan-varven i den kinesiska gruppen CSIC. Det verkar verkligen vara mycket riskabelt att tillhandahålla en mycket hög nivå av information om F35:ans funktionella hjärta, som andra västerländska flygplan, eftersom risken är stor att Kina får tag på denna strategiska information.

Därför kommer Bangkok troligen att återigen behöva vända sig till Peking för att skaffa nya flygplan, med vetskapen om att den kinesiska flygindustrin nu erbjuder för export J10C lätt fighter, med flygelektronik jämförbar med de för F16V eller Gripen E/F. Den thailändska önskan att ha "kontroll" över utvecklingen av sin enhet kan också göra den till en bra kandidat för den kinesiska FC-31 Gyrfalcon, som fortfarande kämpar för att hitta en marknad, liksom för Mig-35, oälskad av de ryska flygvapnet, och som därför kunde uppfylla Bangkoks krav, utan att glömma den turkiska T-FX, där Ankara förmodligen ser positivt på ankomsten av en finansiell och teknisk partner i sitt program. Å andra sidan verkar det svårt att föreställa sig att Rafale Franska, den Typhoon European, svenska Gripen E/F eller amerikanska F16V skulle kunna uppfylla thailändska krav, eftersom riskerna för dem skulle vara identiska med dem som påverkar F35.

FC31 News Defense | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
FC31 Gyrfalcon kan framstå som en bra kandidat för Bangkok att ersätta sina F16 och F5

Som en villkorslös allierad med USA under det kalla kriget och under hela Vietnamkriget, verkar Thailand nu mer och mer glida in i den politiska sfären i Peking, som så småningom bygger ett nätverk av inflytande och kraftfull politisk och diplomatisk sfär. relä i Stilla havet och Indiska oceanen. Strategin för pärlbandet på de nya sidenvägarna är, som det verkar, att bära frukt...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna