Hur kan ett lätt kämpeprogram bevara den franska militära och industriella potentialen?

- Annons -

Frankrike är idag engagerad i ett europeiskt program, tillsammans med Tyskland och Spanien, som syftar till att designa och bygga ett framtida luftstridssystem, eller FCAS, avsett att ersätta Rafale et Typhoon av de tre ländernas flygvapen, från 3. Under tiden kommer samma program att producera teknologier som kommer att användas som tekniska tegelstenar för att modernisera stridsflygplan Rafale et Typhoon, för att hålla dem uppdaterade med framtidens operativa och tekniska utmaningar. Genom att göra detta kommer myndigheterna att kunna dela kostnaderna för att utveckla enheten och de ingående teknologierna, och producera en större volym av system för att nå produktivitetströsklar, vilket gör det möjligt att sänka kostnaderna för tillverkning och användning av stridsflottor av de 3 länderna.

FCAS-programmets gränser

Men programmet FCAS är inte felfritt, och en negativ effekt, särskilt gentemot den franska försvarsteknologiska industribasen, den enda, bland de tre medlemsländerna i programmet, som idag har kapacitet att slutföra programmet i sin helhet. Faktiskt leder delningen av investeringar naturligtvis till en industriell delning mellan 3-länder, för att distribuera de genererade budgetavkastningarna. I själva verket kommer en del av den franska försvarsindustrin att uteslutas från projekt som är nödvändiga för att upprätthålla kompetens och kunskap som ofta förvärvats med stor ansträngning och investeringar genom åren.

Modell av FCAS Analyser Defense | Stridsflygplan | Arméns budgetar och försvarsinsats
FCAS Next Generation Fighter (NGF) kommer att vara ett imponerande flygplan, vilket framgår av denna 1: 1 skalmodell som presenterades vid Paris Air Show 2019

Dessutom är FCAS utformad kring ett tungt flygplan, NGF, vars 1: 1 skalmodell som presenteras vid Paris Air Show föreslår ett flygplan med en maximal startvikt på eller över 30 ton, med priser i enlighet därmed. Men de franska flygvapen, som många starka europeiska flygvapen, kämpar för att finansiera en flotta av tunga flygplan med tillräcklig volym eller helt enkelt för att skaffa så dyra flygplan. Som sådan bör man komma ihåg att den bästsäljande enheten i Europa och i världen 2019 förblir F16V Viper ...

- Annons -

I själva verket skulle det vara möjligt för Frankrike att utveckla ett andra program, parallellt med FCAS, för att utforma ett enmotorigt flygplan av Mirage 2000-klassen, som har attributen från 5: e generationen, för att stärka de nationella flygvapen, bevara och utöka BITD: s kunskap och utöka det franska internationella erbjudandet? och i så fall hur ska man finansiera det?

En femte generation fransk lättjägare


LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna