Sikorsky presenterar sin Raider-X för FARA-programmet

Efter Bell, med Bell 360 Invictus, det är vändningen av Sikorsky, och dess partner Lockheed, att presentera anfallaren utvalda för spanings- och attackhelikopterprogrammet FARA som tillhör superprogrammet Framtida vertikallyft denUS Army. Inte överraskande, tillverkaren som presenterar SB1 Defiant face au Bell V280 Valor för att ersätta Black Hawk-helikoptrarna, erbjuder, för tävling, en modell med en motroterande rotor och framdrivande propeller härledd från prototypen S97 Raider, självt härlett från demonstratorn X2 som experimenterade med den här konfigurationen mellan 2008 och 2011.

Föga förvånande eftersom S97 Raider är ett flygplan av 5 tons klass som kan transportera, förutom besättningen på 1 eller 2 piloter, 6 personal eller 500 kg nyttolast, som ursprungligen designades med tanken att ersätta OH-56 Kiowa, vilket är just syftet med FARA-programmet. Men Sikorskys nya helikopter kommer inte att vara S97 Raider, utan den Raider X, en version optimerad för att ge, enligt dess designers, det största mervärdet på slagfältet, i det mest kritiska ögonblicket.

S97 Raider Defense News | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
S97 Raider fungerar som basmodell för designen av Raider

Och det råder ingen brist på argument, tekniken i hjärtat av Sikorsky-modellen, annars okänd eftersom den inte skulle vara helt definierad. För det första, hastigheten, som utan tvekan är den starka sidan med denna teknik som kombinerar motroterande lyftrotor och framdrivande propeller, eftersom S97 har visat att den kunde hålla en marschfart på 220 knop (410 km/h) och en maximal hastighet på 240 knop (440 km/h). Kom ihåg att den amerikanska armén kräver en minimihastighet på 180 knop för FARA-programmet, och att detta är den maximala hastigheten för Bell 360. Denna höga hastighet på Sikorsky-modellen gör också att vi inte behöver optimera den aerodynamiska profilen för flygplan så mycket som möjligt, vilket bland annat gör det möjligt att placera besättningen sida vid sida och inte i tandem, vilket i hög grad underlättar samarbetet och att frakta personal och eventuellt gods i kabinen, något omöjligt med Bell 360.

Det är troligt att FARA-tävlingen kommer att spelas mellan dessa två tillverkare, och dessa två enheter med mycket olika koncept. På Sikorsky-modellens banbrytande prestanda och utvecklingspotential, svarar Bell med den ultimata lätta helikoptermodellen i en traditionell konfiguration, och drar nytta av prestationerna från 70 års utveckling inom detta område. Därmed säkerställer Bell att dess Invictus blir mer pålitlig, enklare att underhålla, och mer effektiv och manövrerbar i låg hastighet än sin konkurrent, och framför allt billigare att köpa och använda. Sikorsky, å sin sida, är säker på sin modells prestanda och sin förmåga att motivera prisskillnaden med en betydande skillnad i operativ förmåga, och att den sammansatta rotorn och fly-by-wire styr Raiders manövrerbarhet och lyhördhet överlägsna traditionella koncept.

2019 10 01 Bell 360 Invictus 003 1024x683 Försvarsnyheter | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Bell 360 Invictus kommer att vara den främsta motståndaren till Raider X i FARA-tävlingen

Dessutom försäkrar designerna av Raider-X att priset på enheten kommer att vara under 30 miljoner dollar, gränsen som den amerikanska armén har satt för detta program. Slutligen, med S97 Raider som har anpassat flygningar och prestationer sedan 2015, och SB1 Defiant som, även om det tog längre tid att designa än V280 Valor, nu testas, har Sikorsky all kunskap för att avsevärt minska tekniska risker, en av nyckelpunkterna när det gäller att utvärdera en störande teknologi.

Skiljeförfarandet angående FARA-programmet kommer därför att vara komplext, mellan en enhet av traditionell optimerad design och som erbjuds för 15 miljoner dollar av Bell, men med endast låg skalbarhet, och en mycket mer effektiv, skalbar och mångsidig enhet, men med priset kommer i allt sannolikheten ligger mellan $25 miljoner och $30 miljoner enligt Sikorsky. Den amerikanska armén, som också är engagerad i många andra program för att modernisera sin pansarstyrka, dess artilleri, dess luftvärnsförsvarsförmåga för att bara nämna de viktigaste, kommer inte bara att behöva ta hänsyn till kriterierna och parametrarna för programmet FARA , men också andra program, att fatta sitt beslut. En sak är säker, inget är bestämt på förhand i denna tävling...

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna