Saab och Boeing testar sin Small Diameter Bomb uppskjuten från en landcontainer

GBU-39 Small Diameter Bomb luft-till-mark ammunition är en lätt glidande och styrd bomb, avsedd att förstöra olika mål, allt från förstärkta positioner till pansarfordon, samtidigt som skador och förluster begränsas. Med en massa på 129 kg, har den ett system av fenor som utlöses efter att den släppts så att den kan nå mål upp till 110 km bort, eller 75 km för mobila mål. Härledd i flera varianter, bär den olika militära laster av olika karaktär och kraft beroende på uppdrag och mål, samt vägledning som kan kopplas till GPS, laser eller radarsignal.

En av fördelarna med GBU-39, och dess glidbana, är att kunna manövrera nära målet för att till exempel attackera målet från en lämplig attackvinkel. Det är just därför Boeing, som för tillfället gick ihop med svenska Saab, utvecklades en jord-till-jord version av denna ammunition, som kombinerar en raketbooster med GBU-39 för att ge höjden och den initiala hastigheten så att den kan nå mål upp till 130 km bort. Monteringen är ombordad i en autonom lanseringscontainer, eller i ett M26 lanseringsrör monterat på M270 eller HIMARS.

GLSDB 3 Försvarsnyheter | Artilleri | Guidade bomber
Lansering av en GLSDB under oktober 2019 tester i Norge mot ett sjömål 130 km bort

Tester av Ground Launched Small Diameter Bomb, eller GLSDB, som började 2015, visade lovande kapacitet när det gäller räckvidd och precision, såväl som flexibilitet i användningen. GLSDB kan faktiskt enkelt bäras och tas ur drift från ett fordon eller ett fartyg, vilket ger ökad eldkraft till en relativt låg kostnad när det gäller prestanda. I själva verket skulle det på relativt kort tid kunna fylla vissa brister som amerikanskt artilleri står inför idag, i avvaktan på att de nya indirekta eldsystemen, ett av de stora programmen som för närvarande pågår, tas i bruk, den amerikanska armén.

Faktum kvarstår att om GLSDB:er har en intressant räckvidd och precision, har de också, som all glidammunition, en anmärkningsvärd svaghet, sin låga hastighet. Faktum är att en svävande gravitationsbomb rör sig mellan 250 och 300 knop, vilket gör den sårbara för närförsvarssystem, som ryska Pantsir eller Tor M2. För att motverka denna sårbarhet använder luftattacker flera GBU-39s samtidigt, vilket avsevärt minskar sannolikheten för att en CIWS kan eliminera dem alla och därför förhindra förstörelsen av målet som det var avsett att skydda. Det kommer förmodligen att bli nödvändigt att överväga en liknande procedur för GLSDB:er, så länge motståndaren använder nära skyddssystem. Dessutom måste rutinerna för att identifiera och utse mål anpassas till land- eller marinanvändning, mycket annorlunda än de som utförs från ett flygplan.

Pantsir S2 Defense News | Artilleri | Guidade bomber
GBU-39 som GLSDB är hot som CIWS som den ryska Pantsir S2 kan avlyssna

Men med GLSDB kan den amerikanska armén ha en intressant och billig interimslösning för att snabbt öka sin eldkraft i djupet av motståndarens anordning. Dess förmåga att implementeras från autonoma lanseringscontainrar gör det också möjligt att sprida dessa vektorer och därför minska deras sårbarhet. Framför allt skulle detta tillåta amerikanska styrkor att ha fördelarna med nära luftstöd, utan att behöva ha detta luftstöd, av någon anledning.

Vi kommer dock att behöva vänta på en eventuell order för systemet från den amerikanska armén, som, som vi vet, för närvarande står inför många moderniseringsprogram, var och en dyrare än den andra, och ändå alla lika viktiga. Trots sina obestridliga egenskaper är det därför inte säkert att den amerikanska armén skaffar sig vapensystemet från Boeing och Saab.

För vidare

Alla

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT