Storbritannien och Förenade Arabemiraten kommer att beställa tunga helikoptrar 24 CH47 Chinook

- Annons -

Enligt den amerikanska arméns sekreterare, Ryan McCarthy, är de brittiska arméerna nära att beställa 14 nya Boeing CH47 Chinook tunga helikoptrar, och Förenade Arabemiraten, 10 exempel, två avgörande order för att upprätthålla produktionslinjen för den amerikanska helikoptern. Sedan 2018 anser den amerikanska armén att den redan har tillräckligt med moderna CH47 för sina behov, medan Boeing och de politiska representanterna för de stater där flygplanen är monterade utövar press för att upprätthålla den amerikanska arméns ordning på nivån 64 nya enheter under de kommande åren.

Om dessa order skulle bekräftas snart, skulle detta göra det möjligt för den amerikanska armén att minska denna order med 28 enheter, för att omdirigera dessa krediter till nya strategiska program, såsom Future Vertical Lift-programmet, som kommer att ersätta UH-60-helikoptrarna. Hawk och OH-58 Kiowa (redan tagits ur drift sedan 2014). För att finansiera dessa nya program måste den amerikanska armén göra 31 miljarder dollar i besparingar på nästan 186 program till 2024. Men som ofta är fallet har sådana radikala beslut skadliga effekter på försvarsindustrin, och på hela ekosystemet som är beroende av den, särskilt på lokal nivå.

CH53 Tysklands försvarsnyheter | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Tyskland vill skaffa 60 tunga helikoptrar för att ersätta sina CH53

De 14 brittiska Chinooks kommer att ansluta sig till de 60 exemplen som redan är i tjänst med Royal Air Force, och ersätter de äldsta enheterna från 80-talet, och de 10 flygplan som är avsedda för Emirati-styrkorna kommer att ansluta sig till de 19 helikoptrarna som redan är i tjänst, och de 5 beställda. Tyskland överväger också möjligheten att skaffa 60 flygplan för att ersätta sina CH53 Super Stallion tunga helikoptrar, och Israel vill förvärva 20 ytterligare enheter för att stärka sin flotta av CH53 tunga helikoptrar moderniserade till Yas'ur-standarden.

- Annons -

Future Vertical Lift-programmet ger möjlighet att ersätta den amerikanska arméns CH47 tunga helikoptrar från 2035, med JMR-Heavy-programmet (Joint Multi-Role Heavy). Men Boeing försöker skjuta upp detta program, med tanke på att CH47:an är tillräckligt effektiv i decennier framöver. De positioner som Boeing försvarar riskerar dock att snabbt urholkas av de nya modellerna som testas för programmet FLRAA (Future Long Range Assault Aircraft) som ser SB1 Défiant från Sikorsky och Bell V280 Valor, och som verkar införa en ny standard, särskilt när det gäller hastighet, för flygtrafik.

SIKORSKSY FARA Forest MEDIA GODKÄND oktober 2019 1 1024x576 Nyheter Försvar | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Sikorsky presenterar Raider-X för FARA-programmet, en helikopter som kommer att överstiga 200 knop, och kommer att införa en ny hastighetsstandard för flygstrid

Boeings helikopterdivision, som trots allt tillverkar AH 64 Apache och CH47 Chinook, två pelare i den amerikanska arméns aerocombat-doktrin, verkar tappa mark jämfört med Bell och Sikorsky i FLRAA och FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) som idag utgör FVL-programmet. Om Seattle företaget kunde komma närmare Sikorsky till SB1 Defiant i FLRAA-programmet, härledd från Sikorskys S97 Raider, har den ännu inte presenterat en modell för FARA-tävlingen, vilket lämnar utrymme för spekulationer.

Mellan svårigheterna kring Boeing 737 MAX på den civila marknaden, nederlagen i stora militära tävlingar som kommer att ge upphov till F22, F35 och B21, den dåliga prestandan och KC-46 deadlines, och bristen på inspiration på FVL-helikopterprogrammen, verkar Boeing stå inför en kombination av faktorer som kan hota dess egen existens. Det är förmodligen inte genom att vidta rättsliga åtgärder mot Airbus, eller genom att organisera lobbykampanjer i den amerikanska senaten för att tvinga den amerikanska armén att köpa CH47:or som den inte vill ha, som flygjätten kommer att lyckas återta kontrollen över sina produktioner, sin marknad, och dess öde...

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna