Bahrains flotta borde ta emot en andra OH Perry-fregatt från den amerikanska flottan

I september 1996 förvärvade den lilla kungliga flottan i Bahrain, en ö-stat med 1,5 miljoner själar i Persiska viken belägen mellan Saudiarabien och Qatar, en fregatt av OH Perry-klassen från den amerikanska flottan, FFG-24 Jack Williams, i tjänst i 1981, och togs ur tjänst några månader tidigare. Med detta 124 meter långa fartyg omdöpt till RBNS Sabha, och utrustat med en 76 mm kanon, två trippel ASM torpedrör, en missil launcher beväpnad med standard luftvärnsmissiler och Harpoon anti-ship missiler, och bärande en anti-ubåt krigföring helikopter, en ny dimension, som fram till dess endast har opererat lätta missilpatrullbåtar.

Utrikesdepartementet har just godkänt försäljningen av en andra OH Perry fregatt, FFG-49 Robert G. Bradley, och vidarebefordrade filen till FMS för godkännande och exekvering. Bradley togs i tjänst med US Navy i juni 1984 och är en av de sista Perry-klassens fregatter som byggdes och togs ur tjänst först 2014 av US Navy, som lade skeppet sedan i malpåse. Det är en långsträckt fregatt, med en längd på 138 m och 4100 ton, men som alla Perrys i tjänst i den amerikanska flottan efter 2004, demonterades Mk13 missil launcher och ersattes av en 25 mm Mk38 autokanon, SM1 Standard luftvärnsmissil har tagits ur tjänst. Försäljningskontraktet, inklusive enligt pressmeddelandet, stöd för underhåll av fartyget och missilerna, uppskattas till 150 miljoner dollar, vilket tyder på att fartyget på ett eller annat sätt kommer att få återigen luftvärnsmissiler, förmodligen väsentliga för verksamhet i Persiska viken idag.

uss robert g bradley ffg49 15 Försvarsnyheter | Bahrain | Begagnad försvarsutrustning
FFG-49 Robert G. Bradley – notera att Mk13-missiluppskjutaren fortfarande finns på fördäcket

Detta kontrakt kommer att representera den 22:a OH Perry-klassens fregatten, av 51 byggda för den amerikanska flottan, överförd av USA till en allierad flotta, inklusive Polen, Egypten, Turkiet och Pakistan. Ukraina skulle också kunna förvärva två av dessa fregatter för att försöka begränsa rysk expansion i Svarta havet och Azovhavet; men för tillfället har inget officiellt tillkännagivande bekräftat denna hypotes.

Det är intressant att notera att när de togs i bruk kostade OH Perry-fregatterna bara US Navy 122 miljoner dollar var. Det förefaller som om devalveringen av fartyget efter 30 års tjänst därför uppvägdes av den totala prishöjningen på försvarsmateriel, så att fartyget kunde upprätthålla ett i stort sett lika absolut ekonomiskt värde. Med andra ord kommer fartyget bara att ha kostat US Navy motsvarande låneräntan på köpeskillingen, det vill säga i genomsnitt 2,5 % per år under perioden 1985/2015, eller knappt 3 miljoner dollar per år. Tillräckligt för att öppna intressanta perspektiv för utformningen av en ekonomisk modell för förvärv av försvarsutrustning med hänsyn till optimalt andrahandsvärde...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna