Brasilien - Peru: utbyte av ubåtar mot ett amfibiskt fartyg?

Brasilien vill sälja två till fyra ubåtar av Tupi-klassen (typ 209/1400), med den femte kvar i tjänst fram till 2030-talet förutom fyra S-BR (Scorpène – Brasilien). Argentina vill köpa två ubåtar. Men Peru, som också nämnts sedan september, verkar också kunna dra nytta av en politisk överenskommelse som bygger på utbyte av ett par ubåtar mot en peruansk Makassar-klass Landing Barge Transport (TCD).

Le Artikulationsplan och utrustning för Marine do Brasil (PAEMB) från 2009 är den marina versionen avDefesa nationell strategi (18 december 2008). PAEMB täcker perioden 2009 – 2030 med prognoser för de insatser som ska produceras under den följande perioden (2030 – 2047). Utförandet av sjöprogram anförtros åt Diretoria de Gestão de Programas Estratégicos da Marinha (DgePEM). De två huvudsakliga PAEMB-programmen är Program för att få förmåner från SUPerfície (PROSUPER) och PROGRAM FÖR DESENVOLIMENTO SUBbmarinos (PROSUB).

PROSUPER hade ambitionen att lokalt bygga fyra Navios de Propósitos Múltiplos (NPM) eller Multiple-Use Ships på franska: det vill säga stora multifunktionella amfibieenheter. För detta ändamål visade Brasilien intresse för flera byggnader av denna typ, inklusive familjen av projektions- och kommandobyggnader (BPC 140 till BPC 240).

NAM Bahia brasilianska flottans försvarsanalys | Brasilien | Begagnad försvarsutrustning
NAM Bahia, fd Sirocco från National Navy, har varit i tjänst i den brasilianska flottan sedan 2015

Brasilien kom fram för att ansöka om förvärvet av den andra TCD:n i Foudre-klassen, nämligen Siroco (1996 – 2015) från 2014. Chile, inköpare av blixtnedslag (1990 – 2011) hade en option på Siroco men kunde inte utöva det på grund av bristande budget. Portugal, också intresserad, kunde inte heller. Den förvärvades av den brasilianska flottan under namnet NAM. Bahia (2015). Denna TCD (eller Landningsplattformsdocka (LPD) på engelska) kan under goda förhållanden ta emot 450 soldater (900 under en kort period), cirka 200 pansarfordon och fordon (inklusive 22 stridsvagnar), 4 H225M-helikoptrar och upp till 8 pråmar. Köpet av ex-HMS Ocean (1998 – 2018) i juli 2018 i Storbritannien utgör den första av fyra Navios de Propósitos Múltiplos (NPM) som PAEMB riktar in sig på. Omdöpt till PHM Atlantic, denna fullastade 21 500 ton tunga helikopterbärare utan flotte kan ta emot 830 soldater, 40 pansarfordon och upp till 18 helikoptrar.

Dessa två nyligen förvärvade byggnader kompletterar NDCC (Navio de Démbark de Carros de Combate) Mattoso Maya (tanklandningsfartyg, 8700 ton) och denAlmirante Sabóia (amfibiestödsbyggnad, 7700 ton) vars första antagning till aktiv tjänst går tillbaka till 1970 respektive i US Navy (Newport-klass) och 1967 i Royal Navy (Round Table-klass). 49 och 52 år, de återstår att bytas ut. NDCC lmirante Sabóia måste avväpnas i januari 2020. Det är i detta perspektiv som förhandlingarna mellan Brasilien och Peru äger rum. Den brasilianske vicepresidenten åkte, i frånvaro av statschef Jair Bolsonaro eftersom han reste utomlands fram till den 31 oktober, till Lima den 23 oktober för att förhandla fram militära avtal.

S 32 Timbira försvarsanalys | Brasilien | Begagnad försvarsutrustning
Ubåten S-32 Timbira av typ 209/1400 kommer att ersättas av en av de fyra Brazilian Scorpene-ubåtarna

Denna överföring av brasilianska S-32 ubåtar Timbira (1996) och S-33 Tapajo (1999) från Tupi-klassen (Typ 209/1400) skulle göra det möjligt att stödjatillträde till tjänsten för de fyra S-BR (Scorpène BRasil) och underhålla S-34 Tikuna (2007 – 2037?), en typ 209/1400 Mod, fram till 2030-talet. Detta överföringsprojekt utesluter, de facto, moderniseringsprojekten för två av de fyra ubåtarna och därför en eventuell ökning av ubåtens format som kommer att förbli runt i genomsnitt fem till sex ubåtar. Peru förklarar sig intresserad av denna överföring för att ersätta dess två äldsta ubåtar av typ 209/1100, det vill säga Islay (1975) och Arica (1975). Dess fyra andra ubåtar av typ 209/1200 är knappt yngre: de togs i drift mellan 1980 och 1983.

I utbyte mot paret brasilianska ubåtar erbjuder Peru BAP Pisco (2018), det vill säga en TCD av Makassar-typ byggd på licens av SIMA (Servicios Industriales de la Marina SA) mellan 2013 och 2018, året då dess tillträde till aktiv tjänst. Brasiliens intresse skulle vara dubbelt eftersom denna amfibiska enhet (10 900 ton, 450 soldater, 24 pansarfordon och 18 lastbilar, 2 pråmar och en hangar för 1 helikopter) skulle idealiskt möjliggöra ersättning av NDCC lmirante Sabóia som måste avväpnas i januari 2020. Den brasilianska amfibiegruppen, föryngrad och med ökat operativt värde, skulle kunna gå ombord på omkring 2100 312 soldater, plus 66 pansarfordon och fordon inklusive 22 stridsvagnar och XNUMX helikoptrar.

Men det skulle snarare bli ersättningen av NE skolbyggnaden Brasil (underklass till Niterói-klassens korvetter) på 3355 1986 ton som togs i bruk XNUMX. Med detta i åtanke skulle den chilenska Makassar-typ TCD tjäna, som den tidigare helikopterbärande kryssaren Jeanne d'Arc, för sitt huvudsakliga uppdrag som en skolbyggnad och ibland skulle förstärka den brasilianska amfibiegruppen. För att uppnå PAEMB:s mål (4 stora amfibieförband och 1 träningsfartyg) skulle den brasilianska flottan kunna hävda att det återstår att förvärva två stora amfibieförband för att kunna ersätta NDCC Mattoso Maya men också att leverera Makassar typ TCD betald som en utbildningsbyggnad. Alternativen förblir öppna beroende på vilka möjligheter som dyker upp på andrahandsmarknaden. Peru stoppade tvillingbrodern till BAP den 14 december 2017 Pisco : BAP Paita. Kommer det också att erbjudas

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna