US Air Force börjar anskaffa lätta attackflygplan AT-6 och A-29

Det amerikanska flygvapnet har meddelat att det kommer att genomföra anskaffning av 2 till 3 lätta attackflygplan AT-6 Wolverine från Textron, och lika många A-29 Super Tucanos från Embraer, under de kommande månaderna. A29 Super Tucano, som kommer att förvärvas före slutet av 2019, är avsedd för design av Air Force Special Operations Command av ett US Air Force utbildningsprogram för användning av flygplan lätta attackflygplan av dess allierade, baserat på Hurlburt Field I florida. AT-6:orna, som kommer att förvärvas under de första månaderna av 2020, kommer att gå till Nellis-basen i Nevada, för att utveckla och testa operativa taktiker och standarder för att förbättra samarbetet och interoperabiliteten med allierade flygvapen. Enligt stabschefen för det amerikanska flygvapnet, general David Goldfein, är målet att bedöma hur ett lätt attackflygplan kan vara användbart för allierade och partners i USA, och därmed skapa ett globalt erbjudande, tillgängligt för länder med svaga ekonomier, effektiva och garanterar Förenta staternas enande roll på detta område.

Två aspekter är särskilt anmärkningsvärda i detta tillkännagivande. För det första inträffar det några veckor efter den amerikanska arméns offensiv som hade begärt att få tillbaka det lätta attackflygplanet att stödja sina styrkor som fortfarande är engagerade i Afrika och Mellanöstern, och som skulle ha stor nytta av lätt luftstöd av denna typ, medan det amerikanska flygvapnet just hade meddelat slutet på det flygplansprogram lätta attack som det har genomfört sedan 2014. Detta tillkännagivande tillåter därför det amerikanska flygvapnet att behålla kontrollen över denna komponent, genom att säkerställa de väsentliga aspekterna av att definiera doktriner och standarder, samt utbildning för de styrkor som behöver det.

Ambraers A29 Super Tucano är en stor internationell framgång för minskade flygstyrkor som i Afghanistan eller Libanon Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Embraers Super Tucano har visat utmärkta nära luftstödsförmåga i Afghanistan och Libanon.

För det andra nämns inte vid något tillfälle hypotesen om en flotta av lätta attackflygplan inom det amerikanska flygvapnet i tillkännagivandena. Alla de beslut som aviserats gäller endast bistånd till tredjeländer för att stärka deras kapacitet att sätta in sådana styrkor. Låt oss komma ihåg att den här typen av program har gett mycket goda resultat, oavsett om det är i Libanon, Afghanistan och i flera afrikanska länder, lätta flygplan som A29 ger det nödvändiga eldstödet till styrkorna som är engagerade på marken, samtidigt som de drar fördel av autonomi över en stor område, och ett förhållande mellan prestanda och pris för denna typ av uppdrag som utan tvekan är oslagbart.

Det verkar tydligt som att det amerikanska flygvapnet agerar, i detta fall, med det enda syftet att garantera omfattningen av sina befogenheter och att förbjuda den amerikanska armén att ta tillbaka en del av det fastvingade flygplanet som är avsett för flygstöd. Hans passivitet hade redan skapat ett intrång för några månader sedan då specialinsatsledningen hade fått tillstånd att implementera sina egna anordningar lätt luftstöd, av delegation från det amerikanska flygvapnet. Det var därför inte tal om att något liknande skulle hända igen med den amerikanska armén, som hade mycket större resurser och politiskt stöd.

9K38 Igla 1 Ryska MANPAD försvarsanalyser | Tränings- och attackflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Med återkomsten av blockkoncept förutser det amerikanska flygvapnet spridningen av MANPAD-system som det ryska 9K38 Igla-1-systemet, identifierat som SA-18 Grouse av NATO

Å andra sidan är det fortfarande motståndare till införandet av en flotta, till och med begränsad, av lätta attackflygplan, som den anser vara olämpliga för de flesta potentiella konflikter som kommer. Faktum är att om en A29 eller en AT6 fortfarande kan ha en obestridlig användbarhet i Afghanistan eller Libanon, teatrar som endast har mycket svaga luftvärnshot, kommer återkomsten av blockoppositioner, i synnerhet mot det kinesisk-ryska paret, med största sannolikhet att leda till allt vanligare användning av denna typ av vapen, även i konflikter mot uppror. Men inför lätta luftvärnsmissiler MANPADS, som den ryska 9K34 Gremlin eller 9K38 Grouse, kan ett lätt flygplan som A29 eller AT6 visa sig vara mycket sårbart. Det är med detta resonemang, långt ifrån absurt, som USAF motiverar sin vägran att investera ytterligare i en flotta av lätta attackflygplan, med bedömningen att de resurser som tilldelats till det skulle vara mer effektiva i andra program, såsom F35.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna