Filippinska flottan: förvärv av en ubåtskapacitet (2018 – 2022)

Sedan 2012 har den filippinska flottan (Hukbóng Dagat ng Pilipinas) planerat att skaffa en ubåtskapacitet, det vill säga två till sex ubåtar beroende på projektet. Programmet sattes igång 2015. Det bör genomföras som en del av den andra fasen (2018 – 2022) av femårsplanen (2012 – 2027). Flera ubåtstillverkare har positionerat sig i detta projekt.

Filippinernas väpnade styrkor gynnades av en stor politisk insats 1995 med antagandet av lag nr 7898. Den tilldelade en specifik budget för genomförandet av en omfattande moderniseringsplan av vilken flottan (Hukbóng Dagat ng Pilipinas) svalde den största delen. Färdigställande skulle ske 2017. Begagnade byggnader förvärvades mellan 1993 och 1998. En del av dem fick medel för underhåll och reparationer mellan 1996 och 2000. Dessa är främst patrullbåtar, några korvetter och amfibieförband som tjänar till att stödja Filippinernas krav på exklusiva ekonomiska zoner inför kinesiska framsteg.

Sedan 2010 har USA, som en del av sina ansträngningar att försvara sitt koncept för navigeringsfrihet enligt definitionen i Montego Bay-konventionen (som trädde i kraft 1994), överfört flera tidigare nedlagda enheter från den amerikanska kustbevakningen, bl.a. fräsar klass Hamilton som en del av programmet Överskottsförsvarsartiklar (EDA).

Jose Rizal fregatt Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära flottkonstruktioner
Den lätta fregatten Joze Rizal har varit symbolen för moderniseringen av den filippinska flottan sedan 2012 – 2 enheter är under uppbyggnad

Republiken Filippinernas president, Benigno Aquino II, uttalade i Rreviderad Försvarsmaktens moderniseringslag en ny plan för att modernisera de väpnade styrkorna i en femtonårsskala (2012 – 2027) med en budget på 35 336 miljoner euro (2012). Kommendörlöjtnant Nerelito Martinez, tillförordnad stabschef för planer och program, presenterade sin marinöversättning i juni 2012: planen Philippine Fleet Desired Force Mix (budget på 9092 miljoner euro (2012).

Denna plan skulle för första gången innehålla målet att skaffa en ubåtskapacitet, målet är tre ubåtar. Det studerades till och med 2012 för att behålla kustnära ubåtar (500 till 1000 ton) med nummer 4 till 6. Men projektet verkar inte ha den minsta start på genomförandet. Generalmajor Gregorio Pio Catapang gjorde en anspelning, i oktober 2013, på projektet genom att diskutera fördelarna och nackdelarna med de två typerna av framdrivning (konventionell och nukleär) för ubåtar. Ubåtsprogrammet lanserades först 2015 av den filippinska flottan.

För första gången sedan 1946 publicerar Filippinerna sitt första nationella säkerhetsstrategidokument. Betitlad Säkerhet och utveckling för transformerande förändring och välbefinnande för det filippinska folket, betonar den utvecklingen av flygvapnet och flottan inom den filippinska skärgårdens geografiska ram.

Viceamiral Robert Empedrad, " flaggofficer » eller chef för nationella operationer, begärde att förvärvet omedelbart skulle inkluderas i ubåtskapaciteten, som stöds av Department of National Defense (DND). Den andra fasen (2018 – 2022) av femårsplanen som antogs 2012 innebär därför förvärv av ubåtskapacitet men målantalet enheter revideras från tre till två ubåtar.

636 ubåt Defense News | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära flottkonstruktioner
Ryska projektet 636.3 avancerade kilo ubåtar är kända för sin diskretion – den ryska flottan kommer att ha 12 enheter

Ryssland erbjuder sin hjälp för att få en sådan ubåtskapacitet av Hukbóng Dagat ng Pilipinas och de två länderna förhandlar om en samförståndsavtal sedan augusti 2018. Han skulle ha gett Manila tolv månader på sig att bestämma sig men inget beslut fattades förrän i augusti 2019 och även sedan dess. Ryssland föreslog sitt erbjudande i oktober 2019. Med detta menar vi med största sannolikhet projekt 636.3, det vill säga det som nyligen beställdes av Vietnam (6), Ryska federationen för dess flottor från Svarta havet (6) och Stilla havet (6). samt Algeriet (2).

Från 2016 gjorde den japanska flottan en mellanlandning vid marinbasen Subic Bay (tidigare större flottbas för den amerikanska flottan (1945 – 1992) med två jagare, JS Ariake (2002) och J.S. Setogiri (1990), samt ubåten Oyashio (1998), först i sin klass med elva ubåtar. Och dess närvaro är inte utan att framkalla både en signal till Kina och en möjlig möjlighet att presentera japanskt kunnande i ubåtar för de filippinska myndigheterna. Ingen offentlig demonstration av diskussioner mellan Manila och Tokyo verkar ha registrerats. Japan söker första erfarenheten av att sälja ubåtar till en främmande stat, särskilt i sin strategi för att motverka Kina.

Den filippinska försvarsministern, Delfin Lorenzana, förklarade, den 24 juli 2019, under en intervju som gavs till den filippinska nyhetsbyrån att " Scorpene är en av de ubåtar som utvärderas av försvarsmakten i vårt land". Det sägs inte om Naval-gruppen kunde officiellt presentera Scorpène för myndigheterna i Manila. Versionen av Scorpène är inte specificerad men måste förmodligen vara Scorpène 2000 snarare än Scorpène 1000, den tidigare SMX-24 Andrasta. Naval Group har inte vunnit något kontrakt i regionen sedan den malaysiska ordern 2002 och misslyckanden i Singapore och Indonesien. Såvida vi inte tar hänsyn till den australiensiska ordern på 12 konventionella Barracudas (konventionellt driven version av kärnvapenattackubåtarna av Suffren-klassen).

INS Kalvari Scorpene Defense News | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära flottkonstruktioner
Naval Groups Scorpene har beställts av Malaysia, Chile, Indien och Brasilien för totalt 14 enheter

Hukbóng Dagat ng Pilipinas (flottan) skulle också studera erbjudanden från andra ubåtskonstruktionsföretag inklusive de från Tyskland, Sydkorea och Japan utan att dessa fick ett intyg om allmänt intresse (Scorpène 2000 ) eller förhandlingar (projekt 636.3 kilo). Den filippinska flottans budget är fortfarande mycket blygsam, vilket framgår av de många köpen av begagnade fartyg, eller till och med överföringar. Målet för ubåtsprogrammet reviderades från två till tre. Det bästa erbjudandet kommer bara att vinna och det skulle knappast vara förvånande att se ett förslag baserat på begagnade ubåtar.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna