F35A faller under $80 miljoner för den nya ordern på 478 F35

Kan Lockheed Martin vinna sin satsning? I samband med undertecknandet av avtalet om tillverkning och leverans av partierna 12, 13 och 14, som representerar 478 enheter av de tre typerna, visar den publicerade prisplanen en betydande nedgång i försäljningspriserna för stealth-flygplanen från den amerikanska tillverkaren, standardversionen av F3A som används av det amerikanska flygvapnet används flitigt under den symboliska gränsen på 80 miljoner USD per enhet i flygtillstånd. F35B-versionen med vertikal start och landning, som används av bland annat US Marine Corps och Royal Air Force, kommer nära 100 miljoner dollar med ett pris på 101 miljoner dollar för lot 14, medan versionen för US Navy, F35C, är tyngre och mer imponerande än de andra två versionerna, faller under 95 miljoner dollar.

Lockheed Martin visar alltså att stordriftsfördelar på högteknologisk försvarsutrustning inte bara är möjliga utan kan nå mycket betydande minskningar. Kom ihåg att F35A från de första partierna såldes för mer än $135 miljoner, till vilket priset $10 miljoner måste läggas för F135-motorn. På 5 år, medan produktionen ökade till att nå 120 flygplan per år i dag och stabiliseras inom 2 eller 3 år på 160 enheter per år, drabbades priset av F35A, men även version B och C, av en mycket betydande minskning med mer än 40 %. Oavsett om vi gillar Lockheed-Martin-enheten eller inte, kan denna betydande nedgång bara uppmana oss att överväga formaten för vissa program med ett alternativt tillvägagångssätt, som integrerar exakt modellering av den industriella produktivitetskoefficienten som en funktion av industriell produktion. Och att undra vad effekten skulle bli på enhetspriset av Rafale, som på potentiell export, om Hôtel de Brienne lanserade en beställning på 24 enheter per år i 12 till 15 år...

F35B och Typhoon RAF försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation
RAF har valt att förvärva F35B för att utrusta sina två hangarfartyg av Queen Elizabeth-klassen

Denna prissänkning som tillkännagavs av Lockheed Martin löser dock inte alla prisproblem kring F35, alla versioner tillsammans. Två faktorer fortsätter att anstränga budgeten för de flygvapen som har valt detta flygplan. För det första är underhållet fortfarande dramatiskt viktigt jämfört med det för en likvärdig enhet som genererar kostnader per flygtimme som överstiger $35.000 XNUMX enligt US Air Force, och mycket mer enligt GAO, den amerikanska räntan, där den inte överstiger 10.000 16 $ för en F39 eller en Gripen JAS15.000, och XNUMX XNUMX $ för Rafale eller Super Hornet, även om tvåmotoriga flygplan. Men det amerikanska flygvapnet gillar tillverkaren kämpar för att hitta effektiva sätt att sänka detta självkostnadspris, vilket kan leda till en minskning av storleken på den F35A som man planerar att förvärva.

För det andra, F35:orna som levereras idag, och de som kommer att levereras i parti 12 och 13, kommer inte att levereras i en slutgiltig operativ version, och kommer därför, liksom alla de hittills levererade, det vill säga nästan 500 enheter, att moderniseras till stora kostnader för sin användare. Dessa moderniseringskostnader är så höga att det amerikanska flygvapnet planerar att ägna de första 100 exemplen till test- och träningsuppdrag istället för att betala ytterligare 60 miljoner dollar per flygplan för att få upp dem till den operativa standarden som krävs.

Rafale Franska och amerikanska F35A vid hållpunkten Defense Analyses | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation
Med ett utgångspris under 80 miljoner dollar går F35A in i en prisklass som är jämförbar med den Rafale

Faktum kvarstår att med ett anskaffningspris under 80 miljoner dollar kommer F35A att bli ännu mer attraktiv på den internationella scenen än vad den redan är, trots de tidigare nämnda punkterna. Faktum är att mellan standarden som den ställer för samarbete med amerikanska styrkor och den offentliga bild som den förmedlar, tack vare skickligt orkestrerade kommunikationskampanjer riktade till allmänheten, visar sig F35 vara ett lönsamt politiskt val som inte är ett perfekt val. rationellt val ur budget eller operativ synvinkel. Även för regeringar i länder med begränsade resurser, som Grekland eller Rumänien, väcker möjligheten att kunna förvärva en flotta av detta flygplan ett stort intresse, och mycket liten tvekan hos makthavarna. Även här, oavsett om vi gillar enheten eller inte, måste vi observera effektiviteten som demonstrerats av amerikanska tillverkare och utrikesdepartementet i att införa en enhet som är långt ifrån utan svagheter eller misslyckanden.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna