Kina attackerar europeiska hamnar: ett hot mot Europa?

- Annons -

Under de senaste åren, Kina har ökat sina förvärv av hamnar i Europa : Grekland, Italien, Spanien, Belgien och Portugal är de främsta mottagarna. Kina : systemisk rival, enligt EU-kommissionen eller en enkel ekonomisk oväder?

Selon le Internationellt transportforum, Kina kontrollerar nu nästan en tiondel av den europeiska hamnverksamheten och denna siffra kan öka i framtiden. Detta drar fördel av ett kryphål: varje EU-land kan besluta att göra affärer med Kina enligt sina behov eller oftare beroende på sina svagheter. Den chockvåg som orsakades av krisen 2008 försvagade vissa länder i unionen mer än andra (asymmetrisk chock). Med en budget på 145 miljarder euro/år, varav en tredjedel går till sammanhållningspolitiken, har Europa inte kunnat stödja den gamla kontinentens integritet. Kina kompenserar då för svagheten i ett Europa med divergerande ekonomiska intressen och därför fragmenterat på det politiska planet.

Trieste Defense News | Belgien | Militär logistikkedja
Hamnen i Trieste, Italien, är det nya målet för kinesiska investerare i Europa

Tabellen nedan visar några av Kinas verksamhet vid ledande europeiska hamnar. Den senare kan ta kontroll via sina globala publika bolag, oavsett storleken på "affärerna".

- Annons -
Skärmdump 2019 11 04 till 15.15.37 Försvarsnyheter | Belgien | Militär logistikkedja
Icke uttömmande lista över europeiska hamnar under kinesiskt inflytande

Dessa verksamheter är koncentrerade över tiden och utgör ett fint nätverk runt den europeiska kontinenten: vi observerar uppköp i Medelhavet, på Atlantkusten eller till och med i nordvästra Europa.

Europeiska kommissionen vaknade sent men har rätt: övertagandet av strategisk infrastruktur förändrar mottagarländernas kommersiella och politiska intressen och försvagar den europeiska sammanhållningen. Och bakom massiva kinesiska investeringar är inflytandet inte långt borta. Till exempel, under FN:s råd för mänskliga rättigheter 2017, lade Grekland, mot Europeiska unionen, in sitt veto mot publiceringen av ett pressmeddelande som fördömer Kinas kränkningar i frågor om mänskliga rättigheter.

port of the worst Defense News | Belgien | Militär logistikkedja
Hamnen i Pireus i Aten är nu kinesisk egendom

Kina investerar i europeisk strategisk infrastruktur och tilldelar potentiellt trojanska hästar. Historiens ironi: den första är grekiska. Slutligen, i kölvattnet av kinesiska investeringar och vad de innebär, kommer säkerheten för dess intressen nödvändigtvis att ske. Som sådan genomförde Kina militära övningar med den ryska flottan i maj 2015 i östra Medelhavet. Och för några år sedan två kinesiska fregatter och ett förrådsfartyg har korsat från Suezkanalen och bortom Gibraltarsundet. Utöver sitt intresse för europeiska hamnar, kommer inte Kina snart att sätta en pärla på sitt halsband[efn_note] Pärlhalsbandets strategi är ett uttryck som betecknar installationen av kinesiska flottan av stödpunkter ("pärlorna") längs dess huvudsakliga maritima försörjningsväg[/efn_note] i Medelhavet?

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna