Öppnar Emmanuel Macron en dörr för ett fransk-ryskt närmande?

"NATO är hjärndöd." Det är med denna laddade mening som den franske presidenten, i en intervju som gavs till den brittiska dagstidningen "The Economist", bedömde NATO:s oförmåga att svara på de mycket markanta skillnaderna i ståndpunkter mellan européerna, Washington och Ankara. .

Emmanuel Macron bär också en anklagelse som kan beskrivas som "odiplomatisk" mot den amerikanske presidentens ensidiga beslut att dra tillbaka sina trupper från norra Syrien, en åtgärd som av den turkiske presidenten har uppfattats som en tyst överenskommelse för att utlösa den militära operationen mot Kurder i YPG som enligt den senaste räkningen kommer att ha kostat nästan 500 kurdiska soldater livet som fram till dess kämpat tillsammans med amerikanska och franska styrkor för att neutralisera Daesh.

Men om den franske presidentens ståndpunkter fokuserar mediedebatten i Europa, särskilt i de länder som ligger närmast Nato, är det framför allt öppningen mot Moskva som framstår som den rikaste på potentiella konsekvenser.

I själva verket, utan att vara särskilt öm mot ryska ledare, uppmanade president Macron Moskva att komma närmare sina europeiska partner, om Ryssland inte ville bli, på mer eller mindre lång sikt, en satellit för Peking.

Invasion av Türkiye Syrien Militär maktbalans | Försvarsanalys | Försvarsinstitutionell kommunikation
USA:s ansvar och bristen på reaktion från Nato på den turkiska offensiven i norra Syrien bedöms hårt av den franske presidenten

Det är sant att genom att intensifiera de kommersiella och militära förbindelserna med Kina riskerar Kreml att försätta sig i en situation av ekonomiskt beroende, en strategi där Peking utmärker sig. Och att lite i taget se markörerna för Rysslands självständighet, som idag är landets stolthet, som kommer under direkt eller indirekt kontroll av de kinesiska myndigheterna.

Redan i flera oblaster i östra Sibirien är den ryska befolkningen mindre till antalet än befolkningen av kinesiska delägare, och utnyttjar jordbruksmark som övergivits av ryssarna, som för många föredrar att migrera till det "europeiska" Ryssland bortom Ural.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Rapport de force militaire | Analyses Défense | Communication institutionnelle défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna