Långsam förnyelse av den bulgariska marinens fartyg för motåtgärder mot minor (2015 – 2020)

Förnyelsen av Republiken Bulgariens sjöstyrkor (FNRB eller Voennomorski sili na Republika Bǎlgariya) är resultatet av flera strategiska dokument med sammanhängande mål. Den bulgariska flottans minkrigsförmåga skulle i bästa fall bara dra nytta av modernisering genom förvärv av begagnade fartyg. Förnyelsen skulle ske under 2020-talet.

Republiken Bulgarien gick med i Atlantiska alliansen den 29 mars 2004 och anpassade sig till den samma år av PLAN för konstitutionen och organisatorisk modernisering av de väpnade styrkorna vars slutförande var planerat till 2015. Planen uppdaterades 2008. Symmetriskt föll de bulgariska militärutgifterna i förhållande till bruttonationalprodukten (BNP) från 2,86 % (2000) till 1,41 % (2010). Den 28 oktober 2010 antog det bulgariska parlamentet Vitboken om försvar och de väpnade styrkorna i Republiken Bulgarien vars mål skulle uppnås 2014. Ambitionerna i denna vitbok återspeglades i två dokument som uppdaterade den:

  • Vision: Bulgarien i NATO och europeiskt försvar 2020, godkänt i rätt tid av Republiken Bulgariens ministerråd som en upptakt till NATO-toppmötet i Newport (4–5 september 2014) i Wales. Militära utgifter nådde 1,5 % 2015 och förväntades öka med 0,1 % per år tills de nådde 2 % 2020, det mål som definierades vid samma toppmöte för alla allierade.
  • Program för utveckling av de bulgariska styrkornas försvarskapacitet 2020, godkänd av Republiken Bulgariens ministerråd den 30 september 2015, antagen av Bulgariens nationalförsamling den 1 december 2015, inkluderade Plan för utveckling av de väpnade styrkorna i Republiken Bulgarien 2020 i punkt 9.2.
Fregate Verni 2009 försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Bulgarien
Tre fregatter av fyra i Wielingen-klassen, d.v.s Vandrare (1978 - 2004), Wielingen (1978 – 2009) och Westdiep (1978 – 2007) såldes till Bulgarien där de döptes om, resp. Drazki (2004), lackad (2007) och Gordi (2009).

Den bulgariska militärbudgeten uppgick till cirka 887,23 miljoner euro 2018 (eller 1,6 % av BNP) och 979,22 miljoner euro 2019. Vitboken omorganiserade Republiken Bulgariens sjöstyrkor mellan 2010 och 2014 för att förenkla och centralisera kommandostrukturerna och sörjde för modernisering av befintliga byggnader. Den "vision" som antogs vid upptakten till NATO-toppmötet (2014) syftade till att modernisera de tre fregatter som förvärvats från Belgien (Wielingen-klass (eller typ E-71) och skapandet av ett databascentrum för minkrigföringen för att kunna att handla med de allierade. Plan för utvecklingen av de väpnade styrkorna i Republiken Bulgarien 2020 kompletterar dessa mål genom att syfta till att förbättra marin minkrigföring genom förvärv av nya "minläggare".

Den bulgariska flottan är uppdelad mellan två marinstationer – Varna i norr och Atiya i söder – organiskt knutna till kommandot från flottbasen som övervakar dem båda. Motåtgärder för sjöminor bidrar till att garantera säkerheten för navigering i det bulgariska maritima rymden i fredstid och att kunna utföra dessa uppdrag i krigstid, självständigt eller i samarbete med NATO-allierade. Tillgångar för motåtgärder till sjöminor fördelas enligt följande:

  • 3rd Mine Countermeasures Division (Varna) består av sju byggnader. Den nyaste är minjägaren Tsibar (2004) förvärvad från Marine Component (Belgien) där den tjänstgjorde under namnet Myosotis (1989 – 2004). Det finns även kustminröjare Iskar, Dobrotich, lieutenant-kapten E. Kirill Minkov, Vända, Kaptenlöjtnant Evtati Vinarov et Kapten 1:a rang Dimitar Paskalev från sovjetiskt projekt 12592 (Malakhit-2 i NATO-kod) som antogs till aktiv tjänst mellan 1984 och 1991.
  • Den 6:e minmotåtgärdsdivisionen (Atiya) har sju fartyg, tre minsvepare Briz (1981), Shkval (1983), Priboĭ (1983) av det sovjetiska projektet 1265E (Yakhont i NATO-kod) och kustminsveparna i det sovjetiska projektet 1258, 65 et 66 trädde i tjänst 1976 och det sovjetiska projektet 1258E, liksom 67 et 68 antagen till aktiv tjänst 1976 och 2009. Projekt 1258 och 1258E enheter anses ha tagits ur drift.
Minsvepare Priboi 1983 försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Bulgarien
Minröjaren Priboĭ (1983) tillhör det sovjetiska projektet 1265E (Yakhont i NATO-kod) med Briz (1981) och Shkval (1983). De är utrustade med akustiska och magnetiska muddrar för att detonera sjöminor i deras väg.

Republiken Bulgariens ministerråd godkände den 6 november ett köp av ytterligare två minjägare av typen Tripatite – samma som minjägaren Tsibar (2004) – från Konungariket Nederländerna för summan av 1,99 miljoner euro. Den bulgariska nationalförsamlingen har ännu inte godkänt detta förvärv.

40 minjägare av trepartsprogrammet byggdes, varav 10 är kvar i tjänst i Frankrike och sex i Belgian Marine Component och 6 andra i Koninklijke Marine (Royal Netherlands Navy). Om den bulgariska flottan överväger att skaffa begagnade minjägare från detta program, kan den vara intresserad av de två fartyg som nyligen avvecklats i Frankrike och de två andra som avvecklades i Nederländerna, varav de två sista är föremål för ett förvärvsförfarande.

Fartygen mot gruvåtgärder har dock en medelålder på 32,9 år – utan hänsyn till fartygen i de sovjetiska projekten 1258/1258E – och den senaste enheten är 28 år gammal. Köpet av ytterligare två trepartsminjägare kommer därför inte att föryngra den bulgariska minkrigföringskomponenten men kommer åtminstone att tillåta den att moderniseras tack vare den moderna utrustningen ombord på dessa enheter.

Den bulgariska flottans sjöutsikter verkar inte sannolikt förbättras förrän nästa decennium, trots det förnyade politiskt-strategiska intresset för marin kapacitet i Bulgarien, Rumänien och mer allmänt i Svarta havet, på grund av det ryska maktövertagandet i Ukraina och annekteringen av Krim. Det stora förvärvsprogrammet 2019 av åtta F-16V Block 70 Huggorm till förmån för armén av air för summan av 1452,04 miljoner euro kräver försening av byggandet av två offshore patrullfartyg (429,71 miljoner euro). När det gäller projektet som syftar till att förvärva två korvetter (400 miljoner euro), de verkar vara uppskjutna till nästa år, i bästa fall, eftersom den bulgariska militärbudgeten (cirka 950 miljoner euro inklusive en andel reserverad för inköp av utrustning upp till 15 till 20%) inte kan utföra flera större operationer samtidigt. Ur detta perspektiv tycks köp av minkrigsfartyg på begagnatmarknaden vara den bästa hypotesen för att upprätthålla operativ förmåga innan ett nytt program lanseras i mitten av 2020-talet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna