Kommer USA att erbjuda F35 till länder i Mellanöstern?

Det är i alla fall vad vi kan dra slutsatsen av att lära av Lockheed-Martin och det amerikanska flygvapnet F35A och F22 kommer båda att delta i nästa upplaga av Dubai Air Show, som kommer att hållas 17-21 november i Förenade Arabemiraten. Det måste sägas att den potentiella marknaden som representeras av Gulfmonarkierna är mycket viktig, med i synnerhet ersättningen av Mirage 2000-9 och F16 från Emiratis flygvapen, och den potentiella ersättningen av F15 från de saudiska styrkorna, för att nämn bara de förfrågningar som är mest angelägna. Men inför möjligheten att skaffa den amerikanska 5:e generationens fighter, är det möjligt att samma sunnimonarkier, allt närmare en konfrontation med Iran, men också i spänning med Muslimska brödraskapet i en maktposition i Turkiet och Qatar, söker att utöka sin militära luftpotential, som de redan gör när det gäller land- och särskilt marin potential.

Detta kommer å andra sidan att skapa viss oro på den europeiska sidan, medan Frankrike hoppas, det är sant med allt mindre övertygelse, att placera Rafale i Förenade Arabemiraten under flera år, och att Typhoon Europeiska och svenska Gripen letade fortfarande efter nya möjligheter där tills nyligen. Till och med Ryssland, även om det vid ett tillfälle var mycket aktivt i denna region, verkar ge upp genom att inte ta med varken Su57, eller ens Mig35 eller Su35 till Dubai Air Show (vilket för övrigt verkar ackreditera förhandlingarnas framsteg) med Turkiet angående den senare enheten). Å andra sidan verkar Moskva fast beslutet att öka det närmande till Kairo som startade för några år sedan, medan gemensamma manövrar i Egypten just har avslutats, och den ryske försvarsministern åker dit för att fördjupa samarbetet mellan de två arméerna. länder.

m2000 9 Förenade Arabemiratens försvarsnyheter | Militära allianser | Saudiarabien
Frankrike har i flera år förhandlat med Förenade Arabemiraten om att ersätta Mirage 2000-9-flottan med Rafale. F35A:s för tidiga ankomst riskerar att störa dessa förhandlingar.

Det återstår att se vad Jeruzalems ståndpunkt är i detta ämne. Faktum är att om Washington från början hade nekat Gulfländerna att förvärva F35, var det framför allt för att uppfylla säkerhetskraven från Israel, också en stor kund till programmet. Denna förändring i hållning är därför förbryllande, med vetskapen om att det är osannolikt att den judiska staten har ändrat sina ståndpunkter i ämnet. Detta öppnar flera hypoteser:

  • Det kan vara en rent politisk kommunikationspresentation, utan någon egentlig försäljningsintention, för att hålla sunnitiska allierade borta från ryska erbjudanden.
  • Det kan, omvänt, vara en manöver att försöka hindra ett närmande som redan pågår mellan vissa Gulfmonarkier och Ryssland eller Kina, för att effektivt skaffa stridsflygplan eller strategiska system.
  • Slutligen kan detta innebära att den tekniska fördelen med F35, och i synnerhet dess smygande, inte längre representerar en fördel som anses vara avgörande för Washington, och att innehavet av denna enhet därför inte på något sätt kan hota Israel.

Det kommer att bli nödvändigt att observera de officiella och inofficiella reaktionerna från arabiska ledare, såväl som israeler och amerikaner, för att veta vilken (eller vilken) av dessa hypoteser som kommer att framstå som den mest sannolika. Tyvärr erbjuder ingen av dem uppmuntrande framtidsutsikter för européer.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna