De två första vitryska Su-30SM kommer att levereras den 13 november 2019

Trots en BNP på endast 55 miljarder dollar, lika mycket som Bulgarien och knappt mer än Litauen, genomför de vitryska flygvapnen idag ett fyrtiotal Mig29 och 68 attackflygplan Su25, samt 5 An26 och Il76 transportplan, och ett sextiotal Mi8, Mi24 och Mi26 helikoptrar. Man har också åtagit sig att ersätta de 25 långdistansflygplan av typen Su-27 som togs ur drift i december 2012, med 12 Su30SM förvärvat från Ryssland. Dessa nya enheter kommer att levereras i en takt av 4 per år mellan 2019 och 2021, och första två exemplaren ska släppas den 13 november 2019, vid Baranovichi militära flygfält, enligt Vitrysslands försvarsminister Andrei Ravkov.

Su30SM, identifierad av Nato som Flanker-H, kommer att ge ökad kapacitet till detta flygvapen som förvärvats av Moskva. Det tvåmotoriga, tvåsitsiga flygplanet, 22 meter långt och 14,7 m brett, har en maximal startvikt på 34,5 ton. Han tar nästan bort 6 ton bränsle internt, och dess 2 AL31FL Saturn vektorflödesreaktorer visar en enhetsdragkraft på 74,5 KN torr och 122,6 KN med efterförbränning, vilket driver enheten till mer än Mach 2 på hög höjd, och mer än 1300 km/h på låg höjd. Den genomför det utmärkta radar N011M Bars (björn) PESA kan upptäcka mål på 5m2 på nästan 400 km och engagera dem på 200 km.

Su30SM Defense News | Stridsflygplan | Belarus
Om Su30SM är ett perfekt mångsidigt flygplan förblir det ett utmärkt stridsflygplan tack vare stor manövrerbarhet, en betydande missilkapacitet och en utmärkt Bars-radar.

Mycket manövrerbar i luftstrid är det ett flygplan polyvalent kapabla att bära ett stort antal luft-till-luft-ammunition (R77, R73, R27), och Air-Surface (Kh59, Kh31, etc.) såväl som ett flertal guidade och ostyrda bomber. En av fördelarna med Su30SM ligger i dess dubbel besättning, vilket gör det möjligt att dela arbetsbördan mellan piloten och vapensystemets officer. Det ryska flygvapnet började nyligen modernisera sin Su30SM till SMD-standarden, som för Su30:s utrustning och prestanda närmare Su35S, särskilt med Radar Irbis, utökad transportkapacitet och en ny version av AL31F1S-reaktorn, mer ekonomisk och mer hållbar.

mig29bm 8 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Belarus
De vitryska flygvapnen använder 43 Mig29s, varav 13 är Mig29BMs, motsvarande Mig29SMT, och därför kan utföra luft-mark- och luft-ytuppdrag.

Faktum kvarstår att bortsett från de 13 Mig29s moderniserade kl BM-standard 2004, de vitryska flygvapnen har framför allt flygplan föråldrad och därför sårbara. Beslutet att förvärva 12 Su30SM snarare än att modernisera sina återstående Mig29s och en del av dess Su25, bekräftar bara den starka förveckling som finns med ryska flygvapnet, som också idag överger dessa två enheter till förmån för de tunga stridsflygplanen i familjen Flanker. I den ryska geopolitiska omkretsen, interoperabilitetsbegränsningar med ledningsstyrkorna verkar det vara lika pressande som i Nato.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna