Standarden för FDI-fregatter är klar, och det är anmärkningsvärt!

Undertecknandet den 10 oktober av en avsiktsförklaring mellan Aten och Paris för förvärv av två FDI-fregatter (Defense and Intervention Fregate), plus sannolikt byggandet av två andra i Grekland, inledde tekniska diskussioner för att föra FDI närmare militären hellenska flottans behov. Diskussionerna som hölls i Aten förra veckan börjar beskriva hur versionen av National Navy utvecklas och vilka egenskaper som kommer att vara specifika för den grekiska IDF.

De strukturerande punkterna i de fransk-grekiska diskussionerna är behovet av att gå snabbt eftersom med tanke på en potentiell ordning av fyra IDF Långsiktiga leveransordrar måste göras hos de berörda tillverkarna före den 31 januari 2020. Och för att gå snabbt inom ramen för en ekonomisk övning som är begränsad för båda parter, är en av de mest troliga lösningarna att Paris står inför en marginell utveckling av National Navy-versionen .

Det noteras att National Navy-versionen av FDI utvecklas så att den inte längre har bara två åttadubbla bärraketer SYLVER (VERTical Launch System). Vid lanseringen av programmet Intermediate Size Fregate (FTI), kallat FDI sedan 1 januari 2019, var konfigurationen som beslutades för den franska flottan två SYLVER A50 (2 x 8 ASTER-missiler (AeroSpatial TERminal) 15 eller 30).

Fregate Defense and Intervention 2019 Defense News | CIWS och SHORAD | Militär flottkonstruktion
De franska och grekiska försvars- och interventionsfregaterna (FDI) kommer att utrustas med 3 åttdubbla SYLVER A50-raketer (24 ASTER 15/30 luftvärnsmissiler) och 1 åttdubbla SYLVER A70-raketer (8 MdCN-missiler). Denna konfiguration för dem närmare standarderna för asiatiska flottor med motsvarande tonnage, till skillnad från den ursprungliga konfigurationen (2 x SYLVER A50).

För att möta det grekiska behovet och hålla tidsfristerna för att ingå alla långsiktiga leveranskontrakt före den 31 januari 2020 kommer de befintliga reserver som tillåter ökningen från 2 till 4 SYLVER att användas. Å andra sidan, och detta är en överraskning, kom de två flottorna överens om samma konfiguration för det vertikala uppskjutningssystemet och inte om två olika konfigurationer med fyra SYLVER-raketer.

Hellenic Navy och National Navy kommer att ha en konfiguration av det vertikala uppskjutningssystemet baserat på:

  • 3 x SYLVER A50 (24 ASTER 15/30 missiler)
  • 1 X SYLVER A70 (8 MdCN-missiler).

Det bör noteras att den grekiska flottan, för att ha fyra åttdubbla SYLVER-raketer, genom att utnyttja den reserv som tillhandahålls i den nationella flottans version, befinner sig i positionen att obligatoriskt begära MdCN-kapaciteten, vilket kräver att en SYLVER A70 integreras, i för att inte avvika från de ansträngningar som den franska flottan är beredd att göra för att finansiera integrationsstudier. Användningen av reserver för att integrera ytterligare två SYLVER:er kommer att möjliggöras genom studier som kommer att gå ut på att koppla dessa utskjutare till stridssystemet och de olika nätverken ombord.

Uppskjutning av en Aster 15-missil från FREMM Bretagne från den franska marinen Defense News | CIWS och SHORAD | Militär flottkonstruktion
Med 24 ASTER 15/30 luftvärnsmissiler kommer IDF att ha en förstärkt luftvärnskapacitet för att möta attackerande salvor eller en rad attacker.

I det specifika fallet med Frankrike förbinder det faktum att anta en sådan konfiguration av det vertikala lanseringssystemet, även om det innebär att tillgodose en grekisk begäran genom att ändra den nationella versionen av ett program med stor effekt, allt för att betrakta denna kritik som en ökning av luftvärnsförsvarsförmåga hos den franska marinens förstklassiga anti-ubåtsfregatter eftersom fregatten i Horizon-programmet bär 48 ASTER 15 och 30 missiler, FREMM endast 16 utom 32 för det speciella fallet med alsace et Lorraine levereras 2021 och 2022. Är detta en enkel sidoeffekt av förhandlingarna eller den franska marinens samtycke i rätt tid i syfte att förbereda de första större tekniska nedläggningarna av FREMM?

Å andra sidan, den grekiska begäran att lägga till, förutom ASTER 15 och 30, CAAM-missiler (Vanlig modulär luftvärnsmissil) av MBDA, behölls inte. Samma öde för SIMBAD RC-system (Remoterad kontroll) som kan skjuta upp till två MISTRAL (MIStransportabel sile Lätt luftvärn).

strales Oto melara 76mm Defense News | CIWS och SHORAD | Militär flottkonstruktion
Den grekiska IDF kommer att ta emot 76 mm STRALES-kanonen från OTO Melara med ökad eldhastighet och guidade granater, av vilka flera kan avfyras samtidigt. Några franska utländska direktinvesteringar skulle kunna ta emot denna artilleripjäs.

Det noteras också att den grekiska flottan kommer att ha en bit på den främre stranden av sina utländska direktinvesteringar 76 mm STRALES (2004) av OTO Melara som ersätter den tidigare versionen (Super snabb (1985). Det verkar som om den franska flottan skulle ha gått med på att adoptera denna artilleripjäs. En del av de franska FDI:s 76 mm skulle komma från FREMM nr 9, 10 och 11, vars beställning avbröts utan att leveransavtalet med den italienska tillverkaren kunde omförhandlas.

Utan att valet av denna utrustning verkar bekräftat skulle det inte vara förvånande om FDI nr 1, 2 och 3 från den franska flottan fick 76 mm Super Rapido från FREMM nr 9, 10 och 11 och att FDI n ° °4 och 5 får 76 mm STRALES som en del av en gemensam beställning med den grekiska flottan eftersom det i alla fall skulle ha varit nödvändigt att lägga en beställning på den franska flottans två sista FDI medan den hotade vid horisonten i mitten -livsrenovering av de två fregatterna i Horizon-programmet vars två 76 mm kanoner kunde bytas ut.

STRALES-systemet kan engagera flera attackerande missiler tack vare dess DART-styrt skal (Driven ammunition reducerad flygtid) fram tills 8000 meter med en nos utgångshastighet ökade till 1200 ms-1 jämfört med 900 ms-1 för den tidigare versionen. Detta system tenderar att konkurrera med CIWS (Närliggande vapensystem), stor uppmärksamhetspunkt för den grekiska flottan.

Det noteras också att Grekiska IDF kommer att få ett system under sin konstruktion CIWS Mk15 Falang CIWS 20 mm. De kommer att tas från fregatter från den grekiska flottan av Elli-klassen som kommer att avvecklas, som ett förspel till upptagandet till aktiv tjänst för den grekiska IDF. Dessa två fregatter som ska avväpnas kommer kanske att vara de äldsta, om inte andra fregatter av samma klass är i mindre gott skick, nämligen Aigaion (1993 – 2024?) och Adrias (1993 – 2026?).

Dessutom kommer de flygtekniska installationerna av National Navy-versionen att omarbetas något och anpassas för att möjliggöra integrationen av S-70B-6 Aegean Hawk anti-ubåtskrigföringshelikoptrar som är anställda i den grekiska flottan.

S70B Aegean Hawk Defense News | CIWS och SHORAD | Militär flottkonstruktion
IDF-hangaren kommer att modifieras något för att rymma S-70B-helikoptern Aegean Hawk i tjänst i den grekiska flottan

Nästa steg på kalendern är, till en början, mötet för den (grekiska) flottans högsta råd den 25 november för att godkänna – eller inte – den konfiguration som man kommit överens om under diskussionerna i Aten. Parallellt med detta förfarande kommer den grekiska regeringens generalsekretariat att informera inrikesministeriet om hur diskussionerna fortskrider för att meddela resultatet till det behöriga utskottet i det grekiska parlamentet.

I händelse av grönt ljus som beviljats ​​av Regeringsrådet för utrikes- och försvarsfrågor (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών κα΅ νας) DGA) och dess grekiska motsvarighet, Generaldirektoratet för försvarsinvesteringar och försvarsmateriel ( Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και ΕπενΓΔνΑεω kommer att förvärva de två genom Aten.

Det talas fortfarande om att ytterligare två utländska direktinvesteringar byggs i Grekland, men deras fall verkar inte passa in i formatet för den pågående förhandlingen. De kan omfattas av ett separat program.

För vidare

Alla

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT