Modernisering av Mauretaniens nationella flotta (2014–2019)

Mauretaniens nationella flotta eller marinens avdelning (skapad den 25 januari 1966) initierade också, liksom den senegalesiska nationella marinen, en femårsplan för att utveckla sin flotta kapacitet med sikte på framtida exploatering av offshorefyndigheter, gas och olja. Trots en militärbudget som motsvarar en tredjedel av Senegals, håller Mauretanien lugnt på att förnya sin flotta med en flotta som totalt sett fortfarande är under sin ålder.

Den genomsnittliga tillväxttakten för Mauretaniens bruttonationalprodukt (BNP) mellan 1999 och 2018 var 4,47 % per år. Under samma period ökade BNP från 1319 1999 miljoner euro XNUMX till 4.544 miljoner euro 2018. Havet är tillgängligt via 754 km kustlinje med utsikt över Atlanten och exklusiv ekonomisk zon i ett stycke är 235 000 km² stor. Det maritima bidraget till den mauretanska ekonomin motsvarar 4 till 6 % av BNP endast för fiskeaktiviteter. Med andra ord skulle det senare representera upp till 25 % av valutabidragets utländsk. Dessutom kommer Mauretanien att dra nytta av att sätta i produktion av gasfält av Grand Tortue Ahméyim (2022 – 2023), vilket kommer att öka havets andel av den nationella ekonomin. Mauretaniens militärbudget ökade från de 82,64 miljoner euro (3,14 % av BNP) som tilldelades 2009 tills den var på 137,22 miljoner euro 2018 (3,02 % av BNP).

Mauretaniens nationella flotta är stark, med cirka 700 man med en trend mot ökande antal: plus minst 80 man sedan 2014). Även kallad marinens avdelning, dess uppdrag kretsar kring tre huvuduppdrag:

  • garantera Mauretaniens suveränitet i dess territorialvatten och Mauretaniens suveräna befogenheter i dess exklusiva ekonomiska zon;
  • säkerställa reglering och skydd av ekonomisk verksamhet genom övervaknings- och föroreningskontrolluppdrag;
  • ta på sig det ansvar som åvilar Mauretanien när det gäller dess internationella åtaganden när det gäller navigeringssäkerhet och räddning till sjöss.

Kampen mot Droghandel till havs har fått en ny dimension sedan 2010-talet, liksom människohandel: en väg som migranter tar avgår från den mauretanska kusten för att ta sig in i Europa via Spanien. DE vapenhandel är ett problem på grund av de pågående konflikterna från Västsahara till de olika jihadistgrupper som verkar i regionen. Fiskepolisen är av särskild betydelse på grund av den betydande andelen av denna industri i det nationella välståndet.

El Nasr Defense News | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Begagnad försvarsutrustning
La Rapiere av PATRA-programmet (PATrouilleurs RApides) är den femte enheten i Trident-klassen som är resultatet av detta program. Hon såldes vid sin färdigställande till förmån för departementet för marinen (Mauretanien) där hon har tjänstgjort sedan dess under namnetEl Nasr (1981).

den Mauretaniens flotta styrkor är decentraliserade i tre flottbaser:

Le Marinens avdelning ligger i huvudstaden Nouakchott. Denna bas skulle också inrymma Maritime Operations Center. Och den Vänskapshamnen i Nouakchott, som administreras av Bolloré Ports (Bolloré Transport & Logistics), välkomnar regelbundet enheter från den mauretanska flottan. Denna industrihamn har 450 meter kaj och ett djupgående vid kaj på 9,8 till 10,3 meters djup. Huvudstaden drar nytta av tillgång till en internationell flygplats i norr.

En andra flottbas ligger i staden Nouadhibou som ligger i norr, på gränsen till Marocko (Västsahara). Stad som har en egen flygplats. Den mauretanska flottan har varit utplacerad i Nouadhibou sedan den praktiskt taget skapades. Den första stenen i en "ny" flottbas i denna stad poserades den 11 juli 2019 av president Mohamed Ould Abdel Aziz (5 augusti 2009 – 1 augusti 2019). Arbetet kommer att möjliggöra byggandet av en ledningscentral, en officersmässa, en moské, flera hangarer, en parkeringsplats, butiker, ett sportcenter, ett hälsocenter och reparations- och underhållsverkstäder för mauretanska flottfartyg.

En tredje flottbas är under uppbyggnad i Ndiago, en stad belägen i den yttersta södern av Mauretanien, på gränsen till Senegal och mer specifikt vidmynningen av Senegalfloden. Denna flod fungerar som en gräns mellan de två länderna på nästan hela vägen upp till omgivningarna i Ballou (Senegal) när den korsar den maliska gränsen. Den är 1750 km lång och har sin källa i Republiken Guinea (Conakry).

Grundstenen till den nya marinbasen lades den 6 december 2016. Den får en egen kaj runt vilken fartyg kan lägga till från båda sidor. Detta är ett stort projekt som inkluderar detta men också en kommersiell hamn (180 meter kaj), ett varv (kapacitet på 70 fartyg/år) plus infrastruktur för landningsfiske. Investeringen för det hela är 308,88 miljoner euro. Projektet syftar till att utveckla flodtransporter på Senegalfloden till Mali. De olika projekten genomförs av det kinesiska företaget PolyTechnology. Den här är på svarta listan i Namibia, Nigeria, Zimbabwe och anklagas av USA för att ha deltagit i program för "massförstörelsevapen" till förmån för Syrien, Iran och Nordkorea).

Limam el Hadrami 2013 försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Begagnad försvarsutrustning
Patrullmannen Limam el-Hadrami (2002) här på övning 2013 utanför Senegals kust med de brittiska, liberianska och senegalesiska flottorna. Denna patrullbåt överfördes av Kina till Mauretanien 2002 efter ombyggnaden av en före detta Huangpu-klassenhet. Byggnadens faktiska ålder kunde inte anges.

Innan listan över byggnader listas bör det noteras att det mauretanska flygvapnet har två CASA C-212-200 (Airbus) utrustad för uppdrag av sjöövervakning, sök och räddning som överfördes av den spanska regeringen mellan 2008 och 2011. Plus två helikoptrar Z-9 (Harbin) levererad 2003. Z-9 är den licensierade konstruktionen i Kina av SA.365N.

President Mohamed Ould Cheikh Mohamed Ahmed El-Ghazouani (vald 1 augusti 2019) fortsätter det arbete som initierats av hans föregångare, Mohamed Ould Abdel Aziz (5 augusti 2009 – 1 augusti 2019), som offentligt stödde honom under hans valkampanj. Och det var under presidentskapet av Mohamed Ould Abdel Aziz som en femårsplan för den mauretanska nationella flottans utrustning. Mot-Amiral Isselkou Ould Cheik el-Weli, chef för Mauretaniens nationella flotta sedan 2009, presenterade i juni 2014 denna femårsplan inklusiveförvärv av två patrullbåtar offshore mer än ett amfibie- och logistikfartyg. Mot-Amiral Isselkou Ould Cheik el-Weli utsågs till biträdande generalstabschef för de väpnade styrkorna den 6 november 2018.

Den nuvarande mauretanska flottan är utrustad av fyra leverantörer: Tyskland, Kina, Spanien och Frankrike. Flotta som skulle vara stark 9 byggnader. Vissa källor räknar upp till 13 byggnader men det verkar som att vissa obeväpnade enheter eller enheter med helt noll militärt värde skulle kunna komma in på listan. Exemplet som kan ges är det El beige (1979 - 1995), El Vaiz (1980 – 1995) och El Kinz (1982 – 1995) av Barceló-klassen (Spanien). Ingen av dem skulle fortfarande vara i tjänst.

Vidare är det ur processuell synpunkt Centrala upphandlingskommissionen vem som godkänner eller inte godkänner de viktigaste offentliga kontrakten. Några av patrullbåtarna beställdes av Delegationen för fiskeriövervakning och sjökontroll (DSPCM). Denna delegation skulle enligt vissa källor ansvara för programmet för de två nya patrullbåtarna.

Aboubekr Ben Amer Defense News | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Begagnad försvarsutrustning
Abdou Bekr ben Amer (1994) är ett patrullfartyg av typen OPV 54 som tillhör samma klass som patrullfartyg för allmännyttiga tjänster skarven (1997), Pipare (1997) och Flamant (1997) från den franska flottan. Har en flotte så att du kan placera ut en båt.

De fem äldsta mauretanska patrullbåtarna på öppet hav (medelålder: 30,8 år) är:

El Nasr (nitton åttioen). Detta är den femte enheten i Trident-klassen från programmet PATrouilleurs RApides (PATRA), Värja (Auroux-varvet (Arcachon), sålt till Mauretanien där hon har tjänstgjort sedan 1981 under namnet detta namn. Det antogs till aktiv tjänst 1981. Det är 40,7 meter långt, förskjuter 148 ton vid full last, går upp till 26 knop , med en autonomi på 1500 15 sjömil vid 15 knop med 40 dagars proviant och är beväpnad med en 6,2 mm kanon. Den rymmer en sexsitsig halvstyv båt på 17 meter. Beväpnad av en besättning på XNUMX sjömän. El Nasr betyder "Seger" på litterär arabiska.

espalmador (2010) och Alcanada (2010). Byggnader från Conejera-klassen. De överfördes enligt uppgift av Spanien 2010 till den mauretanska flottan. De antogs till aktiv tjänst 1982 inom Armada Española. De är 32,2 meter långa, förskjuter 85 ton vid full last, färdas i upp till 25 knop, har en räckvidd på 1200 sjömil vid 15 knop och är beväpnade med en 10 mm Oerlikon Mk.20 kanon. Beväpnad av en besättning på 12 sjömän.

Limam el-Hadrami (2002). Den 63 meter långa patrullbåten Limam el-Hadrami (tidigare kanonbåtar av Huangpu-klassen omvandlade till patrullbåtar) levererades av Kina 2002 som en del av en donation av diverse utrustning värd 1,7 miljoner euro (2002). Han kan vara baserad i Nouakchott. Den bär namnet Iman el-Hadrami, som i Mauretanien är känd för att härstamma från profeten Mohammed och skulle ha gett avgörande hjälp under erövringen av fästet Azougui (Mauretanien) som en del av de afrikanska erövringarna av Almoraviderna.

Abdou Bekr ben Amer (1994). Detta är ett offshore patrullfartyg av typen OPV 54 beställd från det franska företaget Leroux et Lotz. Den tillhör samma klass som patruller i allmänhetens tjänst skarven (1997), Pipare (1997) och Flamant (1997) från den franska flottan. Den antogs till aktiv tjänst 1994. Den är 54 meter lång, förskjuter 477 ton vid full last, går upp till 23 knop, har en räckvidd på 4500 14 sjömil vid 6,7 knop och saknar artilleripjäs. Den rymmer en 21 meter halvstyv båt i en flotte. Beväpnad av en besättning på XNUMX sjömän. Abdoubekr ben Amer var en Almoravid-kung på XNUMX-talet som, särskilt, erövrade huvudstaden i Ghanas imperium och införde islam i regionen.

Arguin Defense News | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Begagnad försvarsutrustning
L 'Arguin (2000) är en tyskbyggd fiskepolispatrullbåt. Det förblir det mest imponerande fartyget (1038 ton fullastat) av den mauretanska flottan fram till dess att Nimlane (2019?).

De tre senaste mauretanska patrullfartygen på öppet hav (medelålder: 8,3 år) är:

Arguin (2000). Det är en fiskepolispatrullbåt byggd år 2000 av det tyska företaget Fassmer Werft (Bern) till en kostnad som då skulle ha varit 1,5 miljoner euro. Den togs i aktiv tjänst år 2000. Den är 54,5 meter lång, förskjuter 1038 ton vid full last, går upp till 13,4 knop. Den har ingen huvudartilleripjäs. Det gynnades av en större ombyggnad på två månader (juni – juli 2013) som utfördes av Zamakona Yards-varvet på Kanarieöarna (Spanien). Arguin är namnet på en mauretansk sandbank som i synnerhet inhyste en portugisisk fästning (1453 – 1633).

Timbédra (2016) och Gorgol (2016). Dessa är två offshore patrullfartyg som liknar Limam el-Hadrami (2002) beställdes 2014 från ett kinesiskt företag för summan av 34,7 miljoner euro (2014). Raidco Marine hade lagt ett bud på 26 miljoner euro vardera för patrullbåtarna. Programmet har funnits sedan 2008. De antogs till aktiv tjänst den 25 maj 2016. De är 63 meter långa, förskjuter 480 ton vid full last och är beväpnade med en enkelrörsversion av den kinesiska Type 90 35 mm kanonen. De kan ta emot en halvstyv båt. De fick namnet Gorgol och Timbédra för att hedra en region i Senegalflodens dalgång och en ort i öst i namnet att "stärka nationell enhet" enligt tidigare presidenten Mohamed Ould Abdel Aziz.

Mauretaniens nya amfibie- och logistikbyggnad:

Nimlane (2019?). Detta är en tanklandningsfarkost (eller Landande fartygstank (LST) vilket kan vara typ Typ 073III eller Yudeng klass. Den beställdes i mars 2016 från Wuchang Shipbuilding Industry Group (China Shipbuilding Industry Corporation) och PolyTechnologies. Ceremonin för byggstarten av byggnaden hölls den 9 november 2017. Lanserades den 22 oktober 2018. Tillverkarens sjöförsök påbörjades i januari 2019. Den har troligen antagits till aktiv tjänst sedan , byggnaden finns i Nouadhibou . Den är 97 meter lång, kommer att förskjuta 1750 ton vid full last, går upp till 17 knop, har en räckvidd på 1500 sjömil vid 14 knop och skulle utrustas med en 76 mm pistol som huvudartilleri plus en sekundär 20 mm artilleripjäs. Den skulle bemannas av en besättning på 50 sjömän. Nimlane är en by i centrala Mauretanien.

Nimlane 2018 3 Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Begagnad försvarsutrustning
Le Nimlane 2018 innan lanseringen. Denna byggnad på 1750 ton vid full last kommer att bli när den tas upp i aktiv tjänst

Dess amfibiemöjligheter inkluderar möjligheten att stranda eller sjösätta två landningsfarkoster. Byggnaden kan rymma upp till 250 ton utrustning som kan fördelas enligt följande: antingen 5 medelstora stridsvagnar, 10 lätta stridsvagnar eller 500 utrustade trupper. Denna amfibieenhet inkluderar också en helikopterplattform utan en flyghangar.

Jämfört med den senegalesiska nationella flottan, drar även Mauretaniens nationella flotta nytta av en femårig marin plan stöds vid statens högsta toppmöte. Med en militärbudget som är nästan tre gånger mindre än Dakars, lyckas Nouakchott påbörja förnyelsen av sin flotta med tillträde till aktiv tjänst av två offshore patrullbåtar plus en amfibie- och logistikenhet. Det senare är kanske inte orelaterade till utvecklingen av den senegalesiska flottans anti-sjöfartsförmåga genom förvärvet av tre OPV 58 S.

Det återstår en ytterligare ansträngning att göra av Mauretanien för att kunna beväpna sina två antagonistiska flottbaser eftersom upp till fem av patrullbåtarna på öppet hav av maximalt åtta i tjänst är föråldrade eller håller på att bli det. Det blir en fråga om att observera på vilket sätt som kommer att uppfattas ökningen av den senegalesiska flottans kapacitet av den mauretanska flottan och hur detta kommer att påverka marin programmering.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna