Lansering av ARCHANGE Electronic Warfare-programmet för flygvapnet

Ministern för de väpnade styrkorna, Florence Parly, tillkännagav beslutet att lansera New Generation Useful Charge Intelligence Aircraft-programmet (Ärkeängel) den 18 november 2019 enligt villkoren för ministerns investeringskommitté. Det måste tillåta leverans av tre Falcon 8X utrustad med en Universal Electronic Warfare Charge (CUGE) varav den första måste levereras 2025 till flygvapnet.

Uppdrag SIGINT (SIGNAL Intelligens) inkluderar åtgärder ELINT (Elektronisk intelligens) för detektering och kartläggning av motsatta radarer och åtgärder KOMINT (Kommunikationsintelligens) för att identifiera beslutsfattande centra. Detta innebär att kunna mata de länkade databaserna samtidigt som huvudkontoret, särskilt planeringskontor, förses med uppdaterade kartor över fasta och mobila motstående enheter.

Fransk luftburen elektromagnetisk intelligens förlitar sig idag bara på de två C-160G Gabriel. Detta är en version av transportplanet C-160G NG (New Generation – 1:a flygningen den 9 april 1981) Transal utvecklade och anpassade till implementeringen av en svit av sensorer och elektroniska krigföringssystem så att de kan användas för att samla in intelligens av elektromagnetiskt ursprung, i optisk för att kartlägga motsatta enheter. Både C-160G Gabriel trädde i tjänst 1989; de ersatte de åtta Norra 2501 Gabriel inom Airborne Electronic Squadron (EEA) 11/54.

De kompletterades tidigare i strategisk skala med två DC-8 SARIGUE (Airborne Electronic Warfare Information Collection System) och DC-8 SARIGUE-NG som efterträdde varandra mellan 1977 och 2004 under registreringarna F-RAFE (1 juni 1977 – 22 augusti 2001) och F-RAFD (12 april 2001 – 17 september 2004) inom Electronic Squadron 51 Aubrac, (April 1 – 1976 september 1). Och av ASTAC (TACctic Signal Analyzer) gondoler som bärs av Mirage F2004 CTs sedan av Mirage 1Ds sedan 2000.

På den tiden ville flygvapnet ha tre flygplan jämförbara med DC-8 SARIGUE i syfte att använda i strategisk skala för att komplettera Nord 2501 Gabriel och deras efterföljare vars syfte var taktiskt. Både C-160G Gabriel De utför både strategiska och taktiska uppdrag.

C 160G Gabriel Defense News | Awacs och elektronisk krigföring | Militärt flygplanskonstruktion
Flygvapnet har två C-160G Gabriels som togs i bruk från 1989. De ersatte Nord 2501 Gabriels och kommer själva att ersättas av tre ARCHANGEs (2025, 2026 och 2027).

Den nuvarande modellen av flygvapnet som bärs av Military Programming Law 2019 – 2025 tar på ett visst sätt upp den arkitektur av styrkor som flygvapnet önskade på 1970-talet med tre program. Den nya generationens Useful Charge Intelligence Aircraft-program (Ärkeängel) utrustad med en Universal Electronic Warfare Charge (CUGE) kommer med fördel att ersätta C-160G Gabriel i syfte att utföra uppdrag i strategisk skala. ASTAC-gondolerna skulle möjligen kunna ersättas inom ramen för det permanenta strukturerade samarbete som kallas Luftburen elektronisk attack under ledning av Spanien där Frankrike och Sverige deltar.

Programmet för lätt övervakning och spaningsflygplan (ALSR) siktar på att leverera åtta Beechcraft King Air 350 modifierad av Sabena Technics och Thales Systèmes Aéroportés. Kontraktet meddelades den 22 juni 2016 för de tre första flygplanen för cirka 50 miljoner euro. Det slutliga målet för programmet motsvarar antalet flygplan som för närvarande hyrs av ministeriet till förmån för Försvarsmakten, DRM (Directorate of Military Intelligence) och DGSE för uppdrag i Västafrika, från Libyen till Mali. De kommer framför allt att utföra elektromagnetiska underrättelseuppdrag. Förenta staterna (RC-12 Guardail) och Storbritannien (sex Shadow R1) använder mycket liknande flygplan.

The Universal Electronic Warfare Charge (CUGE) utvecklas tack vare flera uppströmsstudieprogram, anförtroddes Thales. Detta program lanserades av en ministeriell investeringskommitté den 28 februari 2018. Denna "avgift" kommer att möjliggöra samtidig avlyssning av radio- och radarutsläpp.

The New Generation Payable Intelligence Aircraft (Ärkeängel) lanserades också av ministerinvesteringskommittén den 18 november 2019. Dess dopnamn är smart med hänsyn till de två generationerna av Gabriel (Norra 2501 Gabriel et C-160G Gabriel). Planet som bär CUGE är för en tid betecknad "Epicure" eftersom om det skulle bekräftas att det skulle vara en apparat från Falcon-sortimentet från Dassault aviation, valet till förmån för Falcon 8X kommunicerades först den 17 juni 2019. Airbus erbjöd ett flygplan från A320-serien eller A400M.

DC 8 SARIGuE Defense News | Awacs och elektronisk krigföring | Militärt flygplanskonstruktion
Den DC-8 SARIGuE-registrerade F-RAFE (1 juni 1977 – 22 augusti 2001) ersattes av en DC-8 SARIGuE-NG-registrerad F-RAFD (12 april 2001 – 17 september 2004) med en lång operativ karriär .

Två saker är anmärkningsvärda för valet av framtid Ärkeängel :

  • Siffran som gör att hållningen kan höjas i förhållande till de två C-160G Gabriel och återgå till det befintliga formatet fram till 2004.
  • Valet av enhet – den Falcon 8X – gör det möjligt att få en plattform med mycket hög autonomi (11 945 km framkomlig (jämfört med 5500 XNUMX km för C160G Gabriel), en maxhastighet på Mach 0,9 (jämfört med Mach 0,42) och ett operativt tak på upp till 15 545 meters höjd (jämfört med 8200 meter) och kan använda de flesta flygplatsplattformar och landningsbanor. DE Falcon 8X är mindre restriktiv i detta perspektiv än ett mycket större flygplan som DC-8 eller en nuvarande motsvarighet.

Å andra sidan kommer framtida enheter inte att vara smygande och motsatta enheter kommer att ha gott om tid att anpassa sig till sin närvaro, om militära operationer inte tvingar dem att fortsätta att fungera trots att de avlyssnas. Detta förutsätter dock att motståndaren utför noggrann övervakning och att han kan identifiera att Ärkeängel, som ser ut som ett civilt flygplan, är i verkligheten underrättelseplattformar. Dessa inneboende egenskaper av diskretion avslutar inte debatten om behovet av att överraska motståndaren i detta segment av intelligens.

dessutom Falcon 8X är utrustad med flygegenskaper som gör att den kan gå snabbare, längre och därmed öka utrymmet som täcks under samma utflykt eller för att ha en användbar flygtid längre i förhållande till det inspekterade området. Det operativa inflytandet kommer därför att utvecklas kraftigt och nya regioner kommer att bli lättare tillgängliga från Europa, utan att ens nämna enstaka utplaceringar utomlands.

Systemet som bildas av Ärkeängel et CUGE kommer att inkludera en träningsplattform på flygbasen Evreux. DE Ärkeängel, enligt nuvarande programplanering, måste levereras 2025, 2026 och 2027. Beloppen för de två programmen (Ärkeängel et CUGE) har inte kommunicerats. Avisering av en del av kontrakten förväntas logiskt sett i slutet av 2019 eller början av 2020.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna