Kan vi slå samman FCAS- och Tempest-programmen till ett enda europeiskt program?

Efter överklagandet av patice Caine, VD för Thales, det är vändningen av Guillaume Faury, VD för Airbus, för att kräva försoning av program FCAS sammanför Tyskland, Spanien och Frankrike och TEMPEST-programmet som leds av Storbritannien med stöd av Italien och Sverige. Men utöver avsiktsförklaringarna är denna tillnärmning relevant, eller bara möjlig, med tanke på parametrarna kring de två europeiska programmen?

Lärdomar från det förflutna

I slutet av 80-talet och början av 90-talet lyckades Europa utveckla tre stridsflygprogram, Rafale franska, svenska Gripen och den Typhoon som sammanför Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien. Dessa tre enheter har fört ett hänsynslöst handelskrig genom åren, tärt på tillverkarnas marginaler och begränsat vinsterna av exportprogram för att nå industriella trösklar som tillåter stordriftsfördelar, oavsett om det gäller design, tillverkning, användning och utveckling.

Rafale Typhoon Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Rafale et Typhoon är två europeiska enheter mycket nära när det gäller prestanda och aspekter

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna