Vietnamesiska folkflottan: utveckling av en 100-tons fickubåt?

Den vietnamesiska folkflottan (Hải quân nhân dân Việt Nam) gynnades av förvärvet av två fickubåtar av Yugotyp 1997. De användes för speciella och hemliga operationer. Distributionen av en bild av (@IndoPac_Info), en spansk medborgare bosatt i Vietnam, återupplivar spekulationerna om denna diskreta vietnamesiska ubåtsinfiltrationsförmåga: ett nationellt designprojekt för att ersätta dem har enligt uppgift lanserats.

Klass en skulle ha inspirerat typen Yugo från planerna för denna jugoslaviska fickubåt tillhandahålls 1965. Klassen en har en ytvolym på 88 ton som når 98,5 ton under vatten. 20 meter långa och med en diameter på 2,7 meter kan de nå 6 knop, dyka upp till 120 meter och implementera antingen fyra marinminor eller fyra undervattenspropeller för simmare. Den är bemannad av en besättning på fyra seglare och rymmer upp till 6 dykare.

Typen Yugo designad av Demokratiska folkrepubliken Korea (Pyongyang) förskjuter 90 ton på ytan och 110 ton under vatten. Den är 20 meter lång med en diameter på 3,1 meter. Den går upp till 11 knop på ytan och 8 knop vid dykning. Räckvidden skulle vara 50 nautiska mil dykning i 4 knop och 550 nautiska mil vid 10 knop på ytan. Bemannad av en tvåmannabesättning kan den rymma upp till sju dykare. Dess beväpning består av två 533 mm torpedrör.

Yugo klass nordkorea Försvarsnyheter | Militär sjöbyggnad | Försvar internationellt tekniskt samarbete
Fotografi av fickubåten av typen Yugo som fångades 1998. Dess besättning tog tydligen livet av sig för att undvika fångst. Demokratiska folkrepubliken Koreas (Pyongyang) flotta har fortfarande fem exempel av typen Yugo i sin flotta.

den Yugo är utsedda av Nato därför att Jugoslavien (JUGOslavien) ska ha överfört planerna. Ett exemplar – P-4 Yugo (24 meter) – fångades av Republiken Korea (Seoul) 1998. Detta avslöjade att dess ekolod var av japanskt ursprung.

Detta förvärv av två ubåtar av typen Yugo designad och byggd av Demokratiska folkrepubliken Korea (Pyongyang) 1997 placerade Hanoi bland de mycket sällsynta kunderna av nordkoreansk militärutrustning, på Irans kust för denna ubåt. Kuba skulle ha fått eller tillverkat under licens ett derivat av denna typ Yugo. Avtalet mellan Hanoi och Pyongyang omfattade vidare 16 torpeder, 8 minor och 282 batterielement. Det specificerades inte om det rörde sig om nya fickubåtar eller en överföring av enheter som avvecklats av den nordkoreanska flottan.

De två ubåtarna av typen Yugo förvärvat av Vietnam skulle ha avväpnats 2012. A Vietnamesisk tv-reportage från november 2019 gör att du kan se skrovet på ett av de två exemplen, halat torrt och inte underhållits sedan dess. De tjänstgjorde i M96-enheten. Hanois extrema diskretion gör det omöjligt att veta de bakomliggande orsakerna till detta uttag. Men de politiska svårigheterna kopplade till handeln med Pyongyang kan räcka för att förklara omöjligheten att stödja de två dvärg-ubåtarna. Dessutom skulle ingen utländsk industriman ha riskerat att stödja dessa två byggnader och vietnamesisk industri skulle ha varit oförmögen att göra det.

Ubåt Kilo Vietnam Defense News | Militär sjöbyggnad | Försvar internationellt tekniskt samarbete
Việt Nam beställde sex Project 2009 Improved Kilo-ubåtar 636.1, alla antagna till tjänst mellan 2014 och 2017 (Cam Ranh). Det är den femte ubåtsflottan i regionen efter de från Kina, Nordkorea, Japan och Sydkorea.

Ur ett annat perspektiv, förvärvet från Ryssland 2009 av sex ubåtar av 636.1-projekt (Hà Nội (2014), Ho Chi Minh (2014), Hai Phong (2015), Khanh Hoa (2015), I Nẵng (2017) och Bà Rịa-Vũng Tàu (2017) – de tjänstgör inom den 189:e ubåtsbrigaden – kunde ha absorberat en betydande del av den vietnamesiska militärbudgeten, för stor för att genomföra de två programmen samtidigt. Vilket innebär att ifrågasätta Ryska federationens vilja att säkerställa tillgången på likvärdig utrustning om Việt Nam någonsin hade begärt det.

Det är anmärkningsvärt att Vietnam skulle ha lyckats skaffa ett visst antalI-SILC (Förbättrad landningsfarkost för nedsänkbar infiltration) varav en är synlig i samma rapport från november 2019 från vietnamesisk tv. Dessa är byggnader med den allmänna formen av en lätt uppskjutning som kan göras nedsänkbar. Det möjliga datumet för formaliseringen av avtalet är inte känt.

Om det skulle bevisas att Vietnam lanserade ett 100-tons utvecklingsprogram för dvärg-ubåtar, kan det betyda att det inte är fråga om att distrahera en av de sex Kilo (636.1-projekt) för infiltrationsuppdrag eller att endast ett nationellt program skulle göra det möjligt att återvinna den förlorade kapaciteten 2012. Den goda framgången för detta program kommer att göra det möjligt att bedöma den vietnamesiska industrins förmåga att studera de två skroven av typen Yugo men också sexan Kilo levereras av Ryssland.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna