Första missiler utrustade med Avangard hypersonic glidflygplan tas i bruk i Ryssland

Enligt det ryska försvarsministeriet är de två första UR-100N UTTKh interkontinentala missiler utrustade med Avangard hypersonisk glidflygplan kommer att träda i tjänst under de kommande dagarna och anta en experimentell operativ ställning från december 2019. Enligt den planering som avslöjats av Moskva är Avangard avsedd att utrusta två regementen med interkontinentala ballistiska missiler, där varje regemente implementerar 6 av dessa vapen. Samtidigt presenterades Avangard-systemet officiellt för amerikanska experter inom ramen för New Start-fördraget, som nu ifrågasatts av den amerikanska administrationen.

Avangard är det tredje systemet som presenterades av Vladimir Putin 2018, under presidentkampanjen, för att komma i tjänst, efter Kinzhal luftburna hypersoniska missil och den mobila interkontinentala ballistiska missilen Sarmat. Ibruktagandet av Burevestnik kärnkraftsdriven supersonisk kryssningsmissil är inte bekräftat, medan det av den Status-6 Poseidon kärnkraftsdrivna transoceaniska torpeden är endast planerad till 2021. Det gör det möjligt att upprätthålla hög hypersonisk flygning fram till nedslaget eller kärnexplosionen, med en bibehållen hastighet på Mach 20 i de lägre skikten av atmosfären, samtidigt som man upprätthåller en manöverkapacitet, vilket gör dess avlyssning praktiskt taget omöjlig givet läget för befintlig antiballistisk teknik.

Den ryska marinens Borei-klass SSBN använder 16 Boulava-missiler Försvarsnyheter | Hypersoniska vapen och missiler | Kärnvapen
De nya ryska Borei-atomubåtarna för ballistiska missiler använder 16 interkontinentala Bulava-missiler (20 för Borei A-ubåtarna)

De ryska strategiska styrkorna har (officiella siffror 2017) 528 kärnkraftsvektorer, som bär omkring 1800 286 kärnstridsspetsar, inklusive XNUMX landuppskjutna ballistiska missiler utrustad med 958 stridsspetsar, 160 ballistiska missiler avfyrade från 12 nukleära ballistiska missilubåtar utrustade med 752 stridsspetsar, och 60 strategiska bombplan med 200 kärnvapenbomber. Alla komponenter är idag för närvarande moderniseras, med Sarmat-missilen och Avangard för landsystemen, Borei-ubåtarna och Bulava-missilen för ubåtskomponenten, och moderniseringen av Tu-160 till Tu-160M-standarden och beställningen av nya enheter för den strategiska luftkomponenten. Dessutom är nya system, som Burevestnik-missilen, Kinzhal-missilen och Poseidon-torpeden i utbyggnads- eller testfasen, för att öka omfattningen av strategiska lösningar som är tillgängliga för landet. Som jämförelse skulle USA ha 1750 kärnstridsspetsar, varav 1300 är utrustade med kärnvapenmissiler, 300 för strategiska bombplan och 150 taktiska stridsspetsar för jaktbombplan.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna