Spanjoren Indra vill leda komponenten Electronic Warfare i FCAS-programmet

Detta var förväntat, och faktiskt planerat: det spanska inbyggda elektronikföretaget Indra, också utsett av Madrid som huvudkontakt för Spanien i FCAS-programmet till Airbus stora bestörtning, begärde kontroll över den elektroniska krigföringskomponenten av programmet som sammanför Frankrike, Tyskland och Spanien för att designa framtidens luftstridssystem. Indra förlitar sig på sin utnämning till pilotering av AEA-programmet för Airborn Electronic Attack av European Permanent Structured Cooperation Program, eller PESCO, som också sammanför Frankrike (Thales), Tyskland (Hensoldt), Italien (Fincantieri) och Sverige (Saab), dvs. 5 av de sex partnerna i FCAS- och Tempest-programmen européer.

Madrids påstående är långt ifrån meningslöst, eller saknar relevans. Spanien vet att det inte kommer att lyckas med att påtvinga sig de "stora områdena" av samarbetet kring FCAS, såsom utformningen av NGF (Next-Generation Fighter), systemet av system, den nya generationens framdrivning, eller radar och vapen system, förbehållet stora fransk-tyska grupper. Men när det gäller elektronisk krigföring finns det ingen obestridd ledare i Europa, även om fältet kommer att bli centralt i system ombord, oavsett om det är flygplan eller inte. Genom att positionera sig på AEA och FCAS-programmet säkerställer Indra därför att det på mer eller mindre kort sikt blir denna europeiska referens, en garanti för hållbarhet i framtiden.

typhoon ECR 1 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Awacs och elektronisk krigföring
Airbus presenterade sin Typhoon ECR hade för avsikt att ersätta Luftwaffes Tornado ECR

Faktum kvarstår att andra europeiska aktörer har bevisad kompetens inom detta område, såsom Thales och MBDA som gemensamt utformade SPECTRA (System för skydd och undvikande av branduppförande av Rafale), eller aktörerna i Pretorian DASS (Defensive Aid Sub-System) av Typhoon, medan Indra endast spelade en begränsad roll i detta program. Det är därför inte alls säkert att Paris, i likhet med Berlin, kommer att vara nöjd med detta krav, om så bara på frågor om tidigare erfarenhet och beprövad kompetens inom området. Det är här ledningen av PESCOs AEA-program, som också utförs av Indra, kan spela en avgörande roll, eftersom det kommer att fungera som en testbädd för det spanska företagets verkliga färdigheter, innan de tillämpas på FCAS.

Oavsett vilket är det faktum att en av FCAS-programmets tre huvudreferenser utser Electronic Warfare som sitt privilegierade expertområde ett utmärkt tecken, som indikerar i vilken utsträckning denna komponent, hittills relativt sett, i bakgrunden av europeiska industrimän, är idag kärnan i bekymmer på den gamla kontinenten. Tillkännagivanden som gjorts de senaste veckornaAv Airbus DS, Saab, runt Pesco och nu runt FCAS, vittnar om detta.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna