De första H145M från Airbus Hélicoptères har levererats till Ungern

Som en del av den ungerska arméns moderniseringsprogram Zrinyi 2026 beställde Budapest 20 H145M medium helikoptrar och 16 H225M Caracal manövreringshelikoptrar från Airbus Hélicoptères, avsedda att ersätta MI-24 och Mi-17 som för närvarande är i bruk, ärvt från sovjettiden. De två första H145M levererades denna vecka till det ungerska flygvapnet, vilket inledde detta omfattande moderniseringsprogram.

H145M är en helikopter designad på 1990-talet, och som gjorde sin första flygning 1999. Flygplanet, utrustat med en Fenestron och drivs av 2 Safran Ariel 2E-turbiner med 775 Kw (1039 hk) vardera, kan transportera en last på 1800 kg vid 250 km/h marschfart. Den är utrustad med vapensystemet HForce från Airbus Hélicoptère, vilket gör det möjligt att kombinera olika vapen, från maskingevär till styrda raketer, inklusive pansarvärns- och luftvärnsmissiler.

EC725 Caracal helikopter från flygvapnets specialstyrkor Försvarsnyheter | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Ungerska styrkor har beställt 16 H225M Caracal manövrerande helikoptrar

H225M Caracal, som kommer från Super Puma, är en manövrerande helikopter som kan transportera upp till 28 beväpnade soldater. Den kan överstiga 320 km/h vid plan flygning och har en räckvidd på 900 km. Den kan utrustas med olika vapen och nyttolaster, såsom maskingevär eller hamnkanoner, raketer och Air-to-Ground-missiler, inklusive pansarvärnsmissilen Hellfire eller pansarvärnsmissilen AM39 exocet, samt olika detekteringsutrustning. (FLIR, Radar) eller självskydd. Den kan också tankas under flygning med hjälp av en avtagbar teleskopstång. Enheten är i tjänst med 5 väpnade styrkor (Brasilien, Frankrike, Indonesien, Malaysia, Mexiko), inklusive de franska specialstyrkorna, och 5 andra länder har förvärvat den (Ungern, Kazakstan, Kuwait, Singapore, Thailand).

Zrinyi 2026-programmet har breda ambitioner, som backas upp av en ökning av försvarsinvesteringar till 2 % av BNP 2024 som rekommenderas av Nato. Därmed kommer landstyrkorna att föras till 37.500 10.000 man, nästan 20.000 2 personal fler än i dag, medan reservstyrkorna måste överstiga 145 225 man. Utöver de två kontrakten för H56M och HXNUMXM beställde Budapest också XNUMX stridsstridsvagnar Leopard 2 inklusive 44 Leopard 2 A7+ och 12 Leopard 2 A4, samt 24 PzH 2000 självgående kanoner. Dessutom hålls en konsultation för anskaffning av 200 infanteristridsfordon.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna