Tysklands Rheinmetall sätter nytt räckviddsrekord för artilleri

Artilleri, oavsett om det är land, marin eller luftvärn, vet förnyad uppmärksamhet från försvarsmakten de senaste åren. Orsaken är enkel, återgången av risken för konflikter mellan tekniskt avancerade nationer, att ha tung utrustning och att veta hur man använder den. Vi talar då om "högintensiva" strider, i motsats till "lågintensiva" engagemang som kännetecknas av engagemang i Afghanistan, Irak, Syrien eller Mali, mot motståndare som använder gerillataktik och har varken pansar-, flyg- eller artilleristyrkor. Eftersom denna sista typ av engagemang representerade majoriteten av västerländska engagemang i nästan 30 år, upplevde artilleriet en period av stagnation, med få verkliga framsteg när det gäller prestanda. Ryssland och Kina utvecklade å sin sida nya system, som idag är mycket effektiva och överträffar majoriteten av västerländska system.

sålunda, Ryska 2M19 Msta-M2 självgående vapen har en räckvidd på 29 km med standardgranater och 39 km med granater med extra framdrivning och laser/GLONASS-vägledning, långt över räckvidden för den amerikanska M109 Paladinär idag begränsad till 24 km. Detsamma gäller för den kinesiska PLZ-45 självgående pistolen, ibland identifierad som Type 088, som sträcker sig till 24 km med standardgranater, men kan utöka denna räckvidd till 39 km med ytterligare framdrivningsgranater, såsom Msta-M2. När det gäller det nya 2S35 ryska Kolaitsiya, den meddelar en räckvidd på 70 km. I väst är det idag bara CAESAR från det franska företaget Nexter som når en räckvidd som är större än 40 km med EFRB-skal. Detta förklarar lanseringen av Long Range Precision Fire-program, eller LRPF, som en del av den amerikanska arméns "Big 6" superprogram, som syftar till att modernisera alla kritiska element för att möta 21-talets nya engagemangskontexter, och i synnerhet "Hög intensitet".

Ny 2S33 MTSA SM2 152 mm självgående haubits för den ryska arméns västra militärdistrikt 925 001 Försvarsnyheter | Tyskland | Artilleri
Den ryska Msta-M2 152 mm självgående pistolen har prestanda som överstiger majoriteten av artillerisystem i tjänst med västerländska styrkor

I Tyskland är det industrigruppen Rheinmetall som koncentrerar kunnandet inom artilleri. Det är alltså han som levererar L52 JBMOU-kanonen av PzH 2000 155 mm bandgående självgående pistol designad av Krauss-Maffei Wegman, som utrustar den tyska armén såväl som 7 andra nationer, samt Rh-120 120 mm kanonen som utrustar Leopard 2 som utrustar 19 arméer inklusive 11 som tillhör NATO. Och uppenbarligen har den tyska gruppen stora ambitioner inom artilleriområdet, eftersom den precis har slagit 3 räckviddsrekord i snabb följd:

  • En 6 mm G155-haubits nådde en räckvidd på 76 km
  • En 2000 mm PzH 155 uppnådde en räckvidd på 67 km
  • En "kort" haubits (39 kaliber) nådde en räckvidd på 54 km

Dessa tester utfördes med ett nytt skal, Assegai V-LAP, som en del av utvecklingen av ett skal som uppfyller JBMOU-standarden som kan nå 83 km.

Flera program utvecklas för att utöka utbudet av artillerigranater idag, som t.ex M982 Excalibur från amerikanska Raytheon och svenska BAE Systems AB (tidigare Bofors), vars maximala räckvidd når 50 km, Vulkanen från italienska Leonardo, eller t.o.m. menhir och Nexters Katana. Men med denna demonstration av kapacitet, tar Rheinmetall ett seriöst alternativ för framtiden, åtminstone när det gäller landvapen (Vulkanen har redan nått en räckvidd som är större än 70 km från en kaliber på 127 mm / 54 sjövapen).

Franska CAESAR självgående pistol i Iraks försvarsnyheter | Tyskland | Artilleri
Precisionen, hastigheten och rörligheten hos franska CAESAR gör det till ett mycket effektivt system, även i ett högintensivt sammanhang.

Faktum kvarstår att dessa nya granater lider av ett fortfarande högt pris, amerikanska Excalibur överstiger $100.000 10 per granat, där EFRB-skalet som avfyras från en CAESAR kostar endast $15.000 till $XNUMX. Vidare överstiger den utökade räckvidden för dessa granater, om den överstiger de ryska och kinesiska systemen i tjänst, inte räckvidden för de mycket talrika raketgevär som är i tjänst i dessa två arméer, vars ett av huvuduppdragen är att avfyra av motbatteri. Faktum är att strategin som utvecklats av Nexter och den franska armén, baserad på mycket rörligt artilleri, med utökad räckvidd och erkänd precision, kapabel att slå till under mycket korta tidsperioder innan de lämnar, verkar mer relevant än någonsin, även i högintensiva sammanhang . Det är också mycket mer ekonomiskt.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna