Paris, Berlin och Madrid är överens om FCAS-programmet

Future Air Combat System-programmet, FCAS eller FCAS på engelska, som samlar Frankrike, Tyskland och Spanien, har stött på flera blockerande punkter under de senaste månaderna, vilket förhindrar starten av arbetet med att bygga demonstratorn som förväntas flyga 2023. Eric Trappier, VD för Dassault Aviation och Dirk Hoke, VD för Airbus Defence&Space, uppmanade båda regeringsledarna i de deltagande länderna att lösa sina meningsskiljaktigheter för att inte skjuta upp starten av arbetet och därmed störa hela programschemat.

Bland dessa avvikande punkter var den mest kritiska upproret från den tyska motortillverkaren MTU, som vägrade att till den franska motortillverkaren SAFRAN överlåta projektledningen angående den nya generationens reaktorprogram som kommer att driva det nya stridsflygplanet. Den tyska gruppen, även om den var betydligt mindre erfaren än den franska på området för stridsmotorer, hade också fått stöd från en betydande del av förbundsdagen i sitt tillvägagångssätt, blockerar mellanstatliga överenskommelser och därför programmet.

plenum Defense News | Tyskland | Stridsflygplan
Den tyska förbundsdagen tog upp frågan om MTU som vägrade att överlåta projektledning av framdrivningskomponenten i FCAS-programmet till Safran

En överenskommelse nåddes dock, som tillfredsställer både MTU, franska SAFRAN och respektive regeringar. Således kommer Safran att behålla projektledningen av den första fasen av motordesign, för att undvika "tvåhövdad" pilotering, som det som gjordes med A400M-propellern, och som genererade många svårigheter. De två motortillverkarna har också kommit överens om att skapa ett lika ägt joint venture, som därefter kommer att bli huvudentreprenör för detta program. Dessutom löstes frågan om immateriella rättigheter för de teknologier som tillhandahålls och utvecklas inom ramen för programmet. Således kommer tillverkare som tillhandahåller know-how och ren teknik att förbli ägare till dessa tekniker, även när de har integrerats i FCAS. De teknologier som utvecklas inom ramen för programmet kommer att åtföljas av en nyttjanderätt som är begränsad till försvarsanvändning av alla aktörer som deltar i dess utformning. Däremot är det förbjudet att göra en civilrättslig ansökan utan att inhämta samtycke från alla parter.

Samtidigt, rollen som företaget Indra, utsett av Madrid som referent för Spanien i programmet, har definierats, kommer företaget att få ansvar och uppdrag, särskilt när det gäller forskning och teknisk utveckling, proportionellt mot det spanska ekonomiska åtagandet i programmet. Ingen hänvisning gjordes ang specifik hantering av komponenten "Elektronisk krigföring"., som begärts av det spanska elektronikföretaget.

storm DSEI 1 Defense News | Tyskland | Stridsflygplan
Om en sammanslagning med Tempest-programmet skulle ske måste det ske innan forskningsprogrammen är för avancerade.

Med dessa avtal kommer programmet att kunna gå framåt, och de första kontrakten för utvecklingen av dess 5 pelare, och i synnerhet den efterlängtade Next Generation Fighter-demonstratorn. De kommande veckorna bör därför vara fulla av tillkännagivanden om FCAS-programmet, särskilt eftersom två av de viktigaste industrigrupperna som deltar i det, Thales och Airbus DS, samtidigt officiellt har efterlyst ett närmande till Tempest-programmet, det andra europeiska programmet som sammanför Storbritannien, Italien och Sverige. I själva verket, om de två programmen skulle gå samman, skulle detta behöva göras innan forsknings- och teknikprogrammen som snart kommer att lanseras är för avancerade, annars kommer industriell och teknologisk delning att bli ännu svårare mellan de 6 länderna.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna