Orka-programmet: två ubåtar i klass Södermanland klassade av Sverige för Polen?

Den polske försvarsministern, Mariusz Błaszczak, bekräftade under den polska flottans dag, kommuniké förekomsten av förhandlingar med Sverige om långtidsuthyrning eller arvsförvärv av två ubåtar av klassen Södermanland att förse den polska flottan med en övergångsförmåga för ubåt. Detta innebär inte, enligt ministern, att programmet överges Orka. För Sveriges del skulle detta vara lanseringen av ett nytt moderniseringsprojekt för klassens fyra ubåtar Södermanland inklusive de två singaporerna från Archer-klassen som Sverige kunde ta över.

Den polska ubåten var stark i början av 2000-talet med två olika klasser av ubåtar:

Le 877-projekt Paltus (Kilo i NATO-klassificeringen) inklusive ORP Orzel (877-projekt Sovjet), antagen till aktiv tjänst 1986, har inte varit i drift på flera år på grund av tre föråldrade punkter: ekolodssviten, de massiva masterna och torpedrören. Ekolodssviten anses till och med vara ur drift (brist på delar, arbete). Misslyckas med att ha moderniserats, den industriella väven för att stödja ubåtarna i 877-projekt existerar praktiskt taget inte längre och är faktiskt inte tillgänglig för en av de Nato-medlemmar som är mest antagonistiska mot rysk diplomati. Övriga befintliga byggnader har tagits ur bruk eller moderniserats. Det enda val som finns kvar för den polska marinen, liksom för den rumänska marinen som är i samma situation, är en djupgående modernisering eller återförsäljning av fartyget.

La Sjøforsvaret (Norska marinen) överlämnade även KNM-ubåtarna Kunna (1964 – 2003), KNM Skolpen (1966 – 2001), KNM Stord (1967 – 2002) och KNM Svenner (1967 – 2001) av klassen Kobben (Typ 205, förlängd och moderniserad version av Typ 201 producerad av HDW till förmån för den tyska flottan) till den polska marinen. De fyra byggnaderna led redan av en medelålder på 37 år 2003. De tjänar eller har tjänat sedan dess under namnen ORP. condor (2003 – 2017), ORP sep (2002), ORP Sokół (2002 – 2018) och ORP Bielik (2003).

programmet Orka skulle vara en av pelarna i den förnyelse av polska örlogsfartyg som genomfördes genom moderniseringsplanen (2010 – 2018). Detta innebar att man skaffade två till tre nya ubåtar utrustade i synnerhet med operativ kapacitet att placera ut kryssningsmissiler (Subåt-Lupprörd Cruse Misil (SLCM). Dessa ubåtar skulle monteras på ett polskt varv. Inträde i programmets genomförandefas Orka väntades tidigare inom kort sedan 2015. Uppdateringen, 2017, av den polska marinprogrammeringen som en del av moderniseringsplanen som ändrades 2012 (2013 – 2022) syftade alltid till att lansera programmet Orka för tillträde till aktiv tjänst av nya ubåtar mellan 2024 och 2026.

ORP Orzel 2010 Air Independent Propulsion AIP | Tyskland | Försvarsanalys
ORP-ubåten Orzel (1986), på grund av bristande översyn i mitten av livet, har inte varit i drifttillstånd på flera år. Polen skulle behålla sin önskan att modernisera den med tanke på den återstående operativa potentialen. Men ett stort moderniseringsprojekt för en enskild båt verkar knappast rationellt. Samma problem i Rumänien med Delfinul (1984) från samma projekt 877.

Naval grupp (Scorpene), SAAB (A26) Och Thyssen Krupp Marin System (Typ 212 CD) hade positionerat sig. Det franska varvsföretaget verkade vara bäst lämpat att vinna kontraktet eftersom det var det enda som kunde erbjuda kapacitet att placera ut kryssningsmissiler från de tre ubåtarna (SLCM) med mediumbytesversionen (missil avfyrad av torpedrör inuti ett undervattensfarkost, samma teknik som SM-39/SM-39 Block 2 Exocet) av Naval Cruise Missile (MdCN). Försämringen av de fransk-polska relationerna mellan juli 2018 och december 2018 skulle förklara att den franska regeringen har dragit tillbaka sitt tillstånd att tillhandahålla MdCN till den polska flottan i programmet Orka. Ingen diskussion om programmet Orka verkar inte ha inträffat under 2019.

Le Det polska försvarsministeriet hade studerat sedan 2016 förvärvet av norska ubåtar av klassen ula ou Typ 210 meddesignad av HDW et Kongsberg. De sex ubåtarna av Ula-klassen, som antogs till aktiv tjänst mellan 1989 och 1992, moderniserades (2005 och 2015) för att vara i drift till början av 2025. 2019 är medelåldern 28,5 år. TKMS vann förfarandet (2014 – 2017) för att ersätta ubåtskapaciteten den 3 februari 2017 efter att Tyskland åtagit sig att beställa två ubåtar av den föreslagna modellen från Norge. Undertecknande av kontraktet värt 4354,78 4 miljoner euro för XNUMX ubåtar Typ 212 CD förväntades 2019 med den första båten som togs i trafik i slutet av 2026.

MenDet tyska erbjudandet ansågs inte överensstämma med norska och tyska krav. Diskussionerna kring det nya erbjudandet som lämnades in i slutet av juli 2019 bör pågå till 2020. Arbetet och platserna för att förlänga livslängden för fyra av de sex ubåtarna ula kräva 158,33 miljoner euro (2019) plus 58,68 miljoner euro (2019) för att skapa ett ytterligare lager av reservdelar. Två klassubåtar ula måste avväpnas från 2022. Den norska budgetramen verkar vara mycket begränsad till den grad att den har uppfattats som en källa till svårigheter sedan 2018 för ingåendet av kontraktet och lanseringen av programmet.

Polen har tappat intresset för fallet med klassubåtar ula under 2017. Kostnaden för att modernisera och utöka tjänsten för dessa två ubåtar (54,25 miljoner euro per båt, baserat på kostnaderna för de fyra ula Norrmän) och de sex åren att vänta, plus de förseningar som var inneboende i arbetet, med att göra sig av med båtarna verkade kanske oförenliga med den polska flottans behov. Om inte den politiska sekvensen där lanseringen av programmet Orka var förlovad (2015 – 2018) kan ha motiverat att man inte längre var intresserad av att skaffa begagnade ubåtar.

ORP sep 2002 Air Independent Propulsion AIP | Tyskland | Försvarsanalys
ORP-ubåten sep (2002) med ORP Bielik (2003) är de enda två operativa polska ubåtarna men också de två sista exemplen av Kobben-klassen (15) som fortfarande är i drift. Deras medelålder är 52,5 år 2019.

Defense24.pl 24 rapporterade den 26 november 2019 ganska avancerade diskussioner ledda av den polska regeringen med den svenska för överföring av två ubåtar från programmet A17 eller klass Södermanland. Den polske försvarsministern, herr Mariusz Błaszczak, bekräftade i ett pressmeddelande existensen av dessa förhandlingar och berättade att det fanns rykten om polskt intresse för brasilianska ubåtar. Timbira (1996) och Tapajo (1999) från Skriv 209 / 1400 (HDW) ännu yngre.

HMS ubåtar Södermanland (1989) och H.M.S. Östergötland (1990) tillhörde till en början klassen Västergötland (4) som ursprungligen hade fyra båtar. På grund av en modernisering genomförd i Malmö (2000 – 2004) med en förlängning av skrovet från 48,5 till 60,5 meter för att infoga en sektion som innehåller modulen AIP Stirling (2 x Stirling Kockums v4-275R-motorer) med flytande syre, de återvände till flottan som en klass Södermanland och inte mer Västergötland.

HMS Västergötland (1987 – 2005) och HMS Halsingland (1988 – 2005) hade nytta av samma arbete som klassen Södermanland därtill kommer en anpassning till tropiska vatten mellan 2006 och 20010 till förmån för Republiken Singapores flotta som förvärvade dem den 4 november 2005. HMS Halsingland och HMS Västergötland tjäna med respektive dopnamn RSS Archer (2011) och RSS Swordsman (2013) där de utgör klassen Archer.

Dessa förhandlingar kring överlåtelsen av HMS Södermanland (1989) och H.M.S. Östergötland (1990), 29,5 år i genomsnitt, skulle tillåta den polska flottan att föryngra sina ubåtar eftersom endast ORP:er sep (2002) och ORP Bielik (2003) är i drift 2019, med en medelålder på 52,5. Dessutom skulle den polska ubåten gynnas av att den svenska industriväven stöder inte bara klassen Södermanland, men också klass Archer eftersom dessa fyra enheter fortfarande är i tjänst, till skillnad från klassens ubåtar Kobben för vilka de två polska exemplen är de enda som fortfarande seglar.

Scorpene MdCN Air Independent Propulsion AIP | Tyskland | Försvarsanalys
Naval group, med stöd av den franska regeringen, var det enda företaget som erbjöd kapacitet att placera ut kryssningsmissiler från en undervattensplattform, i enlighet med polska specifikationer. TKMS, genom ett kommersiellt trick under en presentation, främjade idén att Type 212 CD kunde göra det. Förutom att Berlin inte har någon sådan ammunition att leverera.

Vid tillträde till aktiv tjänst av klassens två ubåtar Södermanland, skulle den polska ubåten ändra dimension:

den Kobben är ubåtar 47,2 meter långa med en diameter på 4,7 meter och ett deplacement under vatten på 524 ton. De kan färdas i upp till 12 knop på ytan och 18 knop vid dykning. Deras räckvidd skulle vara 4200 8 nautiska mil vid 230 knop på ytan och 4 nautiska mil vid dykning i 180 knop. Driftsdoppningen skulle inte överstiga 8 meter. De är beväpnade med 533 18 mm torpedrör och har åtta torpeder i rören. Besättningen är 24 till XNUMX seglare.

den Södermanland är nu 60,5 meter långa med en oförändrad diameter på 6,1 meter och en nedsänkt deplacement på 1500 ton. De kan färdas i upp till 11 knop på ytan och 20 knop vid dykning. Deras autonomi är 45 dagar i operationer. Driftsdoppet är 300 meter. De är beväpnade med 6 533 mm torpedrör med 12 torpeder (6 på rören, 6 på ställ) till vilka läggs tre 400 mm torpedrör med plats för 6 torpeder (inklusive 3 på rören). Besättningen är 20 seglare.

De enda nautiska egenskaperna hos de svenska ubåtarna i programmet A17, vars förmåga att dyka upp till 300 meter, kommer att göra det möjligt för den polska ubåten att bättre utnyttja Östersjöns undervattensvolym (maximalt djup på 459 meter). Dessutom har den polska marinen enligt uppgift två ubåtar utrustade med en modul AIP tillåter längre dyk utan att behöva återgå till periskopisk nedsänkning för att ladda batterierna. Detta val skulle slutligen göra det möjligt att göra medelåldern för polska ubåtar 23 år yngre, att ändra format (två 1500-tons ubåtar istället för två 530-tons enheter) och att öka den operativa kapaciteten för en bråkdel av kostnaden av en ny ubåt (600 till 800 miljoner euro).

Det svenska erbjudandet är särskilt genialt eftersom kostnaden för att modernisera båda Södermanland skulle vara cirka 230 miljoner euro (2019). För att förstå de politiskt-industriella implikationerna är det nödvändigt att presentera den svenska ubåtsflottans senaste arbeten och projekt.

Öppnandet av dessa förhandlingar skulle innebära ett nytt svenskt beslut om formatet på den egna ubåtsstyrkan som för närvarande är stark på fem båtar, och det strategiska målet att förbli på denna nivå. Dessa fem ubåtar är HMS Södermanland (1989) och H.M.S. Östergötland (1990) klass Södermanland (A17-programmet) samt HMS gotland (1996), H.M.S. Uppland (1997) och H.M.S. halland (1997) av Gotlandsklassen (program A19S).

För att säkerställa kopplingen till A26-programmet, varav två ubåtar redan är beställda och under konstruktion (HMS blekinge och HMS Skåne), HMS gotland (2017 – 2018) och HMS Uppland (2018 – 2019) renoverades för ett belopp av 115 miljoner euro per båt. Skrovet förlängdes med 2 meter. Modulen AIP Stirling Mk2 ersattes av Stirling Mk3 och 20 system (inklusive stridssystemet, ekolodssviten, massivmasterna) planerade för programmet A26 installerades före fasen på dessa två enheter för att framförallt kunna testa dem i förväg till sjöss Det finns en möjlighet att modernisera den tredje gotland : HMS halland (1997).

Ingående av avtal om försäljning av HMS Södermanland (1989) och H.M.S. Östergötland (1990) av Sverige till förmån för Polen skulle innebära ett upphävande av alternativet avseende moderniseringen av den tredje gotland av Stockholm.

Air Independent Propulsion AIP | Tyskland | Försvarsanalys
HMS gotland (2017 – 2018) och HMS Uppland (2018 – 2019) moderniserades och förlängdes med två meter för ett belopp av 115 miljoner euro per båt med 20 system monterade på de två ubåtarna i A26-programmet. Samma moderniseringsprogram föreslås för klasserna Archer och Södermanland, där Polen köper den senare klassen.

För att respektera formatet på fem ubåtar skulle Sverige förhandla, enligt Defense24.pl, retrocessionen av RSS Archer (2011) och RSS Swordsman (2013) för att återgå till tjänst hos svenska marinen som HMS Västergötland (1987 – 2005) och HMS Halsingland (1988 - 2005).

Enligt den översiktsplan som upprättats av Defense24.pl, skulle Sverige erbjuda Polen att gå med i klassmoderniseringsprojektet Archer et Södermanland. Denna omdesign av de två ubåtarna Södermanland skulle kosta 115 miljoner euro per fartyg, det vill säga kostnaden för översyn av gotland. Den slutliga idén är därför att få en serieeffekt från moderniseringsprogrammet för gotland som skulle utvidgas till klassernas fyra båtar Archer et Södermanland. Fortfarande enligt samma källa skulle detta projekt fortfarande omfatta integrationen av de planerade systemen för programmets ubåtar. A26.

Datum för antagning till aktiv tjänst, på grund av bristande avtal och undertecknade kontrakt, kan inte anges, men översyn av gotland krävde cirka två års arbete. Med hänsyn till studietidsfristerna för att utföra samma arbete, men på en klass, absolut inte så långt bort arkitektoniskt, men ändå olika, finns det all anledning att betrakta denna varaktighet som inkompressibel. I bästa fall skulle Polen därför få sin första ubåt 2022, eller mer troligt 2023.

Genom denna manöver försöker Sverige inte sälja de två ubåtarna av Archer-klassen vidare till den polska marinen när de kan ersättas av nya båtar i Sverige, eftersom de i genomsnitt kommer att vara 37,5 år gamla år 2025. Det verkliga syftet är att förbinda Polen att förvärvet av programmets tjugo system A26 på två gamla båtar för att kunna erbjuda, under lanseringen av programmet Orka, för att lossa dem från båda Södermanland användas för uppförande av nya enheter.

Det är dock troligt att den slutliga kostnaden för överföringen kommer att inkludera ett parti reservdelar, ett kontrakt för stöd från svensk industri, teknisk dokumentation, grundutbildning av två besättningar, ett troligt parti taktiska vapen ( 2 x 18 åtminstone torpeder) och kostnaden för att köpa de två ubåtarna.

A26 Air Independent Propulsion AIP-program | Tyskland | Försvarsanalys
A26-programmet gynnades av en order 2015: det framtida HMS blekinge (2024?) och HMS Skåne (2025?). SAAB, efter att ha köpt Kockums (2014) från TKMS som lät sitt svenska dotterbolag dö, arbetar för att vinna en utländsk order. Efter Australien (modell 612, 4000 ton) erbjuder SAAB, allierade med Damen, en variant av A26 (modell 712, ~ 3000 ton) i Nederländerna.

Budgetramen skulle därför mer sannolikt vara i storleksordningen 400 till 500 miljoner euro, vilket är mer eller mindre den "bara" kostnaden för en ny ubåt. Och med ett sådant kuvert, är det att föredra att hyra, eller att fortsätta med förvärvet av tillgångar? Det kommersiella intresset av SAAB Kockums är att Polen ska få fullt ägande av ubåtarna.

I händelse av att andra källor krysskollar denna polska information kommer det att vara nödvändigt att inse den briljanta karaktären hos den svenska manövern. Detta säger ändå mycket om lastplanens kritiska karaktär SAAB Kockums som desperat behöver öka sin arbetsbörda. Detta kommer inte att befria Sverige från att beställa en eller flera ytterligare ubåtar från programmet A26, eller att studera en ny klass i början av 2020-talet, eller till och med göra båda. Vi kan därför ifrågasätta lönsamheten för den svenska ubåtsindustrin utan utländska beställningar, med ett format på endast fem ubåtar utöver de två under uppbyggnad.

Polen skulle å sin sida få nya operativa resurser som gör det möjligt för landet att skjuta upp lanseringen av programmet Orka i början av 2020-talet med nya båtar som tas i bruk från 2030, då den Södermanland kommer att fylla 40 år. Moderniseringen, även på 115 miljoner euro, gör inte skroven yngre. De två strategiska frågorna blir då, för Warszawa, att bestämma formatet för den önskade ubåtskapaciteten och därmed dess operativa förmåga, särskilt vad gäller ubåtsavfyrade kryssningsmissiler. Dessutom skjuter upp programmet Orka kan hjälpa till att påskynda det nya fregattprogrammet, ett annat viktigt program för Warszawa.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna