Fransk-rysk konfrontation via press över Rafale i Indien

Med mötet mellan Indiens premiärminister Narendra Modi och Frankrikes president Emmanuel Macron som hålls med anledning av den indiska nationaldagen den 26 januari i N'en Delhi är attityderna spända m.t.t. en eventuell ny indisk ordning av Rafale. Den här gången är det inte en av konsortiets kommersiella motståndare Rafale i MMRCA 2-kontraktet eller förvärvet av 57 stridsflygplan ombord som är i fråga, men den ryska koncernen Suckoi, som idag är fortsatt huvudleverantör av försvarsteknologi i Indien, med en installerad bas på 272 Su-30 MKI , en position att den ryska gruppen har för avsikt att inte avstå till fransmännen.

Allt började, verkar det som, med en artikel i tidningen The Economic Times, som jämförde de två enheterna och drog slutsatsen att Rafale, modernare och mer mångsidig än Su-30MKI, hade alla egenskaper för att bli ryggraden i det indiska flygvapnet. För att svara på detta publicerade den ryska sajten Zvezda också sin egen jämförelse, lika subjektiv som den första, och drog för sin del slutsatsen att Su30MKI på många punkter var överlägsen Rafaleoch betydligt billigare.

I verkligheten är denna jämförelse något steril. Su30MKI är ett flygplan som härstammar från Su27 designat på 70-talet, och även om flygplanet har många obestridliga egenskaper kan det inte längre utvecklas som en Rafale som inte ens har uppnått modernisering i mitten av livet. F3R-standarden för Rafale, med sin AESA-radar, sitt Spectra-system, sina MICA-, Meteor- eller Scalp-missiler och sin förmåga att utföra penetrationer på mycket låg höjd och hög hastighet över stora avstånd, har gjort utan tvekan en exceptionell anordning. När det gäller priset kommer det att vara nödvändigt att uppnå en eventuell ny indisk ordning, och en eventuell industrialisering i Indien, för att kunna jämföra sakligt.

Su30MKI Defense News | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation
SU30MKI är utan tvekan ett bra flygplan, med stor räckvidd, bra manövrerbarhet och bra radar. Den har dock varken mångsidigheten eller luft-mark-kapaciteten eller skalbarheten av Rafale.

Låt oss dessutom inte glömma att M88-motorn i Rafale har en livslängd som är 3 gånger längre än den för AL31 som utrustar Su30, som kommer att behöva byta sina 2 motorer minst två gånger under sin livslängd. Låt oss också påminna om att under förlovningen mellan de indiska och pakistanska flygvapnen i vintras, verkar det som att IAF Mirage 2000s hade fått skjutlösningar med sina MICA-missiler medan Su30MKIs utrustade med R77-missiler, dock antas ha en omfattning som är dubbelt så stor som MICA, hade inte lyckats med det, vilket ledde till att premiärminister Modi sade i slutet av åtagandet att " Om IAF hade haft Rafales, detta engagemang skulle ha slutat väldigt annorlunda”....

Faktum kvarstår att denna konfrontation via pressen är ett nytt tecken som bekräftar en eventuell ny beställning av det franska flygplanet från det indiska flygvapnet under nästa möte mellan de två statscheferna. Vi kan också se ett visst motstånd mellan det franska konsortiet och dess indiska partner, Anil Ambani, och statsgruppen HAI, som monterar Sukhoi-flygplan i Indien. Det kommer kort efter det rättsliga förfarandet mot kontraktet Rafale, ledd av den indiska oppositionen, och avfärdad för några veckor sedan av den indiska högsta domstolen.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna