Indiska armén vill skaffa 200 infanteristridsfordon

När spänningarna med Pakistan fortsätter att öka, lanserar den indiska armén en förfarande för att skaffa 200 infanteristridsfordon att "hålla linjen" mot Pakistan. Dessa pansarfordon kommer att behöva ersätta de rysktillverkade BRMD-spaningsfordonen som har varit i drift hittills och som nu anses olämpliga för de indiska styrkornas eldkrafts-, skydds- och kommunikationsbehov.

Specifikationerna som presenteras av den indiska generalstaben kräver hög rörlighet i hela terrängen, särskilt i bergig terräng, med förmågan att arbeta med betydande termiska amplituder, från +45° till -0°. Pansarfordonet ska kunna transportera 2 ton last inklusive besättning, transporterad personal och ammunition. Det måste vara lufttransporterbart med C17- eller Il76-flygplan. Den begärda beväpningen inkluderar ett torn utrustat med en 30 mm kanon, en 7,62 mm maskingevär och två "eld och glöm" pansarvärnsmissiler med en räckvidd som överstiger 4 km, och vars chanser att lyckas överstiger 90%. När det gäller skydd, om pansarkraven inte är specificerade, är det specificerat att pansarfordonet måste kunna skydda sig mot pansarvärnsmissiler och raketer, vilket tyder på att pansarfordonet måste vara utrustat med ett system Hard-kill och Soft -Döda. Slutligen, vad gäller rörlighet, måste IFV nå en hastighet av 80 km/h på vägen, och vara amfibie.

VBCI T40 Defense News | Indo-pakistansk konflikt | Konstruktion av pansarfordon
Nexters VBCI 2 utrustad med T40 Turret

Bland de pansarfordon som sannolikt kommer att möta denna efterfrågan, är VBCI 2 från Nexter kan vara en mycket bra kandidat för denna anbudsinfordran. Dess 8×8-konfiguration erbjuder utmärkt rörlighet i bergsområden, och pansarfordonet har designats för att fungera vid stora temperaturintervall. T40-tornet, som utrustar EBRC Jaguar, har den formidabla fransk-brittiska 40 mm T40-kanonen, och en dubbel missiluppskjutare för MMP pansarvärnsmissiler som kan träffa mål, även dolda sådana, på mer än 5 km. Den kan bära 7 beväpnade soldater och kan ta emot ett Hard/Soft Kill-skyddssystem. Å andra sidan har den inte autonoma amfibiemöjligheter, såsom vattenjetframdrivning, även om detta med stor sannolikhet är möjligt.

Ryssland skulle kunna föreslå den nya VPK-7829 Bumerang i VC-versionI K-17, en ny generation 25-tons pansarfordon avsedd att ersätta BTR och BRMD i de ryska styrkorna. I den här konfigurationen har Bumerang ett epoktorn utrustat med en 2A42 30 mm kanon, en 7,62 mm maskingevär och en dubbel missil launcher som använder antitankmissilen Kornet 9M113M, version skjut och glöm Kornet D. Den kan utrustas med ett aktivt skyddssystem som Arena-M. Detta 8×8 pansarfordon drivs av en 510 hk motor, som erbjuder ett effekt/viktförhållande på 20 hk/ton vilket garanterar utmärkt rörlighet i terräng och en topphastighet på 100 km/h. Dessutom har den 2 turbojets för att säkerställa dess amfibiska framdrivning.

VPK7829 Bumerag Defense News | Indo-pakistansk konflikt | Konstruktion av pansarfordon
VPK-7829 Bumerang utrustad med Epoch-tornet

Den indiska industrin har också utvecklat en VCI som uppfyller dessa specifikationer. Designad av DRDO och Tata Motor, WhAp (i huvudillustrationen av artikeln) är ett 8-tons 8×26 pansarfordon som drivs av en 600 hk motor och utrustad med ett torn monterat med en 30 mm kanon, en 7,62 mm maskingevär, och en dubbel missil launcher för AT-4 eller AT-5 missiler, generationer äldre än MMP eller Kornet-M. Det pansarfordon är avsett att ersätta BMP-2 i tjänst med den indiska armén. WhAp kommer förvisso att gynnas av programmet på grund av dess indiska ursprung, men dess experimentella karaktär och bristen på mognad som åtföljer den gör den inte till den idealiska kandidaten att stå i frontlinjen mot de pakistanska styrkorna.

Om ryska pansarfordon har många obestridliga fördelar, har Nexters IFV sedan början av decenniet visat exemplarisk tillförlitlighet, särskilt i externa operationer, i särskilt krävande afrikanska teatrar. Andra modeller kommer förmodligen också att föreslås, av Tyskland, Israel, Sydkorea och möjligen Turkiet, men konkurrensen bör koncentreras kring dessa två pansarfordon från New Delhis två huvudpartners när det gäller försvarsutrustning, och Whap för lokal faktura. Så länge Paris tar tillfället i akt att även beställa ett parti VBCI 2 avsett att stärka dess högintensiva komponent, skulle Frankrike mer än kunna försvara sina chanser i denna fråga.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna