Varför föreslår V. Putin en omedelbar förnyelse av New Start-fördraget?

Med anledning av ett möte ägnat försvaret angav president Putin att han var det redo att underteckna den fullständiga, icke-förhandlingsbara förlängningen av kärnvapenfördraget Ny start, som ska löpa ut 2021. Undertecknat 2010 och ratificerat 2011 kräver New Start-fördraget att Ryssland och USA inte ska ha fler 800 strategiska vektorer (kärnvapenkapabla missiler) varav 700 kan sättas in, och 1550 kärnstridsspetsar utplacerade av vart och ett av de två länderna. Arvtagare till fördragen Salt (1972), Start (1993), INF (1987) och Open Sky (1992), implementerades för att begränsa kärnvapenkapplöpningen och garantera en bilateral verifieringskapacitet mellan de två stora kärnvapenmakterna.

Den oundvikliga ryska nedgraderingen är på gång

Vi kan bli förvånade över att se Vladimir Putins Ryssland så beslutsamt att behålla de fördrag som undertecknats i det förflutna, medan landet är delvis ansvarigt för försämringen av den internationella situationen och relationerna mellan Ryssland och väst, efter annekteringen av Krim och interventionen i Donbass, 2014, och särskilt på grund av den mycket snabba återuppbyggnaden av landets militära verktyg. Omvänt verkar USA, som mycket snabbt smyckade sig med många ibland puritanska dygder, idag fast beslutna att sätta stopp för dessa fördrag, vilket var fallet 2018 med INF-fördraget, och som det är idag med Open Sky-fördraget.

TU 214 öppnade Sky Analyzes Defense | Kärnvapen | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Bland de fördrag som hotas idag, drabbades Open Sky-fördraget av president Trumps vrede, och ansåg det vara ineffektivt, dyrt och endast till förmån för Ryssland

I verkligheten är den ryske presidenten fullt medveten om dettaoundviklig nedgradering som Ryssland utsätts för under de kommande åren, och uppkomsten av en bipolär modell runt USA och Kina. I själva verket lider Tolstojs hemland av två funktionshinder avgörande faktorer: dess demografi och ekonomi. Under de kommande 30 åren är den ryska befolkningen, enligt många prognoser, dömd att förlora upp till 10 miljoner av sina invånare, på grund av befolkningens åldrande, den låga födelsetalen och invandringen av en del av eliter. Dessutom konvergerar ekonomiska prognoser, som dock är kända för att vara otillförlitliga, mot svag tillväxt i Ryssland under de kommande åren, med en genomsnittlig tillväxt på mellan 0,5 och 1 %, även om inflationen kommer att stabiliseras, runt 4 %, och den offentliga skulden kommer att öka i genomsnitt mellan 1,5 och 2 % av BNP per år. Samtidigt kommer Kina att upprätthålla en kontrollerad men positiv demografisk tillväxt, och en ekonomisk tillväxt på mellan 3 och 5 %, där USA kommer att fortsätta se sin befolkningsökning, i synnerhet tack vare immigrationen från Centralamerika. , och dess tillväxt utvecklas kring 2 %.

En iögonfallande kraft

Men om Ryssland har kunnat återuppbygga ett förstklassigt försvarsverktyg under de senaste 15 åren, är det framför allt genom att dra fördel av den extraordinära återstoden av sovjettiden och den period av stagnation i termer av militär teknik som upplevde världen mellan 1995 och 2015. Till priset av mycket mer ekonomisk modernisering än att designa och bygga ny modern utrustning, kunde de ryska arméerna återskapa en betydande och effektiv militär potential. Dessutom har landet, tack vare särskilt väl genomförda försvarsprogram och dynamiken i exporten av försvarsmateriel, kunnat garantera hållbarheten för sin industri, sitt kunnande och sina arméer för den nya generationens utrustning som anländer. idag, såsom 5:e generationens Su-57 flygplan, S70 Okhtonik B drönaren, T-14 Armata stridsvagnar, Yassen och Borei ubåtar. Samtidigt svarade ryska ingenjörer på förväntningarna från försvarsministeriets strateger att designa viss utrustning med störande kapacitet som erbjuder en obestridlig taktisk och strategisk fördel för landet, såsom Kinzhal hypersoniska missil, Tzirkon anti-skeppsmissil. , luftvärnssystemet S500, eller Avangard hypersonisk glidflygplan.

kinjal försvarsanalys | Kärnvapen | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Kinzhal hypersoniska missil representerar denna nya generation av vapensystem med mycket högt taktiskt och strategiskt värde som Moskva bygger sitt framtida inflytande på i världsdiplomatin

Tyvärr kan detta exceptionella sammanhang som gjorde det möjligt för Moskva att återvända till framkanten av den internationella scenen, på samma sätt som Washington eller Peking, inte reproduceras under de kommande åren, och det vet Vladimir Putin mycket väl. Detta är till stor del vad som förklarar den nuvarande situationen och den uppenbara paradigmvändningen som vi bevittnar. Genom att stödja befintliga fördrag avser den ryske presidenten att, mer eller mindre artificiellt, utöka Moskvas roll på den internationella scenen, medan Washington konstaterar att dessa fördrag hindrar dess handlingssätt för att hantera den kinesiska maktens framväxt, nu och med rätta. , som den främsta och enda verkliga konkurrenten till amerikansk makt på den internationella scenen. På samma sätt, i komma närmare Peking och dess president Xi Jinping, hoppas Vladimir Putin dra nytta av en förnyad uppfattning om makt på global nivå, i ett förhållningssätt som påminner om européernas gentemot USA.

Europa och Frankrike som ett alternativ

Så, bör Ryssland välja mellan direkt internationell nedgradering eller långsam underkastelse under Peking? Inte nödvändigtvis, för det finns en tredje väg, som verkar mycket mer tillfredsställande för Moskva: ett närmande till européerna. I OECD:s prognoser skulle de stora europeiska länderna, oavsett om Tyskland, Frankrike och Storbritannien, konvergera mot en i huvudsak balanserad ekonomisk makt, med en BNP som utvecklas mellan 5,4 och 6 tusen miljarder år 2050, där Ryssland skulle nå 5,2, USA 35 och Kina 48.

Macron Putins försvarsanalys | Kärnvapen | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Trots inledningsvis mycket spända relationer mellan de två männen öppnade E. Macron dörren till ett närmande till Ryssland

Genom att flytta närmare Europa, och inte Peking, skulle Moskva inte bara dra nytta av européernas ekonomiska kraft att stärka sin ekonomi och påskynda sin ekonomiska tillväxt, utan också av en balanserad relation med de stora europeiska nationerna, enligt en rapport. Omvänt skulle européerna gynnas av en betydande och snabb lättnad av spänningarna vid de östra gränserna och kommer därför att kunna koncentrera sina ansträngningar i maktkapplöpningen som startat av Kina och USA, till den grad att de kan "mellan de två länderna i termer av befolkning, BNP, och därmed inflytande på global skala. Dessutom, och detta är inte försumbart, är en politisk struktur med 3 ungefär likvärdiga befogenheter en garanti för mycket större stabilitet än en bipolarisering av världen.

Slutsats

Denna observation är förmodligen ursprunget till invigningen som president Macron gjorde mot Ryssland för några dagar sedan, med vetskapen om att Rysslands och européernas öde är sammanlänkade inom en relativt nära framtid: i avsaknad av ett snabbt och ambitiöst samarbete kommer var och en att behöva krypa ihop sig mot sin supermakts flank... I själva verket, snarare än att försöka rädda New Start eller Open Sky-fördraget med Washington, vilket i alla fall bara skulle innebära en begränsad tidsvinst för en oförändrad bana, skulle Moskva, liksom Paris, vara klokt att snabbt hitta kontaktpunkter. konvergens och Quick Wins, särskilt mot Ukraina och de ekonomiska sanktioner som hämmar den ryska återhämtningen, för att kunna inleda en spardynamik för de två länderna, såväl som för Europa.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna