Tatmadaw Yay: nästa inträde i den aktiva tjänsten för den första burmesiska ubåten

Indien kommer att avstå från INS om två veckor Sindhuvir (1988 – 2019), ubåt av projekt 877EKM, till flottan i Burma eller Myanmar (Tatmadaw Yay). Att erhålla en första ubåtskapacitet är inte bara ett specifikt svar på Bangladesh och dess första ubåtar; det är också en av de sista manifestationerna av den första cykeln av ubåtskraft eller "ubåtsrace" som initierades i Sydostasien av Việt Nam (1997) och Malaysia (2002).

Projektet att skaffa en ubåtskapacitet av Burma verkar initialt inte ha en direkt koppling till dess grannars och regionala rivalers flotta kapacitet i samband med ett säkerhetsdilemma ("min granne beväpnar, därför beväpnar jag mig också). Redan 1999 hävdades det att officerare från den burmesiska flottan skulle ha följt utbildning inom den pakistanska flottan (Pɑkistan Bahri'a) från dess klassubåtar. Hashmat (Hashmat (1979) och datum (1980) av typen Agosta 70, fransk design och utförande.

Därefter skulle den irakiska episoden 2003 ha utkristalliserat många bekymmer i Burma till den grad att huvudstaden flyttades från Rangoon till Naypyidaw (2005), d.v.s. från kusten till inlandet. Det är i detta perspektiv som det första projektet för att skaffa ubåtar från Demokratiska Folkrepubliken Korea (Pyongyang) ingick. Det talades om fickubåtar av typen Yugo (110 ton dykdeplacement) eller kustnära ubåtar av klassen Blod-O (370 ton nedsänkt deplacement). Det fanns ett avtal 2002 men övergavs omedelbart. Detta skulle bero på både de finansiella kostnaderna för både inköp och skapandet av utbildnings-, logistik- och supportinfrastruktur men också på Pyongyangs känsliga situation på den internationella scenen.

Den geostrategiska logiken under de följande åren tycks återgå till de rationaliteter som manifesterats sedan 1999, det vill säga att inte låta sig lämnas efter genom att de andra nationerna i Sydostasien utrustar sig med ubåtar. Sedan 2006 har burmesiska officerare gått ombord på en eller flera indiska ubåtar för observationskurser i användningen av dessa båtar till sjöss. Under 2010, enligt vissa overifierade rykten, tillhandahöll Indien utbildning om ubåtar till officerare från Tatmadaw Yay från en av klassens fyra ubåtar Ljus (INS Ljus (1973 – 2010), INS Vagin (1973 – 2001), INS Vagli (1974 – 2010) och INS Vagsheer (1974 – 1997) eller 641-projekt (Foxtrot i NATO-klassificering). Det skulle då ha varit tal om att köpa kopior av samma typ av ubåtar i Ryssland.

Naval incident Bangladesh Myanmar 2008 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Begagnad försvarsutrustning
Kartan över International Maritime Tribunal visar båda sidors anspråk. Domen av den 14 mars 2012 tillfredsställde praktiskt taget alla burmesiska krav. Bangladesh var också besviken på sina anspråk i sin tvist med Indien.

Ett nytt geostrategiskt faktum katalyserade den militära oppositionen mellan Bangladesh och Burma: sjöincidenten 2008. Daewoo International Corporation bekräftade närvaron av gas i fyndigheterna offshore Myanmar A-1 (2004) och Myanmar A-3 (2006) belägna i Burmes exklusiva ekonomiska zon. Det sydkoreanska företaget prospekterade på begäran av Myanmars regering och slöt ett gasförsäljningskontrakt värt 6250 2009 miljoner euro (2008). Det var under en prospekteringskampanj XNUMX som sjöincidenten inträffade. Ett fartyg av Daewoo International Corporation prospekterade den burmesiska exklusiva ekonomiska zonen nära ön Saint-Martin som tillhör Bangladesh. Det sistnämnda landet skickade fyra krigsfartyg och hävdade att det var Bangladeshs exklusiva ekonomiska zon. Burma svarade med att skicka två krigsfartyg. Affären började den 2 november och slutade den 7 med att de burmesiska krigsfartygen och det sydkoreanska företagets prospekteringsfartyg drogs tillbaka. Men fallet väcktes av Burma inför International Maritime Tribunal 2009. Dess dom av den 14 mars 2012 fann Burma rätt och Bangladesh fel angående avgränsningen av deras exklusiva ekonomiska zoner.

Bangladesh verkar vara drivkraften bakom denna återaktivering av det burmesiska projektet för att få en ubåtskapacitet och dess inträde i dess avgörande fas. Bangladeshs premiärminister, Sheikh Hasina, förklarade i januari 2013 att hennes land skulle förvärva en ubåtsstyrka bestående av två framtida båtar. Ett kontrakt för förvärv av två ubåtar som överförts av Navy of the People's Liberation Army (MAPL) till förmån för den bangladeshiska flottan undertecknas under år 2013. Två ubåtar Typ 035G (dvs bland de 12 båtar som togs i trafik mellan 1990 och 1999) som tillhör Ming-klassen förhandlas fram för 147,2 miljoner euro (2013), en summa som inkluderar en översyn på ett kinesiskt varv och andra tjänster. De goda Nabajatra och VAROR Joyjatra levererades 2016 och antogs till aktiv tjänst den 12 mars 2017.

Det har rapporterats att Bangladesh planerar att bygga en flottbas med hjälp av Kina till en uppskattad kostnad av 1084,57 2019 miljoner euro (220). Uppskattningen ges endast för konstruktionen av ubåtsbasen, men den motsvarar förmodligen mer de första konstruktionerna av själva den nya flottbasen som kommer att ligga på ön Kutubdia, cirka 2008 km från den bangladeshiska ön Saint Martin (XNUMX) sjöincident). Marinbas som skulle omfatta alla nödvändiga faciliteter, inklusive en brygga, för att stödja de två ubåtarna.

Dessa första burmesiska akkulturationer (1999 – 2010) av ubåtsfaktumet skulle i synnerhet ha tjänat till att fastställa den mest relevanta diplomatisk-militära "sektorn" för att erhålla en interimistisk ubåtskapacitet i syfte att välja en leverantör för hållbar kapacitet. En konsensus uppstod sedan i burmesiska beslutsfattande kretsar angående en framtida transaktion som involverar Indien och Ryssland. Och Bangladesh utövar militära påtryckningar som inte verkar ha förutsetts. Utbildningen genomfördes 1999 i Pakistan på Agosta 70 fortsätta eller återuppta 2013 vid det pakistanska ubåtsutbildningscentret PNS Bahadur.

Kuponger Nabajatra Vouchers Joyjatra 2017 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Begagnad försvarsutrustning
BRA ubåtar Nabajatra (2017) och VAROR Joyjatra (2017) av typ 035G är före detta ubåtar som överförts av Kina till Bangladesh. De tillåter förvärv av en första ubåtskapacitet för landet. Ett projekt som med stor sannolikhet kräver ett program med nya byggnader där Kina verkar vara den troliga leverantören.

Den överbefälhavare för de burmesiska väpnade styrkorna, general Min Aung Hlaing (30 mars 2011), sägs ha besökt amiralitetsvarven (Sankt Petersburg, grundat den 2013 november 5 av Peter den store), 1704, ett av de tre ryska varven för att montera ubåtar som kallas Kilo för NATO (projekt 877, 877 EKM, 636, 636.1 och 636.3) med Nizhni-Novgorod och Komsomolsk-on-Amur. Men amiralitetsvarven är huvudsakligen de som tillverkade ubåtarna projekt 877EKM indianer eller klass Sindhughosh (10). Diskussioner har därför inletts för förvärv av två ubåtar till förmån för Myanmar med en första operativ kapacitet som man hoppas på 2015.

Det burmesiska projektet har halkat ut i två år utan att få den minsta avrättningsstart, förutom den utbildning som genomförts i Pakistan. General Min Aung Hlaing förklarade 2015 att Burma skulle förvärva flera ubåtar inom fyra till fem år. I maj 2017 hävdade Myanmars biträdande försvarsminister, generalmajor Myint Nwe, att Burmas militär letade efter en ubåt, samtidigt som man betonade de nära förbindelserna som upprätthölls medIndiska marinen och utan att någonsin vara intresserad av att leverera båten till Kina.

Det faktum att ett femtiotal praktikanter från och med mars 2017 går kurser vid INS Satavahana, det vill säga utbildningsbasen för ubåtsmän från den indiska marinen (Visakhapatnam) och att "mobila träningsteam" indianer åker till Rangoon utan att något ubåtsförvärvskontrakt har ingåtts undertecknad med alla tillverkare som ger en första indikation om ursprunget för den första ubåten. Det var dock först i mars 2019, under ett besök av general Min Aung Hlaing i Indien, som överföringen, med Moskvas överenskommelse, av en ubåt från den indiska flottan till marinen tillkännagavs. Ett militärt samarbetsavtal mellan Burma och Indien undertecknades den 31 juli 2019 under ett nytt besök av general Min Aung Hlaing i Indien.

3M 54E1 7 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Begagnad försvarsutrustning
Den subsoniska anti-skeppsmissilen 3M-54E1 bär en militär last på 450 kg och har en räckvidd på 220 km. Dess möjliga innehav av den burmesiska flottan med INS Sindhuvir eller andra framtida enheter skulle tvinga Bangladesh och Thailand att nå denna nivå och därför förmodligen be Kina att tillhandahålla motsvarande vapen.

Det slutar med att det klargörs att det blir INS Sindhuvir (1988 – 2019). Det är en ubåt som led ganska mycket under sin operativa karriär sedan den kolliderade med ett handelsfartyg 2008, skadades av brand den 14 augusti 2013 medan den var under underhåll och till och med strandade den 17 januari 2014. Ubåten gick in i "normal översyn" den 18 juli 2017 (se supra : illustrativt fotografi) och skulle ha varit under konstruktion sedan detta datum på varvet avHindustan Shipyard Limited från Visakhapatnam. Båten kunde levereras redan den 24 december 2019, alltså Navy Day i Burma. Dess tillträde till aktiv tjänst kunde uttalas i april 2020 efter en serie övningar som genomfördes i Bengaliska viken.

INS Sindhuvir mäter 72,6 meter lång med en skrovdiameter på 9,9 meter. Dess ytvolym är 2325 ton för ett deplacement under vatten på cirka 3100 ton. Den går upp till 10 knop på ytan och når 17 knop vid dykning. Med en autonomi på 6000 sjömil vid 7 knop på ytan, 400 sjömil vid 3 knop under vattnet och kan stödja upp till 45 dagars operationer. Maximal nedsänkning når 300 meter när skrovet är under ålder. Beväpnad av en besättning på 52 man.

Byggnadens ekolodssvit efter omdesign bör vara den SMX2 utvecklat av DRDO (Försvarets forsknings- och utvecklingsorganisation (Indien) för den internationella marknaden. Beväpningen består av sex torpedrör med en kapacitet på 18 torpeder (inklusive sex på rören, tolv på ställ eller maximalt 24 minor). Det sägs inte om tunga torpeder tillhandahålls (Skriv 53-65 ? Varunastra?), samma anmärkning angående anti-skeppsmissiler 3M-54E1 (Klubb-S) på 220 km som utrustar Kilo Indiska…

Faktum kvarstår att denna första burmesiska kapacitet förbereder sig för framtiden eftersom det är dess väsentliga mål. Det förväntas därför att formella diskussioner kommer att inledas mellan Naypyidaw och Moskva för förvärv av två ubåtar som troligen kommer att 636.3-projekt. Det skulle inte vara förvånande att i väntan på att dessa framtida ubåtar tillträde till aktiv tjänst kunde Burma hoppas på leverans av ytterligare en båt från Indien, i synnerhet för att säkerställa en fortsatt närvaro vid havet. Vilket skulle tillåta utbildning av minst en andra ekipaget att börja. Och oavsett om de ubåtar som Indien överlåtit är en eller två, skulle det vara intressant att observera om Burma kommer att fortsätta att behålla några till sjöss för att fungera som träningsfartyg när de nya enheterna tas emot.

Det burmesiska valet är ett viktigt svar på de ubåtar som satts in av Bangladesh. Det finns nästan två generationer mellan de två ubåtarna Typ 035G och projekt 877EKM. Burmas akustiska fördel är obestridlig medan den numeriska fördelen för närvarande gynnar Bangladesh.

I slutändan är det Thailand som är mest oroad över framtida burmesiska ubåtsoperationer. där Kungliga thailändska flottan (Kong thap ruea thai) förbereder sig för att möta en "ny situation" på grund av den burmesiska ubåtens framtida kryssningar i Andamansjön, mellan den eponyma indiska ögruppen, Malackasundet och Gulfkusterna från Thailand. Men den 2 juli 2015 valde Royal Thai Navy ubåten Typ S26T (kommersiell version av Yuan-klassen (Typ 039A). En beställning gjordes på en första enhet av denna typ till en kostnad av 331,11 miljoner euro 2017 efter att flottans projekt godkändes den 18 april samma år. Skärningen av det första arket ägde rum den 4 september 2018 i Wuhan (Kina). En option ingår i kontraktet för det önskade förvärvet av två andra enheter för vilka order ska bekräftas senast 2026. Men seriehuvudet skulle inte levereras förrän 2023. Burma ligger alltså tre år före, vilket oroar Thailand.

Typ S26T Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Begagnad försvarsutrustning
Royal Thai Navy skulle kunna dra nytta av köpet av tre Type S26T-ubåtar. Ett exempel har redan beställts och fastställts under 2018. Dessa framtida båtar kommer att utrustas med luftoberoende framdrivning (AIP), vilket förstärker deras förmåga att hålla till sjöss och därför den ansträngning som krävs för att spola ut dem.

Överföringen av INS Sindhuvir (1988 – 2019) av Indien skulle visa framgångsrik diplomati Se östpolitiken (1990). Manmohan Singh, dåvarande Indiens premiärminister (2004 – 2014), var i maj 2012 den första indiska regeringschefen som gjorde ett regeringsbesök i Burma på 25 år. Besök som fullbordade en förändring av den burmesiska strategiska positioneringen vars flottbaser var värd för "kinesiska mariningenjörer" mellan 1988 och 1998. Närmande av 2000-talet fick Indien att ge sitt stöd för att stödja förstärkningen av burmesiska marinkapacitet till havs, inklusive en första ubåtskapacitet (2006) – 2019).

Den geopolitiska frågan är dock svår eftersom Naypyidaw-regimen är utfryst av det internationella samfundet, särskilt för konflikten som motsätter sig dess regering till de samhällen som grupperas under termen "rohingya", där USA till och med har vidtagit sanktioner. Indien måste därför försöka kompensera för att hindra Burma från att helt vända sig mot Kina trots att man delvis hade lyckats frikoppla denna stat från kinesiskt inflytande, till att organisera övningar mellan de två flottorna och att samarbeta för sjösäkerhet i Bay of Bengal.

Detta gör att New Delhi kan balansera om maktbalansen i triangeln som går från Bengaliska viken till Malackasundet med Andaman-skärgården som sin spets. Efter att behöva motverka den pakistanska ubåten i Arabiska havet, som gradvis bör ökas från fem till åtta enheter till 2030-35, kunde Indien inte låta bli att oroa sig för ökningen av ubåtskapaciteten i Bangladesh (2) och Thailand (3). till 2026 medan den indiska ubåten är under press att underhålla och sedan öka sitt format. Denna överföring skulle visa att Indien också kan vara en säkerhetsleverantör, även om gränserna för övningen visar sig omedelbart: det är Ryssland som uppmanas att utrusta den burmesiska flottan med nya ubåtar och inte Indien.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna