Den amerikanska armén återlanserar tävlingen för att utrusta sina Strykers med ett Hard-Kill-system

- Annons -

Fram till början av 2000-talet hade den amerikanska armén bara tunga medel för att transportera sina infanteristyrkor, såsom pansarfartyget M113 och infanteristridsfordonet M2/3 Bradley, eller oskyddade fordon. Men 1999 fattade stabschefen för den amerikanska armén, general Erick Shinseki, beslutet att skydda alla rörelser av stridsstyrkor, efter exemplet med vad armén för franskt territorium på 80-talet med igångsättningen av Véhicule de l'Avant Blindé, den berömda VAB, som gjorde underverk under Gulfkriget, och visade utmärkta egenskaper i Jugoslavien eller Libanon. I början av 2000 lanserades en order på 4 miljarder dollar för att tillverka mer än 2000 XNUMX Stryker pansarfordon, avsedda att bli ryggraden i de amerikanska lätta brigaderna, som också kommer att ta namnet "Stryker Brigades".

Detta 8x8 pansarfordon, 7 meter långt och 2,65 m högt, nådde initialt en stridsmassa på 16 ton, med kapacitet att transportera upp till 9 beväpnade män, förutom sin besättning på 2 personer. Dess 350 hk motor driver den till mer än 90 km/h, med en räckvidd på 500 km. Den är lufttransportabel med C5-, C17- eller C130-flygplan och är i sin trupptransportversion beväpnad med en 12,7 mm manuell maskingevär. Stryker anlände vid rätt tidpunkt för amerikanska åtaganden i Afghanistan och Irak, där den gav ett betydande mervärde förutom Bradleys och Humvees, men det visade sig snabbt att det var relativt sårbart, både för pansarvärnsraketer och IED, improviserade sprängladdningar som ofta används i gerillaoperationer. Versioner av Stryker dök sedan upp med ett V-format skrov för att motstå IED och/eller utrustade med antiraketnät. Dessutom visade sig eldkraften också vara för svag, och den amerikanska armén började sedan designa en version utrustad med ett fjärrmanövrerat 30 mm torn, vilket födde Stryker Dragoon.

Stryker dragon försvarsanalys | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Stryker Dragoon utrustad med en 30 mm kanon

Men var och en av dessa modifieringar kom på bekostnad av hundratals kilo extra utrustning, vilket gradvis ökade massan på Stryker från 16 till mer än 18 ton, vilket effektivt hindrade dess rörlighet i terräng. Därför, när den amerikanska armén 2017 beslutade, för stärka sina högintensiva engagemangsförmåga, för att utrusta alla sina linjepansarfordon med ett aktivt skyddssystem mot missiler och pansarvärnsraketer, ofta kallade Hard-Kill, visar sig modellerna som föreslagits av tyska tillverkare (Rheinmetall) och israeler (Rafael, IMI) vara för tunga för att utrusta Stryker utan att kompromissa med dess rörlighet över rimliga skäl. Tävlingen sköts därför upp till juni 2019, utan att någon vinnare utsetts, medan Rafael Trophy och Iron Fist från IMI Systems valdes ut för att utrusta respektive M1 Abrams och M2/3 Bradley.

- Annons -

Men den amerikanska armén tänker inte sluta där, eftersom den just har gjort dettilldela ett kontrakt på 11 miljoner dollar till tyska Rheinmetall i partnerskap med amerikanska Unified Business Technologies för att leverera och testa dess hårdkörda Strikeshield APS-system på Stryker, medan ett liknande belopp tilldelades israelen Rafael och dess amerikanska partner DRS för Trophy VPS-systemet, en lättare version av APS Trophy utrustar M1 Abrams. Utrustningen måste levereras i oktober 2020 till testcentret i Huntsville, Alabama, för en 6-månaders testkampanj som kommer att äga rum under hela 2021. Med mer än 4000 XNUMX Strykers i tjänst i den amerikanska armén är marknaden Potentialen för tillverkarna är betydande, även om detta, som med Abrams och Bradley, bara är en tillfällig lösning i väntan på utvecklingen av en enhetlig skyddssvit för amerikanska pansarfordon som för närvarande är under utveckling.

abrams trophy försvarsanalys | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
US Army and Marine Corps M1 Abrams kommer att utrustas med Raphaels Trophy APS-system

Framsteg inom pansarvärnssystem, oavsett om det gäller raketer eller styrda missiler, utgör ett mycket betydande hot mot de bepansrade fordonen som är i frontlinjen idag. Och ankomsten av den nya generationens missiler, som den franska MMP som kan avfyras från skydd och upptäcka sitt mål, 5 km bort, efter lanseringen, kommer att ytterligare stärka detta hot. De ryska kolonnernas kritiska motgångar mot det tjetjenska infanteriet vid Grosny 1995, eller de som ändå presterade mycket bra Leopard 2 turkiska A4 under den första interventionen i Syrien 2018, är karaktäriseringen. När motståndaren väl har tillgång till sådana system blir pansarfordon mycket sårbara, trots deras väsentliga dimension för alla offensiva åtgärder. Generalstaben strävar nu efter att öka överlevnadsförmågan för sina pansarfordon genom att förlita sig på flera nya teknologier, såsom kompositpansar, reaktiva pansarplattor som exploderar när de träffas av en missil och neutraliserar den ihåliga laddningen av projektilen, antiraketgaller som detonera stridsspetsarna innan du når lådan. Men det är soft-kill och hard-kill-systemen som representerar den största defensiva potentialen.

Soft-kill-system är utformade för att förhindra brand från att uppstå, eller för att lura den så att den inte hotar pansarfordonet. De förlitar sig på avancerade detekteringssystem som laserriktade detektorer, elektromagnetiska och infraröda detektorer, såväl som effektorer, såsom störande lasrar, elektromagnetiska motåtgärder, rökbomber som maskerar den infraröda och optiska signaturen hos den bepansrade. Hard-kill-system är designade för att upptäcka ett effektivt hot, såsom en missil eller raket, och fånga upp och förstöra det med en pyroteknisk anordning innan det träffar pansarfordonet. För det mesta är det explosiv ammunition som drivs mot hotet att explodera i närheten och därmed förstöra det.

- Annons -
Närbild APS Afghanit Defense Analysis | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Närbild på det afghanska hårddödande systemet som skyddar den ryska T14 Armata

Dessa system designades och installerades först av den israeliska armén på dess Merkava-stridsvagnar i slutet av 2000-talet, med mycket betydande resultat. Sedan dess har flera väpnade styrkor åtagit sig att utrusta sig med dessa system, som Ryssland med det afghanska systemet som kommer att skydda alla nya generationens pansarfordon av rysk faktura och Arena-M-systemet för skydd av moderniserade pansarfordonMen även Kina, Japan, Sydkorea. I Europa har Tyskland och Nederländerna åtagit sig att utrusta sina stridsvagnar med sådana anordningar. Å andra sidan, i Frankrike, planeras inte förvärvet av hard-kill-system, varken för de nya VBMR Griffon och EBRC Jaguar mellanpansarfordon, eller för Scorpion-moderniseringen av de 200 Leclerc-stridsvagnar som återstår i tjänst. Detta är, utan minsta tvivel, ett misstag som riskerar att kosta de franska arméerna mycket mer än de flera hundra miljoner euro som sparats genom att göra en sådan återvändsgränd....

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna