Kommer Kina att sluta bygga hangarfartyg?

Enligt nyhetssajten "Hong-Kong South China Morning" på nätet har de kinesiska myndigheterna föreslagit det tillverkningen av hangarfartyg kommer att avbrytas, åtminstone för en tid, efter konstruktionen av det andra exemplet av Type 003-modellen, ett konventionellt driven fartyg utrustad med elektromagnetiska katapulter, och förväntas väga mer än 70.000 XNUMX ton. För att motivera detta beslut skulle Peking förklara att de tekniska svårigheterna och kostnaderna för dessa program skulle tvinga fram en minskning av produktionstakten. Detta uttalande, även om det är relativt ogrundat och isolerat, togs upp av många nyhetssajter, särskilt i Taiwan. Många faktorer gör det dock möjligt att moderera kommentarerna.

Först och främst spelar operativa och organiska parametrar kopplade till den kinesiska flottans struktur in. Denna består av 3 flottor, den norra, den östra och den södra flottan, var och en ansvarig för sin egen teater och sina uppdrag. Var och en av dessa flottor skulle senast 2035 ta emot två hangarfartyg, den första Type 001 Liaoning, den nya Typ 002 Shandong som går i tjänst idag, två hangarfartyg av typ 003 med konventionell framdrivning och två fartyg av typ 004 med kärnkraftsframdrivning, för att kunna ha sin egen operativa marinflygbeständighet, nödvändig för att stödja kraftprojektionsaktioner, och i synnerhet amfibiegruppens aktioner. Genom att begränsa antalet hangarfartyg till 4, inklusive två typ 001/A som inte har katapulter, kommer denna kapacitet för intervention och kraftprojektion att minska kraftigt, vilket går i motsats till president Xi Jinpings tal sedan 2012.

Shandong typ 001A försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militärt flygplanskonstruktion
Det första hangarfartyget helt designat och tillverkat i Kina, växelvis identifierat som Type 001A eller Type 002, togs i bruk den 17 december och fick dopnamnet "Shondang"

För det andra skulle detta utgöra en budgetmässig och industriell aberration. I själva verket har landet just påbörjat ett mycket storskaligt arbete för att omvandla Jiangnan-varven, nära Shanghai, för att göra det möjligt för dem att producera stora marina enheter i stort antal, antingen hangarfartyg eller tunga helikopterbärande attackfartyg, som den helt nya 075 40.000-tons Type 3. Detta arbete kommer att göra det möjligt att bygga upp till 1 tunga fartyg samtidigt, och lika många fartyg i kajbearbetning, det vill säga en produktionskapacitet på mer än XNUMX stort fartyg per år. Byggandet av en sådan infrastruktur, de industriella verktyg som åtföljer den, såväl som rekrytering och utbildning av personal, utgör ensam en avgörande del av priset på ett hangarfartyg, eller en LHD. Det förefaller därför otänkbart att ha förbundit sig till sådana investeringar endast för att använda detta verktyg på en fjärdedel eller en tredjedel av dess kapacitet.

Å andra sidan är det fullt möjligt att den nuvarande infrastrukturen, där de konventionellt drivna hangarfartygen av typ 003 byggs, är dåligt lämpade för konstruktionen av ett kärnkraftsdrivet hangarfartyg som siktar på att motsvara den amerikanska Gerald Ford-klassen. Därför och sedan behovet av anfallsfartyg av typ 075 är också stark kan vi säkert föreställa oss att de kinesiska myndigheterna föredrar att vänta tills de har full tillgång till sitt nya produktionsverktyg innan de börjar bygga sina supernukleära hangarfartyg, vilket gynnar byggandet av fartyg som är mindre känsliga för befintlig infrastruktur. Dessutom är det också troligt att den kinesiska marinen vill ta en paus efter att de två Type 003:orna tagits i bruk, för att tillgodogöra sig feedbacken kopplad till användningen av sådana fartyg, som skiljer sig mycket från språngbrädeversionen. som Liaoning eller Shondang.

Lioaning 2 försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militärt flygplanskonstruktion
Den kinesiska flottan var tvungen att lära sig att implementera en ombordad flyggrupp utan betydande utländsk hjälp

Å andra sidan, om dessa fartyg har luftfartygskapaciteter som är väsentligt större än deras föregångare, är det också möjligt att flygplanstillverkningen såväl som den som gäller utbildning av flygpersonal kräver mer kvarhållande i frågor om fartygskonstruktion. Således skulle den kinesiska marinflyget ombord idag bara ha en fyrtio J15-jaktplan ombordoch ett hundratal kvalificerade piloter, ett otillräckligt antal för att fullt ut rusta de två hangarfartygen i tjänst som, mellan dem, har en kapacitet på 60 flygplan om de skulle sättas in samtidigt, och knappt tillräckligt för att beväpna Shandong och dess 36 ombordade stridsflygplan. När det gäller produktion av bärarbaserade jaktplan härrörande från J-20, ingenting tyder på att det skulle kunna vara mer dynamiskt än att tillverka dessa flygplan för de kinesiska flygvapnet.

Faktum är att långt ifrån att representera ett avstående från användningen av hangarfartyg, den paus som aviserades innan byggandet av den nya klassen av kinesiska kärnkraftsdrivna hangarfartyg skulle i verkligheten ha operativ grund och industriellt välmotiverad. Den kinesiska marinen har, liksom sin marinindustri, endast gynnats av mycket begränsade överföringar av teknologi och know-how från västerländska flottor och industrier med erfarenhet av denna typ av fartyg (USA, Frankrike, Kingdom -uni), samt begränsad assistans från Ryssland tvingas den att snabbt och självständigt lära sig alla finesser i utformningen och implementeringen av en sjöflygstyrka ombord. .

kj 600 image06 Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militärt flygplanskonstruktion
Hangarfartyg av typ 003 och senare kommer att kunna köra tidig varningsflygplan som KJ-600

Konstruktionen, på knappt 15 år, av två STOBAR hangarfartyg (språngbräda), sedan två CATOBAR (utrustade med katapulter) med hjälp av elektromagnetiska katapulter (som också ställer till problem i USA på Ford), allt genom att konstruera ett flygvapen ombord som består av av tunga J15-jaktplan (visserligen kopierade från Su33) och J-20, stridsdrönare såväl som tidig luftvarningsplan, utgör i sig en bedrift som ingen, för 15 år sedan, eller ens 5 år sedan, trodde var möjlig. Det skulle därför vara mer än förvånande om Peking stannade där.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna