Koninklijke Marine: utvecklingen av det preliminära projektet för att ersätta den belgisk-nederländska M-fregatt

La Defensie Materieel OrganisatieEller DMO eller Materielorganisationsdirektoratet (nederländska försvarsministeriet) gjorde en presentation för officerare från Royal Navy (Koninklijke Marin) Holländska denna onsdag den 18 december. Vid detta tillfälle, och enligt fotografiet publicerat på YoungbyCZSK-kontot (Instagram), nu borttaget (Jaime Karremann, " Ny bild ersättare M-fregatten lekt uit », Marineschepen, 18 december 2019), det nuvarande preliminära utkastet syftar till att säkerställa successionen av M-fregat Belgisk-holländska avslöjades. Valen har förfinats sedan det tidigare preliminära utkastet som presenterades hösten 2018.

I fortsättningen av de olika sjösamarbeten som genomförts av Amsterdam och Bryssel, undertecknade de två länderna ett samförståndsavtal den 30 november 2016 med ambitionen att gå med i deras ansträngningar för att ersätta deras minjägare (6 + 6) och deras multi-mission fregatter (2 + 2). Belgien är ansvarig för att leda fartygsersättningsprogrammet för trepartsminjägareprogrammet och Nederländerna ansvarar för att leda det nya fleruppdragsfregattprogrammet. Samarbetsramen är återigen sanktionerad av ett samförståndsavtal som undertecknades den 8 juni 2018.

Le Vitbok 2018 (Nederländerna) gav tidtabellen för alla nederländska rustningsprogram i sitt bilaga IV. DEN " Byte av multifunktionsfregatt » syftar till att säkerställa, som namnet anger, förnyelsen av klassens multimissionsfregatter Karel Doorman, vars huvudsakliga uppdrag är krigföring mot ubåtar. De första studierna genomfördes i Nederländerna för att ersätta fregat-M började 2013.

Klass Karel Doorman ou fregat-M omfattade åtta fregatter som togs i bruk mellan 1991 och 1995. Under holländska färger, endast fregatter Van Speijk (1995 – ?) och Van Amstel (1993 – ?) är fortfarande i tjänst. DE Karel Doorman (1991 – 2006) och Willem van der Zaan (1991 – 2007) överfördes till Marine Component (Belgien) 2007 och 2008, där de sedan dess har fungerat som resp. Leopold I (2007 – ?) och Louise-Marie (2008 – ?). De återstående fyra fartygen överlämnades till de chilenska (2) och portugisiska (2) flottorna.

Le Byte av multifunktionsfregatt, försedd med ett finansiellt kuvert på 1000 till 2500 miljoner euro, administreras av Defensie Materieel Organisatie. Det syftar till att de två nya fartygen ska tas i bruk aktivt inom Kungliga flottan 2024 medan den första belgiska fregatten kommer att levereras till Marin komponent s 2027.

programmet Byte av multifunktionsfregatt genomförs inom ramen för de rättsliga förfaranden som styr holländska offentliga kontrakt på mer än 25 miljoner euro. A bokstaven A, som handlar om "vad" och "varför" av behovet, skickades 2018 till varvsföretaget Damen och Thales Nederländerna, utan att de ställs i konkurrens, en anmärkningsvärd skillnad gentemot ersättningsprogrammet för de fyra ubåtarna i klassen Valross.

M fregattbyte 2016 Försvarsnyheter | Belgien | CIWS och SHORAD
Det preliminära DMO-projektet som avslöjades 2016 presenterade arkitekturen för en multi-mission fregatt vars primära uppdrag är den mest klassiska anti-ubåt krigföring (skrov och bogserade ekolod). Bara den långa viken stod ut.

La bokstaven B, som specificerar alla förväntade militära egenskaper och frågar "hur" behovet kommer att tillfredsställas, bör uppnå Damen från 2020. Detta schema ligger, för Nederländerna, ett år efter schemat för Vitbok 2018 som planerade att skicka detta brev 2019.

La bokstaven C bör följa, eftersom det är ett nytt behov baserat på en helt ny plattform, föreskriver det juridiska förfarandet specifik övervakning av projektet. Bokstaven D, det vill säga den formella underskriften av kontraktet, förväntades för år 2020, men efterlevnad av Vitbok 2018 verkar nu äventyras på grund av den tidigare nämnda förseningen.

Ansvaret för att ta fram det preliminära utkastet ligger på DMO. Minst tre preliminära projekt (2016 – 2019) som avslöjar utvecklingen av besluten presenterades och presenterade en allt mer förfinad siluett av fregatten. Det sista förprojektet som presenterades den 18 december kallas RMF-22D (rev 3). Skrovet är 134 meter långt med en helljus (största bredd) på 17,1 meter, djupgåendet är 7 meter. Det förväntade deplacementet för full last är 5475 ton och förväntas nå 5700 ton vid slutet av livslängden, enligt prognoser.

Fregattens allmänna siluett förändras relativt lite från ett förprojekt till ett annat mellan 2016 och 2019. Arkitekturen är klassisk för denna typ av fartyg, med beväpning främst koncentrerad till fronten, ett "citadell" som upptar nästan två tredjedelar av längden av skrovet och en helikopterplattform som avslutar det senare. Överbyggnaderna består av en mast som bär det väsentliga och de viktigaste antennsensorerna medan andra är förskjutna på skorstenen, placerade baktill. Citadellet är genomborrat på båda kanterna, mellan de två överbyggnaderna, av två stora vikar, som var och en troligen har daviter.

Den mest betydande utvecklingen sedan 2016 påverkar överbyggnaderna och särskilt masterna. De allmänna linjerna har förfinats och är tydligen bättre fungerade. De två tidigare preliminära projekten erbjöd, som sådana, en nästan karikerad vision av en enda mast som bär radar med platta ansikten.

Sidofacken i det första förprojektet, som verkar ganska långa, är också uppdelade från det andra förprojektet mellan en lång rektangulär öppning gömd av en presenning och en andra av mindre storlek och kvadratisk form. De med kvadratisk form placeras nu på andra plats 2019 och inte längre först som 2016.

M fregattbyte 2018 Försvarsnyheter | Belgien | CIWS och SHORAD
DMO:s preliminära projekt som presenterades 2018 stör inte de arkitektoniska lösningarna som förblir mycket klassiska men skilde sig från valen 2016 genom en betydande förstärkning av luftförsvarsförmågan, särskilt i den bakre sektorn.

På samma sätt som Typ 31, dessa stora skenbara dimensioner av vikarna verkar avsedda att driva stora halvstyva båtar (8, 11 meter?) samt drönare (USV, UUV/AUV). Transporten av containrar, och därför av uppdragsmoduler som möjliggör implementering av till exempel ett minkrigssystem, verkar inte ha integrerats. En annan utveckling av siluetten: det verkar säkert sedan det andra preliminära projektet att skrovekolodet kommer att integreras i fören och inte längre ett skrovekolod placerat i en kupol.

De operativa valen, för övrigt de mest intressanta, gäller marinartilleri. 2016 placerades ett stycke sjöartilleri på stranden, helt klart en 76 mm Super Rapid d 'OTO-Melara, dominerades av en mindre kaliber teleopererad pjäs, troligen 20 eller 30 mm. Monteringen gjorde det möjligt att täcka den främre sektorn längs en båge på mer än 180°, den största kalibern säkerställde anti-ytkrigföring och de två delarna ger kort och mycket kort räckvidd luftvärnsförsvar. Under 2018 utökades detta artilleriarrangemang kraftigt sedan ett tredje stycke sjöartilleri placerades ovanför flygplanshangaren, vid foten av skorstenen. Dessutom två kanoner 76mm Sovraponte (icke-penetrerande torn med två förråd med 38 skal vardera)OTO-Melara tronade på fördäck respektive ovanför hangaren.

Under 2019 behålls detta arrangemang av artilleriet men valet av pjäser har utvecklats. Fördäcket rymmer alltid en 76mm Sovraponte d 'OTO-Melara men Taket som dominerar den nu stöder en kanon Millennium 35 mm d 'Oerlikon. Och flyghangaren toppas med en sekund Millennium 35 mm. Det dominerar en PLUGGA ou RAM Mk31 Guidade missilvapensystem (GMWS), nära luftvärns- och antimissilförsvarssystem bestående av en bärraket – Mk-144 Guidad missil launcher (GML) – och 21 RIM-116 Rullande flygplansmissil (BAGGE). Dessa missiler har en förlängning på cirka 9 km för en hastighet högre än Mach 2. Kort- och mycket kort räckvidd luftvärn på tre år förlitar sig nu på tre artilleripjäser och en PLUGGA tillåter inte bara att täcka de främre och bakre sektorerna, utan också att korsa eld på babords och styrbords sektorer. Förstärkningen av den bakre bågen återspeglar kanske förmågan hos vissa anti-fartygsmissiler att föredra vissa delar av fartyget framför andra.

Fregat M-ersättning före RMF 22D-projekt 1 Försvarsnyheter | Belgien | CIWS och SHORAD
Det preliminära DMO-projektet som presenterades den 18 december 2019 kännetecknades av en ytterligare förstärkning av kortdistansflygvärn men också av mer utarbetade överbyggnader och en reserv av utrymme för det vertikala uppskjutningssystemet.

Det vertikala lanseringssystemet presenterar vid första anblicken ingen anmärkningsvärd utveckling när det gäller de preliminära projektens arkitektur. Å andra sidan, om det fortfarande är en fråga om att integrera två åttabla utskjutare (16 silos), förmodligen Mark 41, är det anmärkningsvärt att 2019 års preliminära utkast, till skillnad från de två föregående, till synes frigör utrymmet mellan Taket och dessa två bärraketer. Inbjudan att tänka att det nu skulle finnas en planerad reserv som tillåter installation av ytterligare två bärraketer, vilket ger det hela till fyra, eller 32 silos.

Luftvärnsmissilen som ska utrusta dessa fregatter har redan valts ut. Det kommer att handla om RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) Block 2, vars fördel är att de kan staplas i fyra (“ quad-pack ") och tillåter därför en tilldelning av 64 missiler för endast 16 silos.

Kampen mot ytan avviker inte från europeiska vanor, med åtta anti-skeppsmissiler i två fyrdubbla utskjutare längst bak i huvudmasten. Valet av ammunition är ännu inte beslutat.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna