Framtiden för US Navy hangarfartyg hotade av US Congress

- Annons -

Bara några dagar senare dopet av USS John Fitzgerald Kennedy, det andra gigantiska kärnkraftshangarfartyget av Gerald Ford-klassen och det andra hangarfartyget från den amerikanska flottan som bär detta namn, USA:s kongress har precis utdelat ett hårt slag mot den amerikanska flottan genom att dela budgeten med 3 , dock begränsade, att den begärde för studien av det framtida ombordade stridsflygplanet avsett att ersätta F/A-18E/F Super Hornet som för närvarande beväpnar de amerikanska flottiljerna. Förklaringen finns inte i budgetrestriktioner eller i kongressens preferenser för F35C, utan i djupa frågor från amerikanska parlamentariker om själva framtiden för dessa havsjättar.

Medan den amerikanska flottan begärde ett belopp på 20 miljoner USD för räkenskapsåret 2020 för uppströmsstudier av sin nya generation F/A-XX ombord stridsflygplan, en mycket begränsad summa jämfört med de 25 miljarder USD som investeras varje år. förvärv av ny utrustning av den amerikanska flottan, Kongressen godkände endast 7 miljoner dollar i krediter för denna studie, under täckmantel av en betydande misstro angående dessa fartygs framtid i sjöstrid och kraftprojektion. Faktum är att uppkomsten av hypersoniska eller ballistiska anti-fartygsmissiler, såsom de ryska Tzirkon-missilerna som ska tas i bruk 2020, den kinesiska DF-17 hypersoniska glidermissilen och ballistiska missiler med fartygsförmåga (annonserad men inte demonstrerad) DF -21D och DF-26, återigen kinesiska, anser många parlamentariker hangarfartyget alldeles för sårbart inför sådana hot.

Kinesiska strategiska styrkor DF 26 försvarsanalys för ballistiska missiler med mellandistans | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
Den ballistiska anti-skeppsmissilen DF-26 har en påstådd räckvidd på mer än 4000 XNUMX km

Därför verkar den operativa effektiviteten hos hangarfartyg som transporterar tusentals män, och var och en kostar mer än 12 miljarder dollar, till vilken man bör lägga en flyggrupp ombord på 7 eller 8 miljarder dollar, i deras ögon äventyras. Biträdande försvarsminister Michael Griffin lanserade debatten offentligt för några månader sedan, genom att undra över fördelen med att ha en flotta på 11 eller 12 superhangarfartyg till 12 miljarder dollar, eller om det inte var att föredra att offra en eller två till förmån för att skaffa flera hundra hypersoniska missiler.

- Annons -

Om denna debatt delvis rör kampen om inflytande mellan den amerikanska flottan, flygvapnet och den amerikanska armén, så är den också baserad på objektiva observationer om den djupgående utvecklingen av den teknik som används i sjöstrid. Förutom hypersoniska missiler, mot vilka det för närvarande inte finns något effektivt försvar, riskerar demokratiseringen av spaningssatelliter och långtidsdrönare som kan upptäcka transportörsgrupper, eller den förestående ankomsten av Rail Guns, verkligen att göra att hangarfartyg är främsta mål, särskilt eftersom förstörelsen av en av dessa jättar av haven skulle förmodligen orsaka betydande trauman i den amerikanska opinionen. Dessa teknologier kommer att tvinga amerikanska fartyg att operera på mycket större avstånd från motståndarens kuster, även om varken F18 eller F35C var designade för att ha en särskilt hög autonomi.

F35C start försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
Trots sina dimensioner och sin utökade räckvidd jämfört med F35A har F35C inte tillräcklig räckvidd för att kompensera för det nödvändiga avståndet för hangarfartyget från sitt mål om det skyddas av missiler hypersoniska antiskepp som Tzirkon

Denna observation är också kärnan i målen för F/A-XX-programmet, som framför allt strävar efter att designa en snabb ombordanordning med mycket lång räckvidd, men också av MQ-25 Stingray drönare ombord, vars prioriterade uppdrag är diskret tankning av amerikanska flottans vapenplan. Faktum är att närvaron av Tzirkon-missiler monterade i kustbatterier skulle tvinga en bärargrupp att operera mer än 1000 km från kusten, dvs. Super Hornets maximala räckvidd i stridsuppdrag, och skulle avsevärt minska F35C:s djupa slagförmåga och dess räckvidd på 1200 km. DF-21D-missilerna har en räckvidd på nästan 2000 km, medan DF-26 skulle överstiga 4000 km. Under sådana förhållanden skulle användningen av hangarfartyg för att till exempel säkerställa försvaret av ön Taiwan inte ge någon betydande fördel jämfört med utplaceringen av flygplan på ön Guam eller Japan.

Så, är hangarfartyget avsett att försvinna? Det skulle vara lite bråttom att avsluta det. Å ena sidan är det inte första gången som hangarfartyg utsätts för dödliga hot som bedöms vara kritiska. Så var fallet med Kamikaze under andra världskriget, då med de första styrda missilerna. Under det kalla kriget ansågs sovjetiska långdistansbombplan som Tu-22, Tu-95 och Tu-16, som var och en bar två till fyra tunga överljudsmissiler mot fartyg, vara ett av de största hoten mot - med hänsyn till Natos förstärkning Förmågor. Men oavsett om det gäller kamikazes, anti-fartygsmissiler eller räder av sovjetiska tunga bombplan, såg vart och ett av hoten relativt snabbt uppkomsten av motåtgärder för att minska risken: förtätning av luftvärnsförsvar och fjärravlyssningssystem för uppdrag styrda av radar för att motverka Kamikaze, uppkomsten av luftvärnsmissiler, nära anti-missilskyddssystem som Phalanx, Aegis-systemet eller paret mellan F-4 Tomcat ombord stridsflygplan och långdistansmissilen AIM-14 Phoenix luftvärnssikte för att motverka sovjetiska bombplan och anti-fartygsmissiler.

- Annons -
PAN ford försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
Representerar Gerald Ford-klassen den sista klassen av "super hangarfartyg"?

Flera forskningsprogram pågår för närvarande, i USA, Ryssland och till och med i Europa, för att designa medel som kan avlyssna eller neutralisera hypersoniska missiler, och de första operativa systemen bör dyka upp före slutet av nästa decennium. Det är faktiskt troligt att de två nya hangarfartyg av Ford-klass som beställts i år kommer att vara utrustade med effektiva skyddssystem mot dessa hot, liksom deras eskorter.

Det är emellertid möjligt, till exempel att inför utvecklingen av detektionssystem, eller kapaciteten hos stridsdrönare och flygplan, kommer formatet på hangarfartyg att behöva utvecklas och återgå till fartyg närmare 60.000 70.000 vid 110.000 60.000 ton än det nuvarande 35 XNUMX ton av ett fartyg av Ford-klass, med ett pris som sjunker i enlighet därmed, för att få fler fartyg för ett identiskt ombordat flygvapen och till en konstant budget. Med tanke på storleken på moderna flygvapen, som sjöstridskrafter, och kapaciteten hos moderna stridsflygplan, representerar ett hangarfartyg på XNUMX XNUMX ton med XNUMX stridsflygplan, ett dussin drönare och några övervakningsflygplan en kraft av mycket stor eld och i stort sett tillräcklig att täcka de allra flesta fredstida och krigstida uppdrag, inklusive högintensiva uppdrag.

En E2 C Hawkeye redo att slungas upp på däcket på det franska atomhangarfartyget Charles de Gaulle Defense Analysis | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
Debatten om hangarfartygets framtid finns också i Europa, och särskilt i Frankrike. Studier för att designa en ersättare för Charles de Gaulle har dock inletts.

Hur som helst, så länge det inte finns ett tekniskt erbjudande som är mer effektivt än hangarfartyget och som kan ersätta dess unika kraftprojektionskapacitet över tid i isolerade områden, är det mycket efterlängtat att begrava denna typ av fartyg. Den amerikanska flottan kommer dock att behöva mycket utbildning för att kämpa mot felaktiga, och ibland något manipulerade, konceptuella genvägar och bevara denna styrka som idag villkorar verklig amerikansk sjömakt. Och detsamma gäller för Royal Navy, eller till och med den franska marinen.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna