NLCA Tejas gör sin första landning, trots bristen på intresse från den indiska marinen

Den 11 januari landade Tejas-N sin första landning på det enda indiska hangarfartyget, INS Vikramaditya, innan det startade igen nästa dag. Efter 17 års utveckling har NLCA-programmet (Naval Light Combat Aircraft) därför äntligen visat sin förmåga att arbeta från ett hangarfartyg utrustat med en springbräda och stopptrådar. Problem: Den indiska marinen meddelade för fyra år sedan att den inte längre var intresserad av Tejas-N. Som det ser ut är NLCA därför inget annat än en teknologisk demonstrator och symboliserar perfekt den indiska flygindustrins problem, som desperat försöker följa landets ambitioner utan att lyckas med konsolidera sin kunskap.

LCA Tejas, designad av National Aeronautical Development Agency (ADA) i DRDO och byggd av det offentliga företaget HAL, är en lätt kämpe som redan utrustar det indiska flygvapnet i sina landversioner Mk1 (40 exemplar pågår leverans) och Mk1A (83 exemplar beställda). Flyttar 13 ton med full belastning och drivs av samma amerikanska F404 som också utrustar svenska Gripen. Tejas är den minsta supersoniska jägaren i produktionen. Om det var utformat för att vara enkelt att producera och ekonomiskt att använda, för att ersätta de många indiska MiG-21-skivorna, var dess utveckling tyvärr särskilt komplex, och programmet hade tagit ett dussin år efter schemat.

Tejas Naval landning Nyheter Försvar | Stridsflygplan | Vapenexport
Landningshastigheten som visades den 11 januari var 15 till 20 knop högre än västerländsk standard, vilket inte är förvånande för de första testerna av ett deltavingeflygplan.
[Armelse]

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Vapenexport

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


[/ Arm_restrict_content]

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna