Förnyade spänningar mellan Paris och Ankara över Libyen och Cypern

838 mitsotakis macron 22 08

Relationerna mellan Frankrikes president E. Macron och hans motsvarighet RT Erdogan har redan varit mycket odiplomatiska under de senaste månaderna, både när det gäller den turkiska interventionen i norra Syrien och den fullbordade policy som försöker genomföra de osmanska myndigheterna kring den enorma gasfyndighet som upptäcktes nära Cypern , och som är beroende av den oberoende del av ön som är medlem i Europeiska unionen. Men de senaste dagarna nådde spänningarna ett nytt skede, när den franske presidenten öppet anklagade RT Erdogan för att inte respektera sina åtaganden i Libyen, genom att underblåsa konflikten med legosoldater som tagits ur leden av pro-turkiska miliser i Syrien.

De senaste månaderna har Paris och Ankara konfronterat varandra i flera frågor. Redan i mars 2018 motsatte sig Frankrike en turkisk intervention i norra Syrien för att skydda sina kurdiska YPG-allierade, de turkiska myndigheterna hade publicerat de franska specialstyrkarnas positioner utplacerade i området, vilket innebär förnyade risker för dessa styrkor och väckte de franska myndigheternas ilska. Men det är de turkiska väpnade styrkornas ingripande mot samma allierade till franska YPG i norra Syrien, efter det av D.Trump aviserade tillbakadragandet av amerikanska styrkor, vilket verkligen antände krutet, även om flera uttalanden från den turkiske presidenten redan hade väckt de franska myndigheternas irritation. Under Natos toppmöte i december 2019, E. Macron kritiserade öppet alliansen att inte vidta åtgärder mot Turkiet trots att man skaffat rysktillverkade luftvärnssystem av typen S-400. På vilket president Erdogan svarade med Ad Hominem-attacker mot den franska presidenten och hans fru, vilket ledde till att den turkiske ambassadören i Paris kallades till.

Turkiskt borrskepp eskorterat av Gabya-klassens fregatt
Ett turkiskt borrfartyg eskorterat av en turkisk fregatt i juli 2019, i det område som Ankara hävdar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!Ladda ner artikeln i pdf-format

Funktion reserverad för professionella prenumeranter

Dela artikeln:

Om du vill veta mer