Förnyade spänningar mellan Paris och Ankara över Libyen och Cypern

Förhållandena mellan Frankrikes president E. Macron och hans motsvarighet RT Erdogan var redan väldigt lite diplomatiska de senaste månaderna, både när det gäller den turkiska interventionen i norra Syrien och den fait accompli-politik som försöker genomföra. de ottomanska myndigheterna runt det enorma gasfältet som upptäcktes nära Cypern, och som beror på den oberoende delen av ön, medlem av Europeiska unionen. Men de senaste dagarna har spänningarna tagit ett nytt steg, när den franska presidenten anklagade RT Erdogan öppet för att inte respektera sina åtaganden i Libyen, genom att driva upp konflikten med legosoldater från pro-turkiska militser i Syrien.

Under de senaste månaderna har Paris och Ankara mött varandra i flera frågor. Redan i mars 2018 motsatte sig Frankrike en turkisk intervention i norra Syrien för att skydda sina kurdiska allierade från YPG, de turkiska myndigheterna hade publicerat de franska specialstyrkarnas positioner utplacerade i området, vilket medför en ökad risk för dessa styrkor och väcker ilska hos de franska myndigheterna. Men det är ingripandet från de turkiska väpnade styrkorna mot samma allierade i franska YPG i norra Syrien, efter tillbakadragandet av amerikanska styrkor som meddelats av D. Trump, som verkligen antände pulvret, även om flera uttalanden från den turkiska presidenten redan hade väckt irritationen hos de franska myndigheterna. Under Natos toppmöte i december 2019, E. Macron kritiserade öppet alliansen för att inte vidta åtgärder mot Turkiet när det senare förvärvade ryska S-400 luftförsvarssystem. På vilket president Erdogan svarade med Ad Hominem-attacker mot den franska presidenten och hans fru, vilket ledde till att den turkiska ambassadören i Paris kallades.

Turkiskt borrskepp eskorterat av Gabya-klassens fregatt Militära allianser | Försvarsanalys | Cypern
Ett turkiskt borrfartyg eskorterat av en turkisk fregatt i juli 2019, i det område som Ankara hävdar

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Cypern

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.Ladda ner artikeln i pdf-format

Funktion reserverad för professionella prenumeranter

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna