Rand varnar för riskerna för eskalering kopplad till användningen av artificiell intelligens

Två gånger under det kalla kriget bevarade de ryska officerarnas kyla och klokhet världen från kärnvapenkrig. I oktober 1962, mitt under den kubanska missilkrisen, motsatte sig Vasily Arkhipov, då politisk officer ombord på ubåten B-59, användningen av en torped beväpnad med en kärnstridsspets mot den amerikanska flottan, trots de insatsregler som specificerades av Amiral Fokhine före avgång. B-59:an hade inte mottagit motordern som skickats av det ryska amiralitetet, medan han försökte undkomma upptäckten av en jagare från den amerikanska marinen.

I september 1983, på höjden av Euromissile-krisen, höll Stanislav Petrov, vakthavande officer vid den strategiska radarstationen Serpukhov-15 söder om Moskva, lugnet när fyra ballistiska missiler dök upp på hans skärmar på väg mot Sovjetunionen. Den unge officeren analyserade snabbt situationen och drog slutsatsen att det fanns ett systemfel baserat på det låga antalet missiler som skickades.

Han slog inte larm, och Sovjetunionen svarade inte på vad som verkligen var ett systemfel. I dessa två mycket avgörande fall, eftersom planetens öde, efter att ha gjort det möjligt att undvika ett globalt kärnvapenkrig, bevarades genom klokheten hos lågt uppsatta officerare, medvetna om konsekvenserna av ett dåligt beslut i frågan.

vassili arkhipov hjälte kalla kriget Analys Försvar | Stridsdrönare | Militära drönare och robotik
Vassili Arkhipov lämnade den sovjetiska marinen 1985 till rangordnaren

LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Stridsdrönare | Militära drönare och robotik

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna