Turkiets president RT Erdogan hotar Ryssland med ingripande mot Idlib stad

I mer än en vecka började syriska styrkor som var lojala mot Bashar Al Assad, med stöd av ryska flygvapen, en offensiv i riktning mot staden Idlib, i syfte att återta kontrollen över denna stad som fortfarande är i händerna på pro-turkiska islamiska paramilitära styrkor. Men denna stötande är inte för den turkiska presidenten RT Erdogan, som fruktar en ny tillströmning av flyktingar. Detta är anledningen till att den senare hotar nu Syrien och dess ryska allierade med ett nytt ingripande i norra Syrien, som syftar till att avsluta Damaskusoffensiven.

Den hjärtliga förståelsen mellan Ankara och Moskva verkar allt svårare att upprätthålla i Syrien. Faktum är att de allierade i de två lägren, de pro-turkiska islamiska miliserna å ena sidan och de reguljära styrkorna från Damaskusregimen å andra sidan riskerar att komma i kontakt medan de syriska trupperna har börjat, för mer en vecka, en offensiv mot norr som syftar till att återställa staden Idlib, den syriska huvudstaden i nordvästra Syrien, och en strategisk kommunikationsnod för kontrollen av hela norra delen av landet. Framför allt varnade Ankara, genom presidentens röst, Damaskus och Moskva för en eventuell ny militär operation i norra Syrien om den syriska offensiven inte upphör snabbt. De turkiska myndigheterna är faktiskt rädda för att se en ny våg av flyktingar på väg mot dess territorium, medan den redan har varit värd för mer än 3,6 miljoner av dem sedan konflikten inleddes.

Su25 Frogfoot användes flitigt av de ryska flygvapnen i Syrien Defense News | Syrienkonflikt | Ryska Federationen
Ryska flygvapnet upprätthåller över XNUMX stridsflygplan vid Hmeimim-basen för att stödja Damaskus styrkor

Men utöver flyktingargumentet är Ankara och Moskva i själva verket engagerade i kontroll för norra Syrien, efter det status quo-avtal som undertecknades mellan de två presidenterna 2017 i Sotji. De turkiska myndigheterna anklagar Moskva för att inte respektera villkoren i avtalet, medan det för sin del Moskva motiverar militära åtgärder för att stoppa attacker från norra Syrien, och efter att ha riktat de syriska styrkorna när de ryska styrkorna utplacerade på Hmeimims flygbas. I båda fallen finns det en uppenbar insats för att få berättelsen att hålla fast vid varandras geopolitiska mål, båda syftar till att få tag på norra Syrien. Friktionspunkterna mellan Moskva och Ankara har avslöjat sig under de senaste veckorna, oavsett om det är Syrien, eller den libyska dossier, där de två huvudstäderna stöder motsatta läger. Som sådan mellanlandningen av den ryska fregatten Admiral Essen, som tillhör Svartahavsflottan, i den cypriotiska hamnen i Limassol, men ändå bara ett stenkast från den syriska hamnen Latakia, har verkligen inte gått obemärkt förbi i den turkiska huvudstaden.

Ankara befinner sig faktiskt fångad av konsekvenserna av sin tidigare offensiv, som den ledde hösten 2019 mot kurderna från YPG i norra Syrien. Genom att orsaka tillbakadragande av kurdiska styrkor och urkoppling av deras europeiska allierade har Ankara tillåtit pro-turkiska paramilitära styrkor att behålla kontrollen över regionen runt Idlib. Men medan kurderna var försiktiga med att inte provocera Moskva, genomför dessa styrkor, delvis kontrollerade från Ankara, regelbundet operationer mot den syriska regimens styrkor, och det verkar, mot de ryska styrkorna. Därför finns det inte längre en "buffertstyrka" som sannolikt kommer att initiera en avskalning i regionen, och ingripandet från Damaskus och dess ryska allierade var därför mer än förutsebar.

ADmiral Essen Limassol Defense News | Syrienkonflikt | Ryska Federationen
Den ryska fregatten Admiral Essen anropade den cypriotiska hamnen i Limassol den 30 januari 2020

Det återstår att se, från och med nu, hur de två ledarna beslutar att agera under de kommande dagarna. Det verkar förvånande att de syriska styrkorna avbryter sin offensiv för att återhämta Idlib, eftersom staden spelar en så strategisk roll i regionen. Efter uttalandena som president Erdogan just har gjort är det troligt att Ankara för sin del också kommer att inleda en militär operation med samma destination. Som sagt, de ryska presidenterna och sådant har redan två gånger kunnat förhandla om avskalningsklausuler efter allvarliga spänningar, särskilt när 2015 turkiska F16 hade skjutit ner en rysk Su-24. Hur det än blir, blir det mer och mer uppenbart att den uppenbara rysk-turkiska förståelsen framför allt är en överenskommelse om omständigheter, som förmodligen inte är avsedda att bestå.


Ladda ner artikeln i pdf-format

Funktion reserverad för professionella prenumeranter

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna