Polen beställer 32 F35A för 4,6 miljarder dollar för att ersätta Mig-29 och Su-22

Det är officiellt. I samband med en ceremoni som hölls den 31 januari på Deblin-flygbasen, Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak undertecknade beställningen på 32 F35A stridsflygplan från amerikanska Lockheed-Martin, för ett belopp på 4,6 miljarder dollar eller 4,2 miljarder euro. Leveransen av det första flygplanet kommer att äga rum 2024 och är avsett att ersätta Mig-29 och Su-22 som ärvts från Warszawapakten och fortfarande används i dag i det polska flygvapnet. Dessa kommer därför i slutändan att ha ett starkt flygvapen på 48 F16 Block 52+ och 32 F35A.

Den polska ordern omfattar flygplan, underhålls- och träningsutrustning, ett lager av delar och beväpning samt utbildning av personal. Å andra sidan, för att sänka räkningen, gick Warszawa med på avstå från den industriella kompensationen som ursprungligen begärts. Det är intressant att notera att den polska förvärvstaxan är 14% högre än den som undertecknades av Belgien, avseende 34 enheter och länkade system för 3,8 miljarder euro. Detta förklarar förmodligen USA: s tillverkares ovilja att sätta upp den industriella kompensationen som utlovats i Bryssel, som förmodligen aldrig kommer att se dagens ljus.

Apache AH64 Defense News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
AH-64 Apache anses vara tävlingsfavoriten för att ersätta den polska Mi-24

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna