President Macron öppnar dörren till polskt deltagande i det fransk-tyska MGCS-tankprogrammet

Resande till Polen den 4 februari verkar E. Macron redo att inleda en diplomatisk och politisk tillnärmning med Polen, trots att Paris och Warszawa har varit något kallt i några år. Om militära undersåtar är kärnan i den senaste tidens gräl mellan Frankrike och Polen, kunde de här gången tillåta deras försoning. Republikens president har verkligen tagit upp möjligheten att integrera Polen i det framtida stridstankprogrammet, MGCS (Main Ground Combat System), eventuellt inom ramen för ett permanent strukturerat samarbete (CSP eller PESCO på engelska). ) från Europeiska unionen. En intressant idé som ändå väcker många frågor.

Idén om Polens deltagande i MGCS, som syftar till att ersätta de franska Leclerc-stridsvagnarna och Leopard 2 tyskar under det kommande decenniet, är inte nyligen. Den nämndes faktiskt 2016 av den tidigare polske försvarsministern Antoni Macierwicz, och har sedan dess aldrig övergivits av Warszawa. Utbyggnaden av MGCS-programmet inom ramen för ett PESCO/CSP-projekt har också drivits av Polen sedan förra året, eftersom Nathan Gain rapporterar om Forces Operations Blog 2019 i augusti.

lEMBT ett chassi av Leopard 2-lag med ett Leclerc-torn Försvarsnyheter | Tyskland | Militära allianser
EMBT presenterades 2018 på Eurosatory och har ett chassi av Leopard 2A7 och ett Leclerc-tanktorn. Det är inte en demonstrator av MGCS, utan en symbol för industriellt samarbete och närmande mellan KMW och Nexter

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna