Dessa tekniker som kommer att kunna upptäcka en F35 från 2030

första F35 Rpyal Norwegian Air Force e1618931646813

Sedan användningen av F117 under det första Gulfkriget 1991, har stealth ansetts vara den väsentliga egenskapen hos ett stridsflygplan, för att kunna möta en målmedveten motståndares moderna luftvärnsförsvar. Och överstelöjtnant Zelkos flygplan som sköts ner av ett batteri av S-175-missiler (SA-3 i NATO-klassificeringen), när det precis hade öppnat sin ammunitionslucka den 27 mars 1999 över Serbien förändrades inte mycket.

Stealth hade blivit den heliga gralen för flygplanstillverkarna och staberna hos världens flygvapen. Sedan dess har flera program baserade på denna egenskap utvecklats inom stridsflygplan som amerikanska F22 och F35, ryska Su57 eller kinesiska J20, samt strategiska bombplan, allt från amerikanska B2 Spirit och B21 Raider till framtiden HH -20 kinesiska och ryska Pak-DA.

Som alltid, medan tekniker för att minska ett flygplans radareffektiva område fortsatte att utvecklas, utvecklade andra team av forskare tekniker för att motverka dem och upptäcka dessa flygplan trots deras förmodade radarosynlighetsmantel. Empiriskt till en början når dessa nya counter-stealth-tekniker nu nivåer av tillförlitlighet som gör deras operativa användning möjlig. År 2030 kommer många av dem faktiskt att vara i drift, vilket gör den passiva smygningen som används på enheter som F35, Su57 eller J20, om inte föråldrad, i alla fall mycket mindre effektiv.

2020: multistatism

Multistatism baseras på den fysiska separationen av radarsändaren och mottagaren. Ett smygflygplan är det faktiskt aldrig, och när det närmar sig under ett visst avstånd från en radar slutar det med att det upptäcks. Således, för F35A, uppskattar de offentliga uppgifterna att en A-3 Sentry skulle kunna detektera den på ett avstånd av 30 km, medan den kan detektera en Su-30 eller en F-15 bortom 200 km.

F35 italienska
Stealthen av F35 kommer inte att vara fullt effektiv på några år till, varefter nya detekteringsteknologier kommer att neutralisera fördelarna.

Att närma sig radarmottagaren till målet ökar dock detekteringsräckvidden gentemot sändaren, signalens styrka minskar med kvadraten på avståndet mellan sändare och mål, såväl som mellan mål och mottagare. Denna teknik förutsätter att man kan synkronisera och få fjärrsändare och mottagare att samarbeta, men gör det möjligt att ge ett initialt svar baserat på användningen av befintlig radarteknik, för att motverka passiv smyg. Det upplevs också av många väpnade styrkor runt om i världen, inklusive i Europa.

2025: Lågfrekventa radar


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer