Britterna hittar äntligen sin maritima patrull!

2010 beslutade den brittiska regeringen att avbryta MRA4-programmet, en förbättrad och moderniserad version av Nimrod maritima patrullflygplan, i tjänst sedan 1969 i Royal Air Force för att säkerställa maritim rymdövervakning, -ytan och särskilt krigföring mot ubåtar, särskilt i de hett omstridda vattnen i Nordsjön och Nordatlanten. Och när Nimrod 2011 gjorde sin sista flygning förlorade de brittiska styrkorna all kapacitet, men också kunskapen som de hade förvärvat och tålmodigt utvecklat sedan andra världskriget, och som gjorde den till en av de - Natos mest erfarna ubåtar.

Under 2016, inför den förnyade ryska ubåtflottan, och spänningarna mellan Moskva och väst återvände, var London tvunget att besluta att omgående beställa en ersättare för Nimrod, i den nionde förekomsten av Boeings nya P9 Poseidon, som just hade börjat tjänstgöras med US Navy. Det första av dessa flygplan anlände den 4 februari till Kinloss flygfält i Skottland, som var basen för operationerna för RAF Nimrods under hela det kalla kriget, i avvaktan på att moderniseringsarbetet på Bas vid Lossiemouth, 20 km bort, vid Nordsjökusten. Det brittiska statskassan kommer att ha spenderat 3 miljarder pund för alla nio flygplan, underhållsutrustning, nödvändig beväpning och personalutbildning.

RAF Hawker Siddeley Nimrod MR2P 801 Lofting 1 Defense News | Maritime Patrol Aviation | Arméns budgetar och försvarsinsats
Britterna återtar äntligen sin maritima patrull! 3

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Maritime Patrol Aviation | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna