Saab Gripen NG: liten i storlek men stor i prestanda

2007 lanserade den svenska flygplanstillverkaren SAAB produktionen av sin tekniska demonstrant Gripen Demo. Baserat på en Gripen D-tvåsits produktion var detta flygplan avsett att visa genomförbarheten för en ny generation stridsflygplan baserat på den befintliga Gripen-designen. SAAB: s ambition är då att erbjuda det svenska flygvapnet och exportera en ny generation ekonomiska och effektiva flygplan, utan att kompromissa med den senaste utvecklingen inom elektronik, sensorer och beväpningar. En strategi som är i linje med företagets historiska positionering.

Sedan 1950-talet har SAAB alltid kunnat erbjuda flygvapnet-flygplan som är både högpresterande, innovativa och med originalkonfiguration som är särskilt anpassade till specifika svenska behov. Vi tänker särskilt på J-35 Draken med dubbel delta-vinge, eller JA-37 Viggen utrustad med kanardplan och en tryckriktare på sin motor. I början av 1980-talet lanserades efterföljaren till dessa enheter: JAS-39 Gripen borde vara en mångsidig enhet som var lätt, lätt att hantera, rustik och ekonomisk. Målet är då att med en blygsam försvarsbudget kunna förvärva ett stort antal flygplan som kan spridas över hela territoriet (inklusive på vägar eller motorvägar) i händelse av en konflikt. Från början betraktades Gripen då som ett integrerat stridsystem snarare än ett stridsflygplan: Gripens var alltså tidigt utrustade med datalänkar som gjorde det möjligt för flottan av lätta stridsflygplan att erbjuda mer taktisk och operativ flexibilitet än tunga avlyssnare, till lägre kostnad. SAAB har för avsikt att behålla denna konceptuella logik med sin nya generation Gripen, samtidigt som den anpassas till nya digitala standarder.

Gripen JAS39 Saab försvarsanalys | Stridsflygplan | Brasilien
Sydafrikanska grepp vid start. Väl utformad och ekonomisk att köpa och använda, de första versionerna av Gripen kunde vinna några exportkontrakt för näsan och skägget på F-16 och Mirage 2000.

Gripen NG: ett program fullt av löften


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Brasilien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna