De elektromagnetiska katapulterna av det nya flygplanet USS Gerald R. Ford validerade slutligen

Den 11 februari, den amerikanska industrin General Atomics meddelar att det har validerat användningen av sina katapulter elektromagnetiskt (EMALS - ElectroMagnetic Aircraft Launch System) såväl som dess nya generation av stoppsträngar (AAG - Advanced Arresting Gear) ombord på flygplanet USS Gerald R. Ford i slutet av januari. För att göra detta genomfördes en kompatibilitetstestkampanj med den amerikanska marinen, som fortsatte ombord på USS Ford för att katapultera och landa hela sin nuvarande flygflotta ombord.

Utanför den amerikanska kusten var det därför en veritabel liten armada som startade mot flygplanet CVN-78, bestående av F / A-18E / F Super Hornet stridsflygplan, EA-18G Growler elektronisk krigföring, E-2D Hawkeye avancerade standby-flygplan, C-2A Greyhound transportflygplan och T-45C Goshhawk små tvåsitsiga tränare. Enligt bilder som släppts av den amerikanska marinen, utfördes testerna i tunga konfigurationer som är representativa för stridsanvändning.

T 45C Goshhawk emals uss gerald ford Defense News | USA | Hangarfartyg
Utbildning T-45 redo för katapult ombord på CVN-78. Med ankomsten av EMALS kommer det definitivt att vara slutet på den dimmiga atmosfären som är typisk för flygdäck för hangarfartyg utrustade med ångkatapulter.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | USA | Hangarfartyg

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna