Kommer visuella observationsfunktioner verkligen att vara kärnan i det framtida sjöpatrullflygplanet?

År 2018 undertecknade Frankrike och Tyskland en avsiktsförklaring om att samarbeta om utvecklingen av ett nytt maritimt patrullflygplan (PATMAR) för att ersätta det nuvarande flygplanet år 2035, MAWS (Maritime Airborne Warfare System). Samtidigt kommer Frankrike att kunna räkna med 18 värdefulla ATL2, eller Altantique 2, som för närvarande är under renovering och alltid redo att säkerställa säkerheten för franska sjö- och landoperationer över hela världen.

I november förra året en artikel av Commander Molina publicerad i National Defense Review målade ett robotporträtt av vad detta framtida PATMAR-flygplan skulle kunna vara. Modellen som framgår av artikeln är till en början ganska logisk, men presenterar ändå vissa motsägelser mellan operativa behov och tillgängliga industriella lösningar. Vad man ska ifrågasätta fördelarna med en viss konservatism av de väpnade styrkorna som kan leda till teknologiska blindgångar som operatörerna kommer att behöva hantera i flera decennier, med tanke på den nuvarande varaktigheten av militära program.

Atlantic 2 maritim patrull av den tyska flottan | Försvarsanalys | Maritime Patrol Aviation
ATL2 är utformad speciellt för sjötransportuppdraget och lyser också regelbundet i Afrika och Mellanöstern. Ännu mer än för detektering av ubåt används dess glasnos också för visuell övervakning av landmål.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Maritime Patrol Aviation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna