Den indiska ljuskämpen Tejas bör äntligen vara i drift i år

Det var tid ! Igår den indiska ljusjägaren Tejas Mark 1 gjorde sin första flygning i en helt operativ konfigurationeller FOC (för slutlig operationell clearance). LCA-programmet, som startades på 1980-talet, skulle föda ett ljust, mångsidigt och ekonomiskt stridsflygplan för att snabbt ersätta den åldrande MiG-21s från det indiska flygvapnet.

Mer än 35 år senare är LCA Tejas fortfarande långt ifrån att uppfylla sina löften. Skylden för en kaotisk utveckling och missförvaltning av programmet av den nationella flygplanstillverkaren HAL, som inte kan hålla jämna steg med de förväntade priserna eller den nivå på finish som förväntas för ett sådant program. Vi kan dock inte säga att Tejas är särskilt ambitiösa. Med en längd på 13 meter, ett vingarpan på 8,2 meter, en maxvikt på 13 ton och en bärkapacitet på 5 ton är det en av världens minsta supersoniska krigare.

Tejas FOC försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
Tejas SP-21, representant för FOC-konfigurationen, under sina taxitester. Med de sista femton Tejas Mk1 som återstår att produceras, kommer han att bilda den andra operationella skvadronen på ljuskämpen för nationell design

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna