Nya steg vidtas för Gripen E / F-programmet, som fortsätter att utvecklas

- Annons -

Förra februari, vi hade ägnat en viktig fil till Gripen E / F, den sista varianten av JAS-39 Gripen utvecklad av svenska Saab i slutet av det kalla kriget. För Saab var insatserna för Gripen E / F höga: i en lätt stridsflygplan som redan har bevisat sitt värde, vill den svenska flygplanstillverkaren integrera de senaste tekniska framstegen i luftstrid. Mycket långdistansmissiler, diskreta datalänkar, AESA-radarer, optronic boll och elektroniskt krigssystem: ingenting lämnades åt slumpen.

Tyvärr, efter flera kommersiella bakslag, inklusive annulleringen av den schweiziska beställningen 2014, var Gripen E / F-programmet flera år efter schemat, och flygplanet säljs nu bara i Brasilien och Sverige. , även om Saab har stora förhoppningar för den finska och kanadensiska marknaden. Idag verkar emellertid utvecklingsprogrammet för nya Gripen äntligen vara på rätt spår. Medan Gripen E-testprogrammet fortskrider med bra hastighet meddelade Saab att den första plåtskärningen av den tvåsitsiga Gripen F just hade ägt rum. I väntan på nyheter från Finland och Kanada verkar det därför som Gripen E / F-programmet fortsätter (äntligen!) Som planerat.

Gripen JAS39 Saab News Defense | Stridsflygplan | Brasilien
Äldre varianter av Gripen, JAS-39 A/B och C/D har redan exporterats till Ungern, Tjeckien, Sydafrika och Thailand. Ställs inför nya konkurrenter, som t.ex Rafale eller F-16V, Gripen E/F kämpar dock för att etablera sig på den internationella marknaden.

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Brasilien

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

- Annons -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna